BARBARA VOOR TUNNELBOUWERS

Geplaatst op 1 mei 2013

Een jaar geleden, op 24 mei 2012, vond in de Lourdeskerk in Wittevrouwenveld de viering van de Heilige Barbara (de beschermheilige van mijnwerkers en tunnelbouwers) plaats. Tunnelbouwers, oud-mijnwerkers, parochianen, buurtgenoten en vertegenwoordigers van de gemeente Maastricht stonden samen met pastoor Mattie Jeukens stil bij een voorspoedige en veilige bouw van de A2-tunnel.

Een jaar verder
Nu, bijna een jaar later, is het tunnelwerk duidelijk zichtbaar in Maastricht-Oost. Hoogste tijd dus om Barbara een eigen plekje bij de A2-tunnel te geven, vonden onze medewerkers. En natuurlijk was pastoor Jeukens meteen bereid om daar aan mee te werken. “Maar dan wel het liefst op 1 mei, de feestdag van Sint Jozef Werkman”, aldus Mattie Jeukens. En natuurlijk wilden we de pastoor hier graag in tegemoet komen.

Vandaag was het dan zover: tijdens een korte bijeenkomst in keet Voltastraat zegende pastoor Jeukens een beeldje van de Heilige Barbara. Vervolgens gingen tunnelbouwers en pastoor in processie naar het werkterrein tegenover de Lourdeskerk. Daar werd – voorafgaand aan de bijeenkomst – aan het begin van de wanden-dakconstructie een nisje gebouwd voor ‘onze’ Barbara. Om het beeldje daarin te plaatsen was een speciaal trapje voor de pastoor getimmerd. En zo kreeg Barbara haar plekje in de nis. Vanaf nu passeren de graafmachines – vóórdat ze onder de wanden-dakconstructie in duiken – eerst de Heilige Barbara. En dat is een hele geruststelling.