BOVENGRONDS

Kenmerken(d)

GraviLyn is een halfverharding die speciaal is ontwikkeld voor wandel- en fietspaden en bestaat uitsluitend uit natuurlijke materialen. Na het mengen met lijnolie duurt het enkele dagen voordat het fijne grind helemaal is uitgehard. Maar na uitharding is GraviLyn bestand tegen alle soorten weer: in de zomer stoft het niet en in de winter blijft Gravilyn een stevige ondergrond. Bovendien zorgt de goudgele kleur voor een rustige uitstraling waardoor deze bij uitstek geschikt is voor de inrichting van verblijfsgebieden, van historische binnensteden tot aan natuurgebieden. En natuurlijk ook voor onze toekomstige Groene Loper!
Het GraviLyn leggen we aan banden met betonnen trottoirbanden, die we in het werk zelf gieten Het GraviLyn leggen we aan banden met betonnen trottoirbanden, die we in het werk zelf gieten

GRAVILYN VOOR GROENE LOPER

Geplaatst op 1 juli 2015

Als de dubbellaags tunnel eind 2016 klaar is, komt bovenop een langgerekte, intieme bomenlaan: de Groene Loper. Een plek met een recreatief karakter, die ruimte biedt aan ontspanning en ontmoeting, en waar u straks naar hartenlust kunt fietsen of wandelen.
Om ervoor te zorgen dat bovengronds ook echt een parkachtige sfeer ontstaat, voeren we het pad voor voetgangers en fietsers uit in een zogenaamde halfverharding. Die bestaat uit hele fijne losse steentjes, die met een bindmiddel - een soort lijm - aan elkaar worden geplakt. Daardoor is de verharding steviger dan los zand, maar minder hard dan asfalt.
Proeven voor de Parklaan
Ruim een jaar geleden maakten we bij het grasveld aan de voorkant van het Geusseltstadion een proefstrook, met 4 aparte vakken. Elk vak vulden we met een ander soort halfverharding zodat we in de praktijk konden testen wat dagelijks gebruik deed met elk materiaal. Een jaar lang is de proefstrook intensief gebruikt, met name door de vele vakantiegangers die bij Geusselt de bus nemen.
En de winnaar is...
GraviLyn! Dat is de halfverharding die we in het vak aan de kant van de Geusseltkruising aanbrachten. GraviLyn is een mengel van Dolomietsplit - ook wel Gravier d'Or genaamd - en lijnolie. De combinatie van het fijne grind en lijnolie levert een sterke, duurzame verharding op die makkelijk is in onderhoud. Bovendien zorgt de goudgele kleur ervoor dat het GraviLyn een mooie, sfeervolle uitstraling heeft.
Voordelen op een rij:
  • De goudgele kleur draagt bij aan de parkachtige uitstraling van de Groene Loper
  • GraviLyn is prima geschikt voor licht verkeer 
  • GraviLyn blijft zo goed als onkruidvrij
  • Dooizout (voor gladheidsbestrijding) heeft geen invloed op GraviLyn
  • GraviLyn is goed bestand tegen temperatuurswisselingen
  • Bij verstoringen - bijvoorbeeld voor het graven van een sleuf - is GraviLyn eenvoudig te herstellen
Groene Loper aan banden
Het GraviLyn voor de Groene Loper wordt straks op z’n plek gehouden door 'opsluitbanden', oftewel trottoirbanden. Meestal worden de banden gemaakt van losse, kant- en klare elementen. Maar niet de banden van onze Groene Loper: die gieten we in één keer met beton in het werk. Dat is een snelle en efficiënte methode om mooie, vloeiende lijnen langs het toekomstige fiets- en wandelpad te kunnen realiseren. Sinds begin deze week brengen we de eerste reeks trottoirbanden aan vanaf de Severentunnel, over brug de Wielerbaan tot aan de Meerssenerweg.