VTTI

VerkeersTechnische en TunnelTechnische Installaties
Bekijk hier de aflevering van Via Maastricht over het testen.

ONDERTUSSEN IN DE TUNNEL...

Deze periode testen we de ruim 50 verschillende verkeerstechnische en tunneltechnische installaties in de toekomstige Koning Willem-Alexandertunnel. Het testen gebeurt volgens uitgebreide testprotocollen, zodat we zeker weten dat er niks wordt overgeslagen en elk systeem in de tunnel doet wat het moet doen.

Hoe gaat dit in zijn werk?
Elk systeem is al getest voor het verlaten van de fabriek. Daarna volgt de test per systeem in de tunnel. Als alle systemen goed werken, worden ze stapsgewijs aan elkaar gekoppeld en allemaal samen getest. Na het testen van de techniek volgt de finale test tussen ‘techniek’ en ‘mens’. Deze test doet Avenue2 samen met de hulpdiensten en de verkeersleiders van Rijkswaterstaat die de tunnel straks dag en nacht in de gaten houden. 

Wat merkt u van het testen?
In de komende weken kunnen omwonenden of voorbijgangers gesproken berichten en constante tonen horen vanuit de tunnelmonden. In de tunnel zelf kan het geluid best oplopen (binnen de geldende normen). Het geluid zal buiten bij de tunnelmonden wel hoorbaar zijn, maar veel minder hard. De komende tijd is het testen ook op andere manieren merkbaar, bijvoorbeeld door extra verkeer rondom de tunnelmonden, of licht dat aan en uitgaat.

Fotografie: Reen van Beek