MIJLPAAL GROENE LOPER

van #nachtvd4buizen naar #4dagenGroeneLoper

Blijf op de hoogte!

Volg de actualiteiten over de activiteiten van 29 maart tot en met 1 april via deze webpagina.

Kijkje nemen?

U kunt op donderdagochtend 29 maart zelf een kijkje komen nemen bij rotonde Scharnerweg. De rotonde zal tijdelijk afgesloten zijn, zodat daar toeschouwers kunnen staan. Een andere mogelijkheid om te gaan kijken is de route tussen Voltastraat en rotonde Scharnerweg. U kunt ook live kijken op L1 TV. Klik hier voor meer informatie.

Groene Loper nog niet klaar voor gebruik

We krijgen vragen of de Groene Loper klaar zal zijn voor het koninklijk bezoek op 29 maart. Dat gaan we helaas niet halen. Lees hier meer.

Geschiedenisboek 'Het A2 Maastricht model'

Schrijver John Cüsters laat een groot aantal betrokkenen aan het woord over hun bijdragen aan en beleving van A2 Maastricht, van bouwvakkers tot bestuurders en bouwputwatchers. Zij vertellen wat A2 Maastricht ‘anders dan anders’ maakt. Het boek vertelt ook het verhaal achter het project en neemt u aan de hand van een beeldverslag mee door de geschiedenis.

‘Het A2 Maastricht model’ is vanaf 29 maart 2018 verkrijgbaar tegen een bijdrage in de productiekosten van € 29,95. Lees meer op www.a2maastricht.nl/
geschiedenisboek
, ook over het krijgen van 5 euro korting.

Op bezoek bij Talentino De Greune Luiper en Caracola

In de aflevering van Via Maastricht van 11 maart bezoeken we Talentino De Greune Luiper en Caracola, twee van de partners die meedoen tijdens #4dagenGroeneLoper. Bekijk de aflevering hier:

MIJLPAAL GROENE LOPER 29 MAART - 1 APRIL

Laatste update: 16 maart 2018

Waar vroeger het verkeer raasde, wordt het gebied tussen Europaplein en Geusselt nu stap voor stap teruggegeven aan bewoners en bezoekers. Maastricht-Oost is volop in verandering. We staan te trappelen om de Groene Loper in gebruik te nemen. In symbolische zin doen we dat tussen 29 maart en 1 april.

Projectbureau A2 Maastricht en Avenue2 organiseren dan met verschillende partners allerlei activiteiten. Samen met familie, vrienden en kennissen kunt u een kijkje komen nemen op de Groene Loper en kennismaken met oude én nieuwe bewoners langs het tracé.

Koninklijk bezoek op 29 maart #loperuitvoordekoning

Bijzonder vereerd zijn we met het bezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander op donderdagochtend 29 maart. Samen met de koning vieren we dan dat het verkeerssysteem voor A2 Maastricht, waar 'zijn' tunnel onderdeel van uitmaakt, is afgerond en nemen we in symbolische zin de Groene Loper in gebruik. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is hier ook bij aanwezig.
 
In het Trefcentrum Wittevrouwenveld zijn 200 genodigden te gast. Dit is een dwarsdoorsnede van vertegenwoordigers  van bestuurspartners, bouwers, maatschappelijke belangenorganisaties en omwonenden. Van die 200 genodigden worden ongeveer 12 personen gevraagd voor een persoonlijk gesprekje met de koning. Aansluitend gaat de koning naar rotonde Scharnerweg voor de officiële, symbolische, opening van de Groene Loper.

Wilt u een kijkje komen nemen bij rotonde Scharnerweg of langs de route? Laat het ons vooraf weten en vraag een gratis e-ticket aan via www.a2maastricht.nl/koninklijkbezoek.

Weet u nog?

In de #nachtvd4buizen van 15 op 16 december 2016 lag de nadruk op de technische operatie van het in gebruik nemen van de vier tunnelbuizen. Er had iets mis kunnen gaan en daarom hebben we bewust niet gekozen voor een combinatie met een officiële opening door de koning. In 2017 heeft Rijkswaterstaat de koning officieel uitgenodigd voor een volgende mijlpaal. Dat heeft geresulteerd in een bezoek op 29 maart.

Projectbureau A2 Maastricht en Avenue2 zijn daarop plannen gaan maken om te komen tot een meerdaags evenement om de symbolische opening van de Groene Loper te vieren. De activiteiten vinden plaats op en rond de Groene Loper tussen de Voltastraat en rotonde Scharnerweg.

Van #nachtvd4buizen naar #4dagenGroeneLoper!

PROGRAMMA 29 MAART - 1 APRIL

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die plaatsvinden tussen 29 maart en 1 april. Deze informatie wordt steeds aangevuld.

Vertoning afsluitende documentaire A2 Maastricht

Ter gelegenheid van de mijlpaal Groene Loper kijken we nog één keer terug op de realisatie van de Groene Loper voor A2 Maastricht. De aanleg van de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland. De vele wegfaseringen. Wonen langs de bouwput. De magie van de techniek. De transitie van Maastricht-Oost. U kunt het allemaal nog een keer meemaken aan de hand van persoonlijke verhalen in de afsluitende documentaire A2 Maastricht.

Waar en wanneer?
Van donderdag 29 maart tot en met (paas)zondag 1 april kunt u komen kijken naar de afsluitende documentaire A2 Maastricht in het Trefcentrum Wittevrouwenveld aan de Edisonstraat 4 in Maastricht.

Elke avond zijn twee voorstellingen van de documentaire. Van 19.00 uur – 20.30 uur en van 21.00 – 22.30 uur. Per voorstelling is er ruimte voor 200 personen. De toegang is gratis. 

Komt u kijken? Graag van tevoren inschrijven:

Tijdstip

Hoe aanmelden?

Donderdag 29 maart van 19:00 - 20:30 uur
via deze link
Donderdag 29 maart van 21:00 - 22.30 uur
via deze link
   
Vrijdag 30 maart van 19:00 - 20:30 uur
via deze link
Vrijdag 30 maart van 21:00 - 22:30 uur
via deze link
   
Zaterdag 31 maart van 19:00 - 20.30 uur
via deze link
Zaterdag 31 maart van 21:00 - 22:30 uur
via deze link
   
Zondag 1 april van 19:00 - 20:30 uur
via deze link
Zondag 1 april van 21:00 - 22:30 uur
via deze link

Bezoekers krijgen 1 gratis consumptie (koffie/thee/frisdrank) en een versnapering aangeboden.

Nieuw in de Gemeenteflat: Talentino De Greune Luiper

Vanaf 30 maart opent Talentino De Greune Luiper haar deuren, een nieuwe horecazaak op de begane grond van de gerestaureerde Gemeenteflat. Aan de kant van het park komt een Stadstaverne, waar mensen kunnen komen ontbijten, lunchen en dineren. Aan de kant van de rotonde komt een brooderie. Hier kunnen mensen streekproducten kopen, afhaalbroodjes en picknickmanden gevuld met verse producten.

Op vrijdag 30 maart is om 16.00 uur de officiële opening, die verricht wordt door Gerd Leers. Op (paas)zondag 1 april rennen 30 talenten mee met de Groene Loper Run. Talentino De Greune Luiper is die dag de VIP-ruimte voor de sponsoren. Mocht u nieuwsgierig zijn en vóór 30 maart al een kijkje (en een hapje) willen nemen: vanaf 22 maart gaat Talentino De Greune Luiper proefdraaien. Lees hier meer over Talentino De Greune Luiper.

Openingstijden Talentino De Greune Luiper
29 maart  30 maart  31 maart  1 april 
7.00 - 23.00 uur  7.00 - 23.00 uur  7.00 - 23.00 uur  7.00 - 23.00 uur 

Leef u uit bij LEEF! Therapeutisch Centrum Maastricht

Op zaterdag 31 maart organiseert LEEF! Therapeutisch Centrum Maastricht, aan het Oranjeplein, een open dag van 10.00 tot 15.00 uur. U kunt doorlopend meedoen aan workshops en gezonde activiteiten. Daarnaast is de officiële kick-off van Floating Maastricht, een ontspanningservaring uniek in Limburg. Dus loop binnen, doe mee en leef u uit! Tijdens de Groene Loper Run is er een zogenaamd ‘nutrition point’ voor de deur bij LEEF! De hardlopers van de run van 10 kilometer krijgen hier gratis water en sportdrank. Lees hier meer over het programma bij LEEF!

Openingstijden LEEF! Therapeutisch Centrum Maastricht
29 maart  30 maart  31 maart  1 april 
10.00 - 15.00 uur  

Ontdek het Green043 Bikepark

Langs de Groene Loper (aan de Noormannensingel, tegenover het Sint-Maartenscollege) ligt sinds eind 2016 het Green043 Bikepark, een park met een houten parcours waar kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven op een mountainbike. Tijdens het evenement kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar gratis het bikepark ontdekken tijdens een kennismakingsrondje van ongeveer 1 uur - 1,5 uur. Professionele instructeurs begeleiden de kinderen. Het bikepark heeft 20 mountainbikes. Het dragen van beschermingsmiddelen (helm, knie- en elleboogbeschermers) is verplicht. Deze zijn te leen bij het bikepark.

Openingstijden Green043 Bikepark
29 maart    30 maart   31 maart 1 april
10.00 - 17.00 uur   11.00 - 16.00 uur

Laat u informeren over Wonen aan de Groene Loper

Het nieuwbouwproject Wonen aan de Groene Loper gaat in 2018 van start. De komende jaren ontwikkelt Ballast Nedam Development aan de Groene Loper ruim 900 woningen. Op donderdag 29 maart en zondag 1 april vindt u op het pleintje aan de Frankenstraat de enige echte Woonpremière truck. De projectontwikkelaar en makelaars Tijs & Cyril en Boek & Offermans voorzien u hier van de allerlaatste informatie over fase 1 van Wonen
aan de Groene Loper.  

Op de hoogte blijven Wonen aan de Groene Loper? Dan kunt u dit vast aangeven op www.wonenaandegroeneloper.nl. Hier verschijnt binnenkort ook meer informatie over het project.

Openingstijden Woonpremière Truck Ballast Nedam Development
29 maart  30 maart  31 maart  1 april 
10.00 - 13.30 uur   11.30 - 17.00 uur  

Bezoek het Enexis Huis Limburg

Het Enexis Huis Limburg opende in de zomer van 2017 haar deuren aan de Groene Loper (President Rooseveltlaan 217-219). Voorheen was het Enexis Huis Limburg een belangrijk schakelstation. Inmiddels is het volledig duurzaam verbouwd en laten ze energie leven voor jong en oud. Het is de plek om te bezoeken als u thuis wilt verduurzamen, maar niet goed weet waar u het beste kunt beginnen. Ervaar er hoeveel invloed uw manier van leven heeft op uw energierekening en doe tal van ideeën op.

Tijdens het evenement kunt u dagelijks een kijkje nemen in het huis. Maak een virtuele tour, bezoek een expositie over Enexis, de relatie met de Groene Loper en duurzaamheid en ontdek op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 15.00 uur de monteurswereld. Vanuit een monteursbusje vertellen medewerkers van Enexis over hun werk.

Openingstijden Enexis Huis Limburg
29 maart  30 maart 31 maart 1 april
11.00 - 17.00 uur  12.00 - 18.00 uur  10.00 - 17.00 uur 
11.00 - 17.00 uur 

Creatief aan de slag bij Werkhuis Maastricht Noordoost

Stichting Werkhuis Maastricht Noordoost, in de voormalige Theresiaschool, is regulier geopend op donderdag 29 en vrijdag 30 maart. Geïnteresseerden kunnen binnenlopen om kennis te maken met het Werkhuis, de verschillende werkplaatsen en het aanbod aan creatieve activiteiten: van houtbewerking tot schilderen en mozaïeken.

Op zaterdag 31 maart houdt het Werkhuis een feestelijke open dag van 11.00 tot 17.00 uur. Jong en oud kan de hele dag uitgebreid kennismaken met het Werkhuis, een sociaal-artistieke makersplek. De ateliers en werkruimtes zijn vrij toegankelijk om rond te kijken en/of mee te doen. Ontmoet anderen in de centrale huiskamer of op het zomerterras, onder het genot van lekkers en muzikaals uit eigen huis. Om 14.00 uur starten op het buitenplein diverse creatieve workshops waar u aan kunt meedoen: bamboebouwen, mergelbewerking, pallet-meubels, en meer! U hoeft zich hier niet voor aan te melden.

Verder gaat op 31 maart het Repair Café van start. Voortaan is iedere laatste zaterdag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur een groep reparateurs te vinden in het Werkhuis. Deze reparateurs repareren voornamelijk elektronica: kapotte koffiezetapparaten, stofzuigers, noem maar op. Iedereen die iets te repareren heeft, kan het, tegen een vrijwillige bijdrage, ter reparatie aanbieden. Zo ook op 31 maart, alleen dan met aangepaste, ruimere openingstijden: van 11.00 tot 17.00 uur. Lees hier meer over Repair Café Maastricht.

Openingstijden Stichting Werkhuis Maastricht Noordoost
29 maart  30 maart  31 maart 1 april
9.00 - 17.00 uur   9.00 - 17.00 uur   11.00 - 17.00 uur   -

Groene Loper Run

Op (paas)zondag 1 april vindt de eerste Groene Loper Run plaats, een 5 én 10 kilometer lange hardloopwedstrijd waar iedereen aan kan meedoen. Het parcours gaat voor het groot­ste gedeelte over de Groene Loper. De hardlopers rennen tussen het Europaplein en het MVV-stadion (de Geusselt). De precieze route wordt nog bekend gemaakt. Start en finish zijn naast de Lourdeskerk. Meer informatie en inschrijven: www.groeneloperrun.nl.

Welke partners doen nog meer mee?

Onderstaande opsomming geeft een indruk van meer partners die meedoen. Dit lijstje is nog niet compleet en wordt de komende tijd aangevuld.

  • Trefcentrum Wittevrouwenveld
  • Lourdeskerk
  • Caracola (voormalige Theresiaschool)
  • Stichting Stadspark Maastricht-Oost
  • Bistrot On Top
  • Café De Kokerel
Meer informatie over deze activiteiten bij de partners volgt.

Afsluitende bijeenkomst A2-werkgroep, A2-buurtenplatform, A2-bedrijvenplatform

Met het koninklijk bezoek en het afronden van de inrichting van het openbaar gebied voor de Groene Loper komt ook een einde aan de langjarige inzet voor A2 Maastricht van de A2-werkgroep, het A2-buurtenplatform en het A2-bedrijvenplatform.

De A2-werkgroep ging in 2003 van start, het A2-Buurtenplatform in 2004 en het A2-Bedrijvenplatform in 2005. Het is best bijzonder: platforms die zo lang samenwerken met opdrachtgever en bouwer. Steeds met één doel voor ogen: transitie Maastricht-Oost.

Die succesvolle samenwerking onderstrepen we met een afsluitende bijeenkomst voor (oud)leden van de A2-werkgroep, A2-buurtenplatform en A2-bedrijvenplatform op zaterdag 31 maart in Trefcentrum Wittevrouwenveld.