JAARVERSLAG 2015

JAARVERSLAG 2015 BESCHIKBAAR

Geplaatst op 12 juli 2016

De zesde editie van het jaarverslag van het Projectbureau A2 Maastricht is klaar. In dit jaarverslag blikken we terug op de activiteiten in 2015. Dat was opnieuw een druk jaar. Vooral ondergronds, waar de teams Afbouw en VTTI (Verkeers- en TunnelTechnische Installaties) hard doorwerkten om de tunnel af te bouwen en in te richten. Bovengronds waren de teams Wegenbouw en Kunstwerken aan zet. Ook werd de ruwbouw van het tweeëntwintigste kunstwerk afgerond. 

22 kunstwerken

22 kunstwerken voor 1 project, gebouwd in 6 jaar. Een mijlpaal waarbij we ons weer even realiseren hoe omvangrijk A2 Maastricht is. Veel aandacht gaat uit naar de tunnel. Die op zich al bijzonder is doordat het de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland wordt voor zowel personen- als vrachtauto’s. En toch… de tunnel staat niet op zichzelf. Het kunstwerk is onderdeel van een nieuw verkeerssysteem van ca. 6 km tussen Kruisdonk en Europaplein. Ook dat moeten we ons blijven realiseren. 

Gewijzigde taakverdeling bij bouwer Avenue2
2015 was voor onze bouwer Avenue2 een moeilijk jaar. Avenue2 is een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam en Strukton. Ballast Nedam raakte in 2015 in financiële problemen en werd in 2016 overgenomen door het Turkse Renaissance. De taakverdeling tussen Ballast Nedam en Strukton werd in 2015 gewijzigd. Ballast Nedam gaat door met de bovengrondse gebiedsontwikkeling en Strukton bouwt alle infrastructuur af.

Imtech
In 2015 ging eveneens de moedermaatschappij van Imtech failliet. De werkmaatschappij Traffic & Infra was onderaannemer/leverancier van Avenue2 en werd gekocht door de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria. Alle verplichtingen die deze partijen hadden met onderaannemers en leveranciers zijn overgenomen door Strukton alsook de aansturing van de onderaannemers en leveranciers. De grote organisatorische veranderingen hebben ook in 2016 nog alle aandacht nodig.

Testen
Rond de jaarwisseling waren zo goed als alle installaties in de tunnel geïnstalleerd waarna alle installaties en systemen uitgebreid en zorgvuldig getest kunnen worden. 

Cruciale stappen in 2016

Allereerst is het belangrijk dat het testen van alle installaties succesvol en zorgvuldig wordt doorlopen, dan moet de openstellingsvergunning tijdig worden verkregen en daarna kan de tunnel stapsgewijs in gebruik worden genomen. Als tenminste ook de weergoden hun steentje bijdragen. 2016 is een spannend jaar waarin een goede samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer opnieuw heel belangrijk is.

U kunt het jaarverslag opvragen bij het Informatiecentrum A2 Maastricht, via info@a2maastricht.nl of via de Servicelijn Maastricht-Oost. Daarnaast kaneen digitaal exemplaar hier downloaden.