ZONNEBLOEMEN VOOR NAZARETHFLATS

Geplaatst op 15 augustus 2012

De zonnebloemen die tussen de Nazarethflats en de A2 in stonden voor kruispunt Geusselt worden vandaag 15 augustus 2012 geplukt. De bloemen worden huis aan huis bezorgd bij de bewoners van de Nazarethflats. Een zonnige vakantiegroet voor bewoners die direct wonen langs het uitvoeringsgebied voor A2 Maastricht.

De zonnebloemactie is o.a. uitgevoerd door Gerdo Van Grootheest, wethouder Ruimtelijke ordening, Natuur en Sport van de gemeente Maastricht, en Hans Struijk, directeur Avenue2. De groep bestond verder uit A2-Stewards en mensen van het team Communicatie A2 Maastricht.
Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) ondersteunde de plukactie door materiaal te leveren voor het snijden en bundelen van de bloemen.

Locaties zonnebloemen
Ook bij de binnenbocht van de Kennedysingel en de hoek van de Phillipsweg staan zonnebloemen. Ze zijn onderdeel van een pilootproject. Op een aantal locaties langs het uitvoeringsgebied voor A2 Maastricht zijn zonnebloemen en veldbloemen als proef ingezaaid om de werkterreinen een zomers gezicht te geven. Helaas valt het resultaat wat tegen. Het voorjaar was regenachtig en koud. Op sommige plaatsen had de (arme) bodem toch meer voorbewerkt moeten worden. En sommige plekken zijn helaas gemaaid, omdat werkers dachten dat het om onkruid ging.

Vervolg
Volgend jaar wordt de locatie voor de Nazarethflats eerst goed voorbewerkt en daarna ingezaaid. Groeien de zonnebloemen dan beter, dan zal in 2014 weer op verschillende locaties worden ingezaaid.
Bedoeling is dat de zonnebloemen meer zomerse kleur geven aan de uitvoering van de Groene Loper voor A2 Maastricht.

Initiatiefnemers
De zonnebloemactie is een initiatief van Roel Meertens - stadskunstenaar, stedenbouwkundige en Michiel Ritzen - architect, duurzaamheidsdeskundige. Zij hebben in een Heerlense wijk een paar jaar geleden braakliggende grond ingezaaid. Bewoners hebben genoten van het uitzicht en de zomer afgesloten met een gezamenlijke plukactie.