EEN SUCCESVOL WERKWEEKEND VOOR AVENUE2: HET VERSLAG

Vrijdag was de spannendste dag voor projectmanager Leon van Noordenne en zijn team. “Doordat we gingen liften en een stukje rijden konden we voor het eerst zien welke vervormingen van het dek zich daadwerkelijk voordeden. We hebben een paar keer moeten bijsturen volgens de scenario’s die we vooraf hadden bedacht." Ook zaterdag was het nog even spannend. “De stalen rijplaten moesten nog worden schoongemaakt. En de zichtlijnen waar langs moest worden gereden, werden net iets later aangebracht dan gepland.”

Uiteindelijk begonnen de Self Propelled Modular Trailors om 9.00 uur te rijden. Rond 10.30 uur konden de officials over het dek lopen.

Hoofduitvoerder Joop Versteeg kijkt met voldoening terug op het weekend. “Een geweldige samenwerking van het hele team. Maar het is alweer maandag. De planning gaat door. We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor het plaatsen van de 43 meter lange liggers over het spoorviaduct.”

Business as usual bij weer en wind. En juist dat wekt weer bewondering bij de vele bouwput-watchers die zelf constateren dat de bouwvakkers werken onder allerlei weersomstandigheden. En ze werken keihard want de omgeving verandert iedere week.

Lage temperatuur, warme belangstelling

Het was zaterdagochtend ijzig koud. De eerste gasten waren al om 7.00 uur bij de Geusselt om 8.30 waren alle 500 gasten vervoerd naar het noordelijk landhoofd. Daar was de stemming goed. Mensen waren erg benieuwd en wilden vooral erbij zijn. De een prees internet. Hij had zijn ticket vanuit Spanje besteld. De ander zocht een goede plek om te fotograferen. Weer een ander verheugde zich op het inwisselen van het bonnetje bij McDonald's voor een kop warme koffie.

Op afgesloten A79 stonden de kijkers het dichtste bij. Ze waren verbaasd over een ouderwets schietlood dat aan het mammoetkarretjes hing. Het schietlood moest laten zien dat de witte lijnen op de stalen platen werden gevolgd. Enerzijds computergestuurde bewaking, maar ook ouderwetse meetmethoden. Er liepen ook mannen met meetstokken rond. De kijkers vonden het prachtig en wilden zoveel mogelijk info van iedereen die een oranje jas aan had. Liefst vertelden ze dan meteen hoe ze zelf de realisatie van A2 Maastricht volgen.

Een zwarte personen auto, die langere tijd voor de mammoetkarretjes stond, zorgde voor grote hilariteit: “De eerste auto die een aanrijding heeft gekregen met een rijdend viaduct…” Ook de mannen die op de steunpilaren klommen, werden met de vele telelenzen gevolgd. “Zouden ze wat extra plakmiddel aanbrengen, zodat het dek straks extra goed kan hechten?” zo werd geschertst.

Ergens anders vond een discussie plaats: “Waar is de A79 gebleven?” De toehoorder was verbaasd: “Man, daar sta je nu zelf op. Die is nu afgesloten maar gaat maandag weer open.”

Nog meer werk

Het inrijden van het dek stond volop in de belangstelling. Maar ondertussen was ook het GWW-team van projectleider Ralf Blom volop aan het werk met o.a. de aanleg van riolering, mantelbuizen en asfaltreparaties op de A2 tussen Kruisdonk en Geusselt. In totaal zijn afgelopen weekend zo’n 160 mensen aan het werk geweest.

Genodigden

Onder de 500 kijkers waren zo’n 80 genodigden van Avenue2 en projectbureau A2 Maastricht en nog zo’n 20-tal journalisten.

In de kantine ontving Bauke Lobbezo de VIPS. De officials die uiteindelijk als eerste over het nieuwe viaduct liepen waren: Wethouder Jo Dejong vanuit Meerssen, wethouder Albert Nuss, voorzitter Stuurgroep A2 Maastricht, Diederik Timmer, HID van Rijkswaterstaat, Dick Jonkers, programmadirecteur tunnels van Rijkswaterstaat, burgemeester Onno Hoes van Maastricht. Ze werden begeleid door Avenue2-directie: Bauke Lobbezoo, Hans Strijk en projectbureau-directie: Louis Prompers en Leo Kuepers

Publiciteit

Langzamerhand worden directeur Hans Struijk en omgevingsmanager Bart Grote heuse BN’ers. In ieder geval BM’ers, bekende Maastrichtenaren. Afgelopen weekend hadden we niet alleen de lokale pers zoals L1, De Limburger, Maastricht Actueel en RTV Meerssen te gast, maar RTL 4 heeft een uitgebreid item gedraaid. En ook SBS6 en het NOS-journaal hebben aandacht besteed aan A2 Maastricht. Ook publicitair gezien was het dus een bijzonder weekend. Laten we ons ondertussen realiseren dat de dagelijkse contacten die bewoners hebben met bijvoorbeeld bouwvakkers, A2-Stewards, medewerkers informatiecentrum en Servicelijn minstens zo belangrijk zijn voor het beeld dat ‘de stad’ van ons heeft.

Timelapse film zeer succesvol

Het timelapsfragment is sinds zaterdagmiddag al meer dan 12.000 keer bekeken.
Alleen maar positieve reacties

“Prachtig wat een moment!” Bettie Van der Linde, buurtraad Wittevrouwenveld Actief

“Mooie dag vandaag. Prima georganiseerd en als afsluiting nog een zeer goed item in het RTL journaal. Chapeau voor het hele team!!!” Marco Luijten, clusterhoofd Infrastructuur en Verkeersveiligheid Afdeling Mobiliteit Provincie Limburg

“Heel goed, mooie foto's en berichtgeving!” Diederik Timmer, HID Rijkswaterstaat Maastricht

“Het was een geweldige happening, erg interessant om zoiets nu eens van dichtbij mee te maken. Het busvervoer was daarnaast goed georganiseerd.” Elwin Wauben, A2-Buurtenplatform

“Geweldige prestatie geleverd met inrijden viaduct. Ook leuk hoe bevolking erbij betrokken wordt. Chapeau !!”, Mat Maesen via Twitter.

“Mooie actie van het weekend in de 'achtertuin' van mijn ouders.” Bram Voncken

“Ik wil mijn dank uitspreken over het mogen bijwonen van het spectaculaire gebeuren rondom het inrijden het viaduct. Het was enorm!!! Goede voorziening. Ik stond gelukkig vooraan en kon dus alles zien gebeuren. Ook perfect geregeld met busvervoer en voorlichting. Een mooi staaltje van communicatie! En zeker een topper wat betreft het hele schuiven van het viaduct!! Mijn complimenten!! Het was alleen behoorlijk koud, maar het zou te vergaan als jullie ook nog een temperatuur van 20 graden hadden kunnen regelen… Ik zie met spanning uit naar de volgende activiteit waar we bij kunnen gaan kijken. Nogmaals dank!! Met vriendelijke groet, Jo Bouvrie Maastricht

“Veel geluk en geweldig.” F. Wolters uit Maastricht

“Wat hebben we een fantastisch resultaat behaald bij het inrijden van het viaduct afgelopen zaterdag. Geen vertragingen, geen incidenten of ongevallen en een enorme positieve publiciteit, zelfs op landelijk niveau. Namens de directie van Avenue2 een hartelijk proficiat met deze mijlpaal maar ook een hartelijk dankjewel !” Bauke Lobbezoo, directeur infrastructuur Avenue2