WITTEVORUWENVELD - WYCKERPOORT

Gelijkvloerse verkeersbrug

De brugdekken

Elk brugdek is 30 meter lang. De binnenste brugdekken zijn 2,5 meter breed, de buitenste 3 meter. Daar zitten immers ook leuningen aan vast. De buitenste brugdekken zijn niet alleen het breedste, maar ook het zwaarste: 35 ton per stuk. Lees hier meer over de verkeersbrug voor de Voltastraat.
Gelijkvloerse verkeersbrug Voltastraat Gelijkvloerse verkeersbrug Voltastraat

VIER BRUGDEKKEN, ÉÉN OVERSTEEK

Bijgewerkt op 22 oktober 2013

Vrijdag 25 oktober is het zover: dan plaatst de firma Janson Bridging – in opdracht van Avenue2 -de brugdekken van nieuwe, gelijkvloerse verkeersbrug bij de Voltastraat. Vanaf 07.00 uur staat een 400-tons kraan klaar om de vier brugdekken – elk met een lengte van 30 meter - op hun nieuwe plek te leggen. Elk uur hijsen we één brugdek in zodat, naar verwachting, het laatste brugdek aan het einde van de ochtend op zijn plek ligt. Wilt u zien hoe we de brugdekken inhijsen? Dan kunt u natuurlijk komen kijken bij de Voltastraat. Maar u kunt ook thuisblijven: via de webcams van Maastricht Bereikbaar kunt u alles op de voet volgen.
Gelijkvloerse verkeersbrug
In de afgelopen weken is de oversteek Voltastraat veranderd in een bouwkuip, met bouwkuipwanden. De wanden zijn tegelijkertijd ook steunpunten voor de verkeersbrug. Dat is ook nodig, want de verkeersbrug is gelijkvloers. Zo kan straks alle verkeer, ook voetgangers en (brom)fietsers, zonder problemen van Wittevrouwenveld naar Wyckerpoort – en omgekeerd – oversteken tijdens de bouw van de A2-tunnel.
Afwerking
De verkeersbrug is vergelijkbaar met de verkeersbrug bij kruispunt Scharnerweg, maar dan smaller. Als de brugdekken op hun plek liggen, gaat de verkeersbrug nog niet open. Eerst moeten we de brug op het bestaande wegennet aansluiten. Zo plaatsen we – onder andere – betonplaten en brengen asfalt aan op de brugdekken. Daarna volgen de markeringen en straatmeubilair, zoals verlichting en verkeersborden. En natuurlijk komen ook de verkeerslichten terug. Die zijn als laatste aan de beurt.
Fotografie: Reen van Beek (liggers voor verkeersbrug Scharnerweg)