ONDERGRONDS

Verkeersbuizen

Middentunnelkanaal

Dienstengebouwen

We werken er aan!

2014 was een druk jaar voor A2 Maastricht. De betonnen ruwbouw van de dubbellaagse tunnel is klaar, maar we zijn er nog lang niet. De ruwbouw van het nieuwe huis is als het ware opgeleverd, maar het duurt nog lang voordat we kunnen verhuizen.

In 2015 en 2016 houden we ons bezig met de afbouw van de tunnel, het ontwerpen, monteren en testen van de installaties en het trainen van personeel. De installaties zijn nodig om de tunnel dagelijks goed en veilig te kunnen laten functioneren. Denk aan energievoorziening, 24-uurscamerabewaking, ventilatoren, systemen die de doorstroming van verkeer controleren en regelen, blusvoorzieningen en communicatie- en omroepsystemen.

In beeld

In A2-Actueel vertelt Joris Beerepoot meer over het afbouwwerk in de A2-tunnel. Bekijk de afleveringen:
24 augustus 2014
1 maart 2015
8 maart 2015
Bij de aanleg van de barriers komt veel handwerk kijken. Bij de aanleg van de barriers komt veel handwerk kijken.

Hulpposten

In elke tunnelbuis komen grote en kleine hulpposten. Om de 50 meter komen de hulpposten terug, aan weerszijden van de tunnelbuizen. De standaarduitrusting is hetzelfde: verlichting, een noodtelefoon, wandcontactdoos en draagbaar brandblusapparaat. De grote hulppost krijgt een paar extraatjes, zoals niet één, maar drie wandcontactdozen en een brandslanghaspel met aansluiting voor de hulpdiensten.
Moot voor moot onderzoeken en repareren de mannen van Afbouw het betonwerk. Moot voor moot onderzoeken en repareren de mannen van Afbouw het betonwerk.
Agraccen gebeurt nu ook in de verkeersbuizen van de tunnel. Agraccen gebeurt nu ook in de verkeersbuizen van de tunnel.

Voor de lens!

Hart van de tunnel

De Dienstengebouwen vormen het hart van de tunnel. In de tunnel zelf zitten straks ruim 50 verschillende installaties: van energievoorziening tot luchtventilatie en van snelheidsdetectie tot communicatie- en omroepsystemen. Al die systemen worden gevoed vanuit twee Dienstengebouwen, nabij de tunnelmonden. In de Dienstengebouwen komen dan ook allerlei voorzieningen die nodig zijn om de tunnel met alle installaties te laten functioneren.
Dienstengebouw-Zuid aan de zuidkant van de tunnel. Dienstengebouw-Zuid aan de zuidkant van de tunnel.

Testomgeving voor de tunnel

Er is veel aandacht voor het testen van de installaties, die nodig zijn om de tunnel vanaf eind 2016 in gebruik te kunnen nemen. Voordat we vanaf eind dit jaar de tunnel ingaan om de installaties te testen, doen we dat nu eerst in een testomgeving. Meer weten? Lees dan hier verder.

Barbara veur ieweg!

Op vrijdag 10 april 2015 kreeg Barbara haar definitieve plekje in de A2-tunnel. Onder het motto ‘Barbara forever’ nodigden we pastoor Mattie Jeukens van de Lourdeskerk uit om het beeldje van de Heilige Barbara te plaatsen. Na lang zoeken hadden onze mannen een plekje gevonden waar Barbara veilig staat en weggebruikers in de toekomstige A2-tunnel niet af kan leiden: in het noordelijke Dienstengebouw. Daar kan Barbara in haar nisje voor altijd en eeuwig over beide tunnelbuizen waken. Lees hier het hele verhaal van Barbara forever.
In het noordelijke Dienstengebouw houdt Heilige Barbara de wacht. In het noordelijke Dienstengebouw houdt Heilige Barbara de wacht.

Binnenkijken...

In A2 Actueel van 24 mei neemt toezichthouder Wim Toonen ons mee het Dienstengebouw-Zuid in.
De stalen roostervloeren voor de dienstgang zitten er inmiddels allemaal in. De stalen roostervloeren voor de dienstgang zitten er inmiddels allemaal in.
De vluchtdeuren zijn allemaal geplaatst. Het installatieteam gaat verder met het monteren van de naderingsschakelaars. De vluchtdeuren zijn allemaal geplaatst. Het installatieteam gaat verder met het monteren van de naderingsschakelaars.

Uitsparingen

In de betonconstructie van de dubbellaagse tunnel zitten op verschillende plekken uitsparingen. Al tijdens de ruwbouwfase is zoveel mogelijk rekening gehouden met voorzieningen die nog moeten worden aangebracht. Bijvoorbeeld hulppostkasten of trekputten voor de doorvoer van kabels. Door de uitsparingen al tijdens het storten van beton te maken, voorkomen we dat achteraf in het beton moet worden gezaagd, geboord of gefreesd.
Kabeltrekput in een tunnelwand. Kabeltrekput in een tunnelwand.

Stapje voor stapje...

... wordt de blusleiding aangelegd. Onze fotograaf Reen van Beek legde het proces vast met zijn camera. Klik hier voor de foto's. En in deze aflevering van A2 Actueel vertelt uitvoerder Chris de Goeij meer.
In de grote hulppostkast zitten de aansluitingen voor de brandweerslangen. In de grote hulppostkast zitten de aansluitingen voor de brandweerslangen.

ONDERTUSSEN IN DE TUNNEL...

Bijgewerkt op 20 november 2015

In de vier tunnelbuizen moeten de teams Afbouw, GWW (Grond-, Weg- en Waterbouw) en VTTI (Verkeerstechnische en TunnelTechnische installaties) nog hard aan het werk. 2015 en 2016 zijn nodig om de tunnel af te bouwen, in te richten en klaar te maken voor gebruik. Welke klussen gebeuren er momenteel ondergronds? We zetten het voor u op een rijtje:

Kabelwerk Dienstengebouw-Noord

Geplaatst op 20 november 2015

In de tunnel is team VTTI druk bezig het kabelwerk te installeren onder de computervloeren in het Dienstengebouw-Noord. Een computervloer is een verhoogde vloer opgebouwd uit losse elementen vergelijkbaar met een systeemplafond, maar dan andersom. De computervloeren liggen in de meeste technische ruimtes met kabelwerk, en zijn op pootjes geplaatst.

Secuur werkje
In de ruimte onder de computervloer liggen de kabels keurig gescheiden en gelabeld met een unieke code in de kabelgoten. Een heel secuur werkje voor de installateurs. Maar mocht een kabel defect raken, dan kunnen we die altijd moeiteloos opsporen. En door de uitneembare tegels kunnen we er ook gemakkelijk bij komen, zonder dat we daarvoor de hele vloer moeten weghalen. Het is dus een heel flexibel systeem. Bovendien zijn zo alle kabels beschermd en netjes weggewerkt terwijl het oppervlak goed beloopbaar blijft.
Het labelen van de kabels is een heel secuur werkje. Het labelen van de kabels is een heel secuur werkje.

19 kilometer barriers geplaatst

Geplaatst op 19 november 2015

Eind vorige week een mijlpaal voor de mannen van team Afbouw. De barriers in de tunnel liggen er in. Deze lage betonnen wandjes tegen de tunnelwanden zijn een soort vangrails: ze geleiden het verkeer en zorgen er straks voor dat auto’s niet tegen de tunnelwanden aanrijden. De barriers zitten tegen de zijkanten van alle vier de tunnelbuizen en bij de tunnelmonden.

Grote klus
Hiermee is weer een grote klus in de tunnel afgerond. In totaal is er zo’n 19 kilometer barrier aangelegd. En net als bij het betonwerk voor de ruwbouw van de dubbellaagse tunnel, komt daar veel handwerk - in de vorm van vlechtwerk - bij kijken. Nu de barriers klaar zijn kan team Afbouw beginnen met het asfalteren van de tunnel.
Bij de aanleg van de barriers komt veel handwerk kijken. Bij de aanleg van de barriers komt veel handwerk kijken.

Aanbrengen brandwerende platen

Geplaatst op 9 januari 2015

Afbouw in de tunnelbuizen is meer dan alleen maar betonwerk voor reparaties of voor het aanleggen van de wandjes (barriers) die het verkeer geleiden. Ook het aanbrengen van brandwerende platen hoort erbij. Het plafond van de verschillende tunnelbuizen is hiermee al afgewerkt. De hittewerende plafondplaten zijn grotendeels met het beton voor de tussenvloeren en tunneldaken meegestort. De mannen van team Afbouw zijn nu onder andere bezig met het aanbrengen van de hittewerende platen bij het bovenste deel van de tunnelwanden. Bij een brand stijgen rook en hitte naar boven. Daarom worden de bovenste delen van elke tunnelbuis beschermd. Overigens zijn nog méér hittewerende platen nodig: zo krijgen de hulpposten in de tunnelbuizen - die om de 50 meter zijn ingebouwd - aan de achterzijde een hittewerende bekleding. Het middentunnelkanaal bestaat uit een dienstgang en een vluchtgang. In de dienstgang moeten de vluchtdeuren aan de onderzijde beschermd zijn. Zo lopen de tunnelsystemen geen beschadigingen op als er onverhoopt brand ontstaat. De vluchtgang in het middentunnelkanaal is een veilige ruimte die bij brand rookvrij wordt gehouden en zelfs in geval van een inferno tenminste twee uur brandbestendig is.
Aanbrengen van brandwerende platen tegen de tunnelwanden. Aanbrengen van brandwerende platen tegen de tunnelwanden.
Poetsklus
Ook schoonmaken van de brandwerende plafondplaten hoort erbij. Met name voor het verwijderen van een ‘cementsluier’ - een doffe grijze waas - op de plafondplaten. Tijdens de ruwbouwfase werden de plafondplaten al in de bekisting aangebracht vóórdat het betonnen tunneldak werd gestort. Dat scheelt een hoop werk, want plaat na plaat vastzetten is tijdrovend. Maar de platen moeten er wel netjes uitzien. Daarom wordt alle vuiligheid eraf gekrabd en gepoetst. Verf gebruiken we namelijk niet in de A2-tunnel. Ook komen er geen tegeltjes of andere bekleding op de wanden. Dat is een bewuste keuze. Na openstelling van de tunnel rijden automobilisten immers in slechts enkele minuten tijd van noord naar zuid en omgekeerd. Bovendien hebben verf en tegels onderhoud nodig.
Eén voor één worden de plafondplaten onder handen genomen. Eén voor één worden de plafondplaten onder handen genomen.

Barriers

Bijgewerkt op 8 februari 2015

Naast het afwerken van beton, zijn de mannen van team Afbouw ondergronds ook druk bezig met het aanbrengen van barriers. Dat zijn lage betonnen wandjes tegen de tunnelwanden. De barriers zijn een soort vangrails: ze geleiden het verkeer en zorgen ervoor dat auto’s niet tegen de tunnelwanden aanrijden. De barriers komen tegen de zijkanten van alle vier de tunnelbuizen en bij de tunnelmonden. Met die klus zijn de mannen ondergronds wel even zoet. Want in totaal moet er zo’n 19 kilometer aan barrier worden aangelegd. En net als bij het betonwerk voor de ruwbouw van de dubbellaagse tunnel, komt daar veel handwerk - in de vorm van vlechtwerk - bij kijken.

Passen en meten geldt trouwens niet alleen voor het bovengrondse werk, maar ook in de tunnel. De barriers in de bovenste en onderste buizen zijn namelijk niet gelijk aan elkaar. In de bovenste buizen voor lokaal verkeer (N2) zijn de barriers breder en hoger dan in de onderste buizen voor doorgaand verkeer (A2). Dat heeft te maken met de maximumsnelheid. Waar verkeer in de onderste buizen straks 100 kilometer per uur mag rijden, ligt die snelheid in de bovenste buizen lager: 80 kilometer per uur. In elke tunnelbuis moet er voldoende ‘doorkijk’ zijn, zodat weggebruikers een goed overzicht hebben op de weg die vóór hen ligt. Die doorkijk - in vaktermen zichtlijn - moet bij een hogere snelheid ruimer zijn. Daarom zijn de A2-buizen breder. Wie vorig jaar tijdens de Dag van de Bouw de A2-tunnel bezocht, heeft dat wellicht opgemerkt. Maar de rijstrookbreedte is voor alle 4 de tunnelbuizen hetzelfde: 3,3 meter.
De onderste (A2) tunnelbuizen zijn breder dan de bovenste (N2) buizen. Dat heeft te maken met de maximum snelheid en benodigde doorkijk voor weggebruikers De onderste (A2) tunnelbuizen zijn breder dan de bovenste (N2) buizen. Dat heeft te maken met de maximum snelheid en benodigde doorkijk voor weggebruikers

Betonreparaties

Geplaatst op 13 februari 2015

De ruwbouw van de tunnel is klaar, en de immense tunnelbouwkuip verdwenen. Maar we zijn er nog lang niet. Ondergronds gaat het werk door. Zo houden de mannen van team Afbouw zich onder andere bezig met het inspecteren van de binnenzijde van de tunnelbuizen. Moot voor moot wordt het betonwerk onderzocht op scheurtjes en lekkages. Want hoewel tijdens de bouw al aandacht is besteed aan de waterdichtheid van de tunnel - bijvoorbeeld door het ruwer maken van de stortnaden waardoor het beton beter aan elkaar hecht en door het aanbrengen van voegenbanden tussen de afzonderlijke tunnelmoten - kan het toch voorkomen dat vocht hier en daar binnendringt. Daar waar sprake is van vochtdoorlatende plekken vinden injecties plaats met een speciale vloeistof, zodat het beton hier weer waterdicht wordt. De betonreparaties gaan nog verder. Kleine gaten, in vaktermen ‘conusgaten’, die in de tunnelwanden en -vloer achterblijven na het verwijderen van bekisting, worden gevuld en afgesmeerd. Zo ontstaat een netjes afgewerkte tunnel zonder oneffenheden. Overigens is een tunnel nooit 100% waterdicht. Ook het verkeer neemt water en andere vloeistoffen mee naar binnen. Daarvoor zijn 600 putten in de vier tunnelbuizen voorzien, waardoor het water wordt afgevoerd naar de twee waterkelders.

Uitvullagen

Bijgewerkt op 13 mei 2015

De afwerking van de A2-tunnel is vooral een klus voor de mannen van team Afbouw. Dat geldt voor - onder andere - het storten van barriers tot en met het aanbrengen van leuningen bij de tunnelmonden. Maar wegenwerk is het pakkie-an van team GWW (Grond-, Weg- en Waterbouw). Oók als het gaat om de aanleg van rijbanen in de tunnelbuizen. Donderdag 7 mei starten de mannen van GWW met het aanbrengen van uitvullagen in de tunnelbuizen.

De uitvullagen in de tunnelbuizen bestaan grotendeels uit agrac. Het agraccen in de tunnelbuizen is maatwerk, waarbij de machinisten rekening moeten houden met de benodigde wegverkanting per tunnelbuis. Een wegverkanting is niets anders dan een schuin wegdek, dat ervoor zorgt dat verkeer – met name in bochten – comfortabel doorrijdt en water goed wegstroomt naar de afvoerputten. De wegverkanting is afhankelijk van de toegestane maximumsnelheid en die verschilt in de A2-tunnel per tunnelbuis. Zo is de maximumsnelheid in de bovenste (N2) tunnelbuizen straks 80 kilometer per uur, in de onderste (A2) tunnelbuizen geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Voor de minimale dikte van het agrac maakt de snelheid niet uit: die wordt in alle tunnelbuizen acht centimeter. De maximale dikte verschilt wel aanzienlijk: van twintig centimeter in de bovenste (N2) tunnelbuizen tot wel vijftig centimeter in de bochten van de onderste (A2) tunnelbuizen. Om ervoor te zorgen dat het agrac per tunnelbuis tot op precies de juiste hoogte wordt aangebracht, heeft elke machinist in zijn cabine een beeldscherm met daarop een model van het 3D-ontwerp. Buis voor buis brengen de machinisten het agrac aan. Daarna is het geduld hebben, want agrac heeft rust nodig om de juiste sterkte bereiken.

In de Dienstengebouwen

Aangevuld op 22 juli 2015

Behalve team Afbouw en de wegenbouwers, zijn ook de mannen van VTTI in de tunnel aan de slag. VTTI staat voor Verkeerstechnische en TunnelTechnische Installaties. Want een goed functionerende en veilige tunnel is meer dan beton en asfalt. De tunnel wordt uitgerust met ruim 50 verschillende systemen, die vooral nodig zijn om de tunnel dagelijks te kunnen gebruiken. Een deel ervan is nodig om snel en effectief te kunnen handelen bij een pechsituatie of ongeval. De standaarduitrusting omvat bijvoorbeeld een betrouwbare energievoorziening, verlichting, 24-uurs camerabewaking in en buiten de tunnel, ventilatoren en zichtmetingen, verkeerssystemen die de doorstroming bewaken, hulppostkasten met noodtelefoon en blusvoorzieningen voor zowel weggebruikers als brandweer, communicatie- en omroepsystemen en een veilige vluchtweg.

Inrichting
Team Realisatie VTTI houdt zich dit jaar vooral bezig met het monteren van de installaties in de tunnel, zodat in 2016 het testen in de tunnel kan beginnen. De meeste technische systemen die worden aangelegd, komen in het middentunnelkanaal en de vier tunnelbuizen. Maar ze worden gevoed vanuit twee Dienstengebouwen, nabij de tunnelmonden. Beide gebouwen worden dan ook gevuld met apparatuur voor de aansturing en bediening van de tunnelinstallaties. In de eerste helft van 2015 zijn hoofdzakelijk de zogenaamde gebouwgebonden installaties aangebracht in de Dienstengebouwen. Dat zijn de installaties die nodig zijn om het gebouw zelf te laten functioneren. Denk aan goede verlichting, een bewakingssysteem en vdiverse leidingwerk. Maar ook de klimaatregeling.

Klimaatregeling
In de verschillende ruimtes van de Dienstengebouwen zit straks heel wat apparatuur. Al die apparatuur functioneert het beste onder een bepaald klimaat. De klimaatregeling zorgt ervoor dat de apparatuur zo goed mogelijk kan presteren en een maximale levensduur houdt. De klimaatregeling bestaat uit drie onderdelen: de luchtbehandelingskast, de koelmachines en de verwarmingsinstallatie.

De luchtbehandelingskast zuigt lucht aan van buiten het Dienstengebouw, om deze vervolgens verwarmd, gekoeld en/of met een bepaalde vochtigheid door de luchtkanalen in het gebouw te blazen. De installatie zorgt er ook voor dat ‘oude’ lucht weer wordt afgezogen naar buiten. Eigenlijk is het dus een soort airconditioning, die ervoor zorgt dat er altijd verse lucht op de juiste temperatuur en met de juiste luchtvochtigheid in het Dienstengebouw aanwezig is. 

De koelmachines hebben een plek gekregen op het dak van Dienstengebouw Zuid en in de patio van Dienstengebouw Noord. Elk Dienstengebouw heeft drie koelmachines. De machines sturen koelvloeistof door het leidingwerk het Dienstengebouw in. De vloeistof wordt gebruikt om de lucht in de verschillende technische ruimtes te koelen. Elektrische installaties geven immers een hoop warmte af.

En dan is er nog de verwarmingsinstallatie, waarmee de ruimtes in het Dienstengebouw kunnen worden verwarmd als dat nodig is. Alle drie de installaties samen zorgen voor een optimaal - in vaktermen geconditioneerd - klimaat in de besturingsruimtes van de tunnel.
Bij de twee Dienstengebouwen staan de koelmachines op hun plek. Op de foto's hieronder is de luchtbehandelingskast te zien. Bij de twee Dienstengebouwen staan de koelmachines op hun plek. Op de foto's hieronder is de luchtbehandelingskast te zien.
Computervloeren
In de tweede helft van 2015 gaat de inrichting van de Dienstengebouwen verder, bijvoorbeeld met het plaatsen van besturingskasten voor de tunnelinstallaties, noodstroomaggregaten, een back up energievoorziening en verschillende transformatoren. Ook het kabelwerk loopt door. In het Dienstengebouw-Noord is net gestart met het aanleggen van de computervloeren. Bert Schuurmans - coördinator Dienstengebouwen - legt uit: “Een computervloer is een verhoogde vloer opgebouwd uit losse elementen. Vergelijkbaar met een systeemplafond, maar dan andersom. De computervloeren komen in de meeste technische ruimtes met kabelwerk, en worden op pootjes geplaatst. In de ruimte eronder liggen de kabels keurig gescheiden en gelabeld met een unieke code in de kabelgoten. Mocht een kabel defect raken, dan kunnen we die altijd moeiteloos opsporen. En door de uitneembare tegels kunnen we er ook gemakkelijk aankomen, zonder dat we daarvoor de hele vloer moeten wegpakken. Het is dus een heel flexibel systeem. Bovendien zijn alle kabels zo beschermd en netjes weggewerkt. Terwijl we toch een goed beloopbaar oppervlak behouden."
In de meeste elektrotechnische ruimtes komen verhoogde vloeren, waaronder het kabelwerk netjes kan worden weggewerkt. In de meeste elektrotechnische ruimtes komen verhoogde vloeren, waaronder het kabelwerk netjes kan worden weggewerkt.

Vloeren voor het middentunnelkanaal

Bijgewerkt op 10 maart 2015

Tussen de tunnelbuizen – zowel in de onderste (A2) als de bovenste (N2) buizen – ligt een kleine tunnel: het zogenaamde middentunnelkanaal. Via het middentunnelkanaal kunnen weggebruikers straks, als dat nodig is, makkelijk en veilig op weg naar één van de uitgangen bij de tunnelmonden van Europaplein en Geusselt. Maar het middentunnelkanaal is ook de slagader van de A2-tunnel, want hier komen de kabels en leidingen waar de technische installaties van de tunnel met elkaar en de verschillende ruimtes in de Dienstengebouwen worden verbonden. Twee functies voor het middentunnelkanaal, die strikt van elkaar gescheiden worden. Want elk middentunnelkanaal krijgt twee vloeren: eentje voor de vluchtgang en eentje voor de dienstgang.

De dienstgang bevindt zich aan de bovenzijde van het middentunnelkanaal. De vloer bestaat uit stalen roosterplaten, die er inmiddels zo goed als allemaal inzitten. Dat geldt nog niet voor de dichte, stalen vloerplaten van de vluchtgang. Dat wordt een van de laatste klusjes voor team Afbouw, want ook de ruimte onder de vluchtgang wordt gebruikt voor de aanleg van leidingen. De keuze voor dichte, stalen vloerplaten voor de vluchtgang heeft een reden. Want de dichte platen maken de vluchtgang goed beloopbaar, óók voor dames die hoge hakken dragen. Deze platen kunnen pas later worden aangelegd, als de blusleiding - die een plekje krijgt onder de vloer van de vluchtweg - is gemonteerd.

In onze A2-Actueel aflevering van 8 maart jl. vertelt Joris Beerepoot meer over de werkzaamheden in het middentunnelkanaal. Klik op de afbeelding hiernaast om deze aflevering te bekijken.

Vluchtdeuren

Geplaatst op 27 maart 2015

In de tunnel komt om de circa 100 meter een vluchtdeur, die toegang geeft tot het middentunnelkanaal. Zo kunnen weggebruikers - als dat nodig is - snel de vluchtgang bereiken. De vluchtgang in het middentunnelkanaal is een veilige ruimte die bij brand rookvrij wordt gehouden en tenminste twee uur brandbestendig is. Bij de tunnelmonden – de uitgangen van het middentunnelkanaal - brengen we gewone (kop)deuren aan.
In de tunnelbuizen plaatsen we schuifdeuren, die tot 90 centimeter breed opengaan. Inmiddels zijn alle 90 vluchtdeuren door team Afbouw geplaatst. De mannen van tunnelinstallatietechniek nemen het stokje over. Zij gaan binnenkort aan de slag met het monteren van zogenaamde naderingsschakelaars in de vluchtdeuren. Op het moment dat iemand een vluchtdeur opent, wordt dit gedetecteerd door de naderingsschakelaar. Er gaat dan meteen een signaal naar de wegverkeersleider in de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat, die vervolgens de juiste actie kan uitzetten. In de tunnel komen verder camera’s, die het verkeersbeeld en de weggebruikers 24 uur per dag in de gaten houden.

Verkeerslussen

Bijgewerkt op 22 juni 2015

Na het agraccen in de tunnelbuizen, kunnen de verkeerslussen - in vaktermen detectielussen - worden geslepen. Een verkeerstechnische klus voor de mannen van team VTTI (Verkeerstechnische en TunnelTechnische Installaties). In het laatste weekend van juni en het eerste weekend van juli gaan zij aan de slag in de bovenste tunnelbuizen. Dag en nacht. “Zo hebben andere collega’s die doordeweeks in de tunnel aan het werk zijn minder last van het slijpwerk”, vertelt Wim Toonen, toezichthouder in de tunnel. “Want het zagen van de lussen levert best wel wat herrie op. Zeker in een besloten omgeving als de tunnel waar het galmt, is dat niet zo prettig.” Omwonenden bij de tunnelmonden hoeven niet te vrezen voor overlast. “Zo ver zal het geluid niet reiken”, aldus Wim. 
 
Later deze zomer volgen de verkeerslussen in het onderste tunnelniveau. In totaal moeten in de tunnel en bij de in- en uitritten 2.000 lussen worden geslepen. Exact op maat. Op de juiste diepte. Netjes afgewerkt. En straks natuurlijk zorgvuldig aangesloten. Als de tunnel eenmaal in gebruik is, houden de lussen de snelheid van het verkeer in de gaten. Zodra een auto langzamer gaat rijden, wordt dit geregistreerd en gaat er een signaal naar de wegverkeersleider in de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat. Die kan meteen de juiste actie inzetten. Meer weten over de werking van de tunnel? Kijk op www.a2maastricht.nl/tunnel.

Kabels

Geplaatst op 21 mei 2015

In de Dienstengebouwen en in de tunnel is het installatieteam sinds begin dit jaar gestart met het aanleggen van kabels. De kabels komen in de kabelgoten te liggen, die vorig jaar gemonteerd zijn. Het kabeltrekken is best een tijdrovende klus. Want om de dubbellaagse tunnel vanaf eind 2016 in gebruik te kunnen nemen, moet in totaal zo’n 750 kilometer kabel worden aangelegd. Een afstand van Maastricht naar Parijs en terug. Wim Toonen - toezichthouder tunnelinstallaties bij Avenue2 - is elke dag ondergronds te vinden en laat weten: “Alle kabels moeten strak in de kabelgoten liggen en worden om de 25 meter voorzien van een geel plaatje met daarop een unieke code voor die kabel. Die unieke codering geldt trouwens ook voor elke kabelgoot, schakelaar, wandcontactdoos of lamp. De codes komen overeen met de codes op de bouwtekeningen. Zo kunnen we altijd en ook in de toekomst gemakkelijk terugvinden waar zich wat bevindt, of wat bijvoorbeeld de route van een bepaalde kabel is.” Al dat kabelwerk is nodig voor de verkeerstechnische en tunneltechnische installaties, afgekort de VTTI. In de tunnel zitten straks ruim 50 verschillende soorten installaties. Denk bijvoorbeeld aan energievoorziening, verlichting, wegdetectie om de doorstroming van verkeer in de gaten te houden, 24-uurscamerabewaking, ventilatie, blusvoorzieningen en communicatie- en omroepsystemen. Samen zorgen deze voorzieningen ervoor dat de tunnel dagelijks goed en veilig kan functioneren. Meer weten over de tunnelsystemen? Kijk eens bij de vragen en antwoorden.
Elke kabel wordt gelabeld met een unieke code. Elke kabel wordt gelabeld met een unieke code.

Blusleiding

Geplaatst op 6 juli 2015

Medio juni is het installatieteam gestart met het aanbrengen van de bluswaterleiding in het middentunnelkanaal van het bovenste tunnelniveau (N2). De bluswaterleiding is een voorziening voor de brandweer om een brand in de tunnel te kunnen bestrijden en altijd voldoende bluswater bij de hand te hebben.

In de tunnel komt - zowel in het bovenste als in het onderste niveau - een blusleiding te liggen onder de vloer van de vluchtweg. Daarvoor moet in totaal 5 kilometer leiding worden aangelegd. Bij een brand in de tunnel maakt de brandweer hiervan gebruik voor de aanvoer van bluswater. Zo hoeven de brandweerlieden niet eerst over een grote afstand slangen uit te rollen. Al tijdens de ruwbouwfase van de dubbellaagse tunnel zijn er in het betonwerk sparingen gemaakt voor de aftakking van de blusleiding richting hulppostkast. In elke hulppostkast (om de ca. 50 meter) in de binnenwand van de verkeersbuis zitten aansluitingen voor de brandslangen van de brandweer.

De brandblusleiding levert een capaciteit van 120 m3 per uur; voldoende om meerdere brandslangen tegelijkertijd in te zetten als dat nodig is. Water wordt in eerste instantie geleverd vanuit een groot bluswaterreservoir in het Dienstengebouw-Noord. Via een aansluiting op het waterleidingnet van WML wordt het brandblusreservoir bijgevuld, zodat altijd voldoende water voorhanden is. Die verbinding met het waterleidingnet werd nog maar kort geleden gerealiseerd, tijdens het kabel- en leidingwerk rondom de bouwkeet aan de Burgemeester Bauduinstraat.
Als bescherming tegen stofdeeltjes, gassen en dampen dragen de werkmannen tijdens het aanbrengen van de blusleiding speciale kleding en een gelaatsmasker. Als bescherming tegen stofdeeltjes, gassen en dampen dragen de werkmannen tijdens het aanbrengen van de blusleiding speciale kleding en een gelaatsmasker.
Fotografie: Reen van Beek, Bert Janssen en Loraine Bodewes