EUROPAPLEIN

Go!

Tijdens het inplannen van werkzaamheden moeten we met zoveel mogelijk zaken rekening houden. Of werkzaamheden door kunnen gaan, hangt onder andere af van het weer. Daarom legt bouwer Avenue2 altijd – een paar dagen voordat de werkzaamheden beginnen – een beslismoment vast: go of no go. Voor de weekendwerkzaamheden op en rond de Kennedysingel werd dat moment vastgesteld op donderdag 26 september. Inmiddels is besloten dat het weekendwerk gewoon doorgaat. Wilt u weten welke verkeersmaatregelen gelden? Klik dan hier.

Strakke planning

Het lijkt makkelijk: viaducten uithijsen, grond aanvullen en asfalteren. Maar er moet komend weekend veel meer werk verzet worden: zo bevinden zich nog damwandplanken en stempels onder de tijdelijke viaducten. De damwandplanken worden afgebrand en de stempels uitgehesen. De grond voor het nieuwe wegdeel wordt laag voor laag aangevuld en aangetrild. De wegfundering moet immers stevig zijn en niet verschuiven. Ook het asfalt moet in meerdere lagen worden aangebracht. Pas dan kan de afwerking beginnen: het aanbrengen van markeringen en straatmeubilair (verlichting en verkeersborden). Via onze website en Twitter (@A2_Maastricht) houden wij u op de hoogte!

Opnieuw een Mammoetklus

We hebben het al eerder gezien: een 700-tons Mammoetkraan die ingezet wordt voor het zware hijswerk. Ook voor het uithijsen van de brugdekken bij de John F. Kennedysingel zetten we de 700-tonner weer in. In totaal bestaan de twee tijdelijke viaducten uit 6 dekken die elk zo’n 40 meter lang zijn. Wilt u de kraan aan het werk zien? Dat kan in de eerste weekendnacht – van vrijdag 27 op zaterdag 28 september – al vanaf 04.00 uur in de ochtend. Omstreeks dat tijdstip gaat het eerste brugdeel eruit. Uitslapen kan ook: het laatste brugdeel hijsen we – naar verwachting – rond 12.00 uur uit.

Vooruitblik

De huidige John F. Kennedysingel verandert in de eindsituatie, na de realisatie van de A2-tunnel. Dan moeten de rijbanen immers aansluiten op de tunnelmonden bij knooppunt Europaplein en de nieuwe parklaan bovenop de A2-tunnel. Wilt u weten hoe de John F. Kennedysingel er uit gaat zien? Kijk dan op de afbeelding hieronder.
rijrichtingen Europaplein na realisatie A2-tunnel rijrichtingen Europaplein na realisatie A2-tunnel

WEEKENDWERK JOHN F. KENNEDYSINGEL

Geplaatst op 24 september 2013

Sinds 2012 rijdt verkeer op de John F. Kennedysingel via tijdelijke fiets- en autoviaducten over de tunnelbouwkuip bij Europaplein. Nu het betonwerk van de A2-tunnel bij Europaplein bijna gereed is, zijn de viaducten grotendeels overbodig. (Bom)fietsers rijden daarom sinds begin september over een nieuw stukje fietspad bovenop het tunneldak. En nu is het de beurt aan de autoviaducten. Drie van de vier autoviaducten verdwijnen. Bovenop de tunnelbouwkuip leggen we nieuwe wegdelen aan die de viaducten vervangen. Slechts één autoviaduct blijft over: boven de N2/A2 voor verkeer richting Heer/Cadier en Keer. Maar eerst moet er nog veel werk verzet worden.
Woensdag 25 en donderdag 26 september
Avond en nacht: ombouw rijbaan richting Centrum
Naast het nieuwe fietspad ligt het nieuwe wegdeel voor verkeer richting Centrum er al bijna. Dit nieuwe wegdeel verbindt de oorspronkelijke rijbanen van de Kennedysingel weer met elkaar. In de avonden en nachten van woensdag 25 september en donderdag 26 september rondt Avenue2 de werkzaamheden af. Vanaf donderdagochtend, 26 september, rijdt verkeer richting Centrum weer over de oorspronkelijke John F. Kennedysingel (zie afbeelding hieronder). Verkeer op de John F. Kennedysingel moet in beide rijrichting rekening houden met rijstrookafzettingen. (Brom)fietsers ondervinden geen hinder.
Weekend(en)werk John F. Kennedysingel Weekend(en)werk John F. Kennedysingel
Vrijdagavond 27 tot en met maandagochtend 30 september
Dag en nacht: ombouw rijbaan richting Heer/Cadier en Keer
Voor verkeer richting Heer/Cadier en Keer wijzigt de rijbaan niet. Maar ook voor deze rijbaan geldt dat het tijdelijke viaduct bovenop de bouwkuip vervangen wordt door een nieuw wegdeel. Komend weekend worden eerst de viaducten boven de tunnelbouwkuip uitgehesen (zie bovenstaande afbeelding). Vervolgens bouwen we - bovenop het A2-tunneldak - het nieuwe wegdeel voor verkeer naar Heer/Cadier en Keer op. Vanaf maandagochtend, 30 september, rijdt verkeer naar Heer/Cadier en Keer over het A2-tunneldak.
LET OP: Automobilisten moeten gedurende het hele weekend rekening houden met verkeershinder op de John F. Kennedysingel. (Brom)fietsers ondervinden geen hinder.
Maandag 30 september tot en met donderdag 3 oktober
Avond en nacht: voorbereidende werkzaamheden verwijderen autoviaduct boven N2/A2
Eén viaduct moet nog verwijderd worden: het viaduct waar verkeer richting Centrum tot donderdag 26 september overheen rijdt. Door de ingebruikname van de 'oude' rijbanen van de Kennedysingel is dit immers overbodig geworden. Van maandag 30 september tot en met donderdag 3 oktober vinden voorbereidende werkzaamheden plaats voor het uithijsen van het derde - en voorlopig laatste - autoviaduct. Verkeer op de N2/A2 moet tijdens de avonden en nachten rekening houden met verkeersmaatregelen.
Vrijdagavond 4 tot en met zondagochtend 6 oktober
Avond en nacht: uithijsen autoviaduct boven N2/A2 en sloop steunpunten
Eén viaduct moet nog verwijderd worden: het viaduct waar verkeer richting Centrum tot donderdag 26 september overheen rijdt. Door de ingebruikname van de 'oude' rijbanen van de Kennedysingel is dit immers overbodig geworden. Tijdens de avonden en nachten hijst Avenue2 het viaduct uit en sloopt de steunpunten aan weerszijden van de N2.

(Brom)fietsers ondervinden geen hinder, maar automobilisten moeten - 's avonds en 's nachts - rekening houden met verkeershinder op de John F. Kennedysingel en de N2/A2.

auto

Verkeershinder voor automobilisten


Verkeersmaatregelen John F. Kennedysingel:

Woensdag 25 en donderdag 26 september (avond en nacht):
Rijstrookafzetting in beide rijrichtingen van 20.00 – 06.00 uur.

Vrijdagavond 27 september tot en met maandag 30 september, 12.00 uur (dag en nacht)
  • Verkeer richting Heer/Cadier en Keer: rijbaan afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via gele borden.
  • Verkeer richting Centrum: rijstrookafzetting.
Vrijdagavond 4 oktober, tot en met zondagochtend 6 oktober  (avond en nacht):
  • Verkeer richting Heer/Cadier en Keer: rijbaan afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via gele bebording.
  • Verkeer richting Centrum: rijstrookafzetting
Verkeersmaatregelen N2/A2:
Maandag 30 september tot en met donderdag 3 oktober (avond en nacht):
  • Verkeer richting Luik: rijbaan afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via gele bebording.
  • Verkeer richting Eindhoven: rijstrookafzetting.
Vrijdagavond 4 oktober tot en met zondagochtend 6 oktober (avond en nacht):
  • Verkeer richting Luik: rijbaan afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via gele bebording.
  • Verkeer richting Eindhoven: rijstrookafzetting.
  • Verkeer in beide rijrichtingen moet rekening houden met verkeersstops
Planningen kunnen altijd veranderen. Genoemde data en verkeersmaatregelen zijn naar huidige inzichten. Kijk voor actuele reisinformatie, wegafsluitingen en omleidingsroutes op de website van Maastricht Bereikbaar.
Fotografie: Peter Wijnands