A2-BANK IN GEBRUIK GENOMEN

Geplaatst op 2 november 2011

Op dinsdag 1 november werd de eerste 'A2-bank' overhandigd door kunstenares Gertje Dormans aan het sloopbedrijf BTH.BV. Het is een stadsbank met een verhaal, gemaakt van de balkonhekjes van de eerste gesloopte A2-flats in Maastricht. Dit exemplaar zal steeds meeverhuizen met de sloopwerkzaamheden. Zo hebben de altijd aanwezige kijkers naar het werk een zitplaats erbij. En zoals één van de bewoners de bankplannen verwoordde: “dan zitten we dus op onze eigen geschiedenis te kijken naar de toekomst…”
Foto: Lars Bloem van Sloopbedrijf BTH.BV en kunstenares Gertje Dormans
Het project is een initiatief van Gertje Dormans, bewoonster van Wittevrouwenveld en  ontwerper en producent van ‘duurzaam design’. Zij maakte in overleg met Avenue2 een afspraak met de sloper om de balkonhekjes te bewaren. Gertje legde contact met stichting Relim (voorheen d’r Sjtiel) en MTB voor de productie van haar ontwerp en de plaatsing. Sloopbedrijf BTH.BV heeft de productie van de eerste bank gefinancierd.  
Er zijn goede argumenten om mee te doen: hergebruik van sloopmateriaal, een herinnering voor de bewoners van Wittevrouwenveld en een klus voor sociale werkplaatsen. En als het aan de initiatiefnemers ligt, volgen er komende tijd nog twaalf van zulke banken. Een aanvraag voor de financiering daarvan ligt bij de gemeente.