AFBOUW TOTALE VERKEERSSYSTEEM A2 MAASTRICHT

Definitieve afsluiting oprit/afrit Sint Gerardusweg

Aanpassen kruising Sint Gerardusweg - Bloemenweg

Maandag 5 februari is het aanpassen van de kruising Sint Gerardusweg - Bloemenweg gestart, om deze aan te sluiten op de Groene Loper. Naar verwachting duurt het werk drie weken. Autoverkeer kan hier niet door tijdens de werkzaamheden. (Brom)fietsers en voetgangers wel. Lees hier meer.

Flyer voor bedrijven Sint Gerardusweg / Heerderdwarsstraat

Wilt u de bereikbaarheid van uw bedrijf onder de aandacht brengen van leveranciers en klanten? Klik hier om een flyer met de alternatieve routes te downloaden. Wil u papieren flyers ontvangen? Mail dan naar communicatie@avenue2.nl en geef aan hoeveel u er wilt ontvangen.

AFBOUW VERKEERSSYSTEEM BIJ EUROPAPLEIN

Definitieve afsluiting oprit/afrit Sint Gerardusweg

Update 29 januari 2018

Voor de afbouw van het totale verkeerssysteem voor A2 Maastricht is sinds maandag 22 januari 2018 de op- en afrit Sint Gerardusweg voorgoed dicht. Automobilisten kunnen niet meer vanaf de Sint Gerardusweg de oprit nemen naar de A2 richting het zuiden (Luik/Randwyck). Verkeer vanaf de John F. Kennedysingel kan ook niet meer via de voormalige verbinding naar de Sint Gerardusweg rijden. Let op! Dit is fysiek onmogelijk, omdat de geleiderail (ook wel vangrail genoemd) is doorgetrokken.

Alternatieve routes na definitieve afsluiting op- en afrit Sint Gerardusweg

Vanuit Wyckerpoort-Zuid/Heugemerveld naar de A2 richting Luik (= definitieve route)
Een nieuwe weg, het zogenaamde ‘Winterbed’, vormt de verbinding tussen de Groene Loper en de John F. Kennedysingel. Nu de oprit en afrit Sint Gerardusweg definitief zijn afgesloten, is één rijrichting van het Winterbed opengesteld. Verkeer vanuit Wyckerpoort-Zuid/Heugemerveld kan via de Heerderdwarsstraat, rechts afslaan en over een stukje Groene Loper, naar de John F. Kennedysingel en verder naar de A2 richting Luik rijden.

Verkeer vanaf de John F. Kennedysingel naar Wyckerpoort-Zuid/Heugemerveld (= tijdelijke route)
Het is nog niet mogelijk om vanaf de John F. Kennedysingel over de Groene Loper naar Wyckerpoort-Zuid/Heugemerveld te rijden. Voor verkeer in deze richting is een tijdelijke route ingesteld via John F. Kennedysingel - Renier Nafzgerstraat - Avenue Céramique - Sphinxlunet. Deze tijdelijke route geldt tot aan de openstelling van de Groene Loper, naar verwachting in de eerste helft van dit jaar.

Waarom kan de oprit/afrit Sint Gerardusweg niet openblijven?

Zou de Sint Gerardusweg openblijven, dan komt letterlijk een oprit uit op de oprit naar Luik. In de tijdelijke situatie kon dat niet anders. 

Maar... de verkeerscentrale constateert dat de oprit op oprit onveilige situaties kan opleveren:
  • Sommige automobilisten gaan namelijk spookrijdend terug naar de John F. Kennedysingel.
  • Andere automobilisten remmen af omdat ze komend vanaf de John F. Kennedysingel richting Luik en afrit 55 (Randwyck) rechts af willen naar de Sint Gerardusweg. Automobilisten die op dit punt rechtdoor willen, zijn verbaasd over de ‘afremmers’. 
Verbreding van de oprit naar Luik om de weg breder en veiliger te maken is tegelijkertijd onmogelijk omdat direct ernaast het spoor ligt. 

Bovendien is het landelijk beleid dat opritten naar snelwegen geen zijwegen mogen bevatten.

Kortom: automobilisten uit Wyckerpoort-Zuid zullen moeten wennen aan de nieuwe route via de Groene Loper op de Kennedysingel naar A2 richting Luik (afrit 55).