AFBOUW TOTALE VERKEERSSYSTEEM VOOR A2 MAASTRICHT

Ombouw knooppunt Europaplein afgerond

Uitzondering: afrit 54 vanuit Luik naar Cadier en Keer

Plannen is passen en meten, dat blijkt ook weer bij de ombouw van knooppunt Europaplein. Door de vele regen in de voorbije weken heeft een deel van de nieuwe wegfunderingen méér tijd nodig om tot rust te komen. Dat geldt vooral voor afrit 54 vanuit Luik naar Maastricht-Centrum Zuid en Cadier en Keer.  Het is nog niet bekend wanneer we de afrit in gebruik nemen.

Snel naar

Tijdelijke N2 tussen Geusselt en Europaplein afgesloten

De voormalige tijdelijke N2 tussen Geusselt en Europaplein noemen we sinds de ingebruikname van de Koning Willem-Alexandertunnel ‘President Rooseveltlaan’. Sinds zaterdagavond 8 april is de voormalige tijdelijke N2 definitief dicht voor noord-zuid verkeer (en vice versa). Daarmee is definitief een einde gekomen aan de voormalige snelweg dwars door het hart van Maastricht-Oost. Dinsdagochtend 18 april starten twee ploegen wegenbouwers met de aanleg van de Groene Loper. Eén ploeg begint in het noorden, met de opbouw van de Geusseltheuvel en herinrichting van de Kolonel Millerstraat/Burgemeester Bauduinstraat. De tweede ploeg start bij de Scharnerweg, waar het kruispunt wordt omgebouwd tot rotonde. 

Kijk en rijdt u mee?

De belangrijkste rijroutes en borden waar u op moet letten, ziet u ook in de film over de werking van de tunnel. Bekijk de film hieronder of ga naar onze speciale tunnelpagina en lees meer over de Koning Willem-Alexandertunnel

Oprit naar de A2 richting Luik vanaf Gerardusweg: tijdelijk

Sinds eind januari is de afrit richting Gerardusweg vanaf de John F. Kennedysingel
afgesloten. De oprit naar de A2 richting Luik vanaf de Sint Gerardusweg is wel open voor verkeer en blijft dat voorlopig ook: pas als de toekomstige Groene Loper is aangesloten op de John F. Kennedysingel, sluiten we de oprit vanaf de Sint Gerardusweg definitief af. Verkeer vanuit Wyckerpoort-Zuid kan dan doorgaan via een nieuwe weg naast Dienstengebouw Zuid: ‘het Winterbed’.

Ombouw Europaplein in beeld

Afbouw rondom Geusselt vanaf maandag 10 april Afbouw rondom Geusselt vanaf maandag 10 april

OMBOUW KNOOPPUNT EUROPAPLEIN GROTENDEELS AFGEROND

9 april 2017

Eind januari is de ombouw van knooppunt Europaplein begonnen. Sinds vandaag - zondag 9 april - zijn alle rijroutes van de Koning Willem Alexandertunnel in gebruik. Lokaal verkeer vanuit het noorden kan via de N2-tunnelbuizen in alle rijrichtingen doorgaan. De President Rooseveltlaan – de voormalige tijdelijke N2 tussen Geusselt en Europaplein - is niet meer nodig en definitief afgesloten voor noord-zuid verkeer (en vice versa).

Let goed op de borden en zet uw navigatiesysteem uit!

Met de ingebruikname van de Koning Willem-Alexandertunnel zijn de dagelijkse routes bij Maastricht anders. Als u de borden naar uw bestemming volgt, komt u vanzelf op de juiste rijbaan terecht. Op de verkeersborden staat ook nieuwe benamingen. Bekijk het filmpje hieronder zodat u weet waar ze voor staan.

Nieuwe rijroutes voor lokaal verkeer sinds zondag 9 april

  • Verkeer vanuit Eindhoven/Heerlen richting Maastricht Centrum-Zuid en Cadier en Keer rijdt door de N2-tunnelbuis en neemt aan het eind van de tunnel afrit 54 naar de John F. Kennedysingel.
  • Verkeer vanaf Noorderbrug/Viaductweg en Terblijterweg richting zuiden rijdt door de N2-tunnelbuis en neemt voor de richtingen Maastricht Centrum-Zuid of Cadier en Keer aan het eind van de tunnel afrit 54 (naar de John F. Kennedysingel). Wilt u verder naar Maastricht-Zuid of Luik? Volg dan de A2.
  • Verkeer vanaf de John F. Kennedysingel richting noorden rijdt via de nieuwe oprit naar de N2-tunnelbuis. Voor Maastricht Centrum-Noord of Berg en Terblijt neemt u aan het eind van de tunnel afrit 53 naar Geusselt. Voor Eindhoven/Heerlen blijft u de A2 volgen.
  • De oprit vanaf de John F. Kennedysingel naar de A2 richting Luik is naar verwachting vanaf 9 april weer open voor verkeer.
  • Afrit 54 voor verkeer vanuit Luik naar Maastricht-Centrum Zuid en Cadier en Keer (John F. Kennedysingel) blijft langer dicht. Het is nog niet bekend wanneer we afrit 54 in gebruik nemen.
  • De tijdelijke rotonde bij Europaplein verdwijnt. Verkeer rijdt via de nieuwe rijbanen van de John F. Kennedysingel.
* Let op: de oprit naar de A2 richting Luik vanaf de Sint Gerardusweg is tijdelijk en verdwijnt in het najaar van 2017
Rijroutes Europaplein Rijroutes Europaplein
Rijroutes Geusselt Rijroutes Geusselt

Fietsroutes rondom Europaplein sinds zondagmiddag 9 april

Sinds 2011 gaat alle (brom)fietsverkeer richting Cadier en Keer en Centrum Zuid door via een tijdelijke fietsroute aan de noordzijde van de John F. Kennedysingel. Sinds zondag 9 april zijn de fietsroutes gewijzigd en maken (brom)fietsers richting Heer/Cadier en Keer weer gebruik van het fietspad aan de zuidzijde van de Kennedysingel. (Brom)fietsers richting Céramique en/of Centrum Zuid blijven vooralsnog doorgaan via een tijdelijke fietsroute.

Definitief: richting Heer / Cadier en Keer
Ter hoogte van het fietstunneltje Randwyck (MECC) gaan (brom)fietsers sinds zondag 9 april weer als vanouds via het nog bestaande fietspad rechtstreeks verder richting Heer/Cadier en Keer. Bij Wyckerpoort-Zuid kunnen (brom)fietsers afslaan naar de Sint Gerardusweg of verder gaan naar de Sibematunnel*. Vanuit de Sibematunnel sluit het nieuwe fietspad aan op het bestaande fietspad en ventweg, parallel aan de Akersteenweg. Via de 1 Juliweg kunnen (brom)fietsers doorgaan naar de Nijverheidsweg.

Tijdelijk: richting Céramique / Centrum Zuid
(Brom)fietsers richting Céramique/Centrum Zuid moeten voorlopig nog gebruik maken van een tijdelijke fietsroute. Pas als de Groene Loper ter hoogte van de Nassaulaan/Europaplein Noord is ingericht, kan de definitieve noordelijke fietsroute in gebruik worden genomen. Tot die tijd gaan (brom)fietsers via de Dr. Nevenstraat verder naar de Sibemaweg en Adelbert van Scharnlaan om vervolgens gelijkvloers over te steken naar de Heerderdwarsstraat. Via de Sint Gerardusweg en Alfons Ariënsstraat gaan (brom)fietsers verder richting John F. Kennedysingel of Avenue Céramique.

Afbouw totale verkeerssysteem A2 Maastricht: we werken door!

We werken door aan de afbouw van het totale verkeerssysteem voor A2 Maastricht. Tot in de zomer van 2017 zijn we nog druk in de weer met het aansluiten van de viaducten Noorderpoort-Noord en Noorderpoort-Zuid. En ook bij kruispunt Geusselt zitten de werkzaamheden er nog niet op: hier sluiten we de Viaductweg aan op de dive-under Terblijterweg, zodat verkeer straks vanaf de Noorderbrug in één keer door kan rijden richting de A2 naar Eindhoven of de A79 richting Heerlen. Ter hoogte van de Viaductweg realiseren we een nieuwe afrit –afrit 53 – voor verkeer vanuit het noorden richting Noorderbrug/Centrum Noord.

Als laatste is het kruispunt Meerssenerweg/Viaductweg aan de beurt. Als de viaducten Noorderpoort-Noord en Noorderpoort-Zuid in gebruik zijn richten we de kruising opnieuw in zodat afslaan in alle richtingen weer mogelijk wordt. Verkeer moet tijdens werkzaamheden steeds rekening houden met hinder door afsluitingen, omleidingsroutes en extra reistijd.

Maastricht Bereikbaar

2017 is een druk jaar met veel werkzaamheden die hinder voor verkeer veroorzaken. Tegelijkertijd met de afbouw van A2 Maastricht is de realisatie van het nieuwe Noorderbrugtracé in volle gang. Daarnaast loopt de bouw van de ondergrondse fietsenstalling bij het station door en moet ook de gemeente Maastricht nog wegenwerk verzetten. Ga daarom slim op reis en check vóór vertrek de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar. Of maak gebruik van een van de reisalternatieven.