NIEUWE VIADUCT A2/A79

Wist u dat...

het dek
- 120 meter lang
- 15 meter breed en
- 2 meter hoog is
- ruim 3500 ton zwaar is en bestaat uit
- 426,8 ton wapeningsstaal en
- 1.265 kuub beton

Voorproeven!

Eerder werd in A2 Actueel, het wekelijks programma van en over A2 Maastricht op L1, al aandacht besteed aan het 'vliegend' viaduct. Hier bekijkt u de aflevering van 10 juni. Ook op zondag 21 oktober - een week voor het grote verhuisweekend - stond het nieuwe viaduct A2/A79 nog eens in de spotlights. Bekijk de aflevering hier. Kijkt u mee?

MEGA-OPERATIE: INRIJDEN NIEUWE VIADUCT A2/A79 26-29 OKTOBER

Geplaatst op 19 oktober 2012

Komend weekend is het zover! Op zaterdag 27 oktober wordt het nieuwe viaduct A2/A79 bij knooppunt Kruisdonk op zijn plaats gereden. Een minutieuze technische operatie, die vrijwel uniek is in Nederland. Pas één keer eerder werd het vertoond: op de A5 tussen de Coentunnel en Schiphol.

Viaduct van formaat
In Maastricht is het kant-en-klare brugdek 120 meter lang, 15 meter breed en ruim 3500 ton zwaar. Op dit moment rust het nog op zijn tijdelijke steunconstructie tussen de A79 en A2. Maar niet meer voor lang. Want in het weekend van vrijdagavond 26 tot en met maandagochtend 29 oktober wordt de giga betonplaat - die nu nog in de lucht lijkt te zweven - opgepakt en met karretjes naar zijn definitieve plek gereden, zo'n 50 meter verderop.


Het verplaatsen van het nieuwe viaduct gebeurt op zaterdagochtend 27 oktober tussen 8.00 en 11.00 uur. Een dag eerder start Avenue2 met de voorbereidingen om alles in gereedheid te brengen voor deze mega-operatie.

Afsluiting van de A79
Om het dek te verplaatsen, is het nodig de A79 vanaf knooppunt Kruisdonk tot de aansluiting Bunde af te sluiten. Klik hier voor de omleidingsroute

Live meekijken
Alle 400 kaarten om aanwezig te kunnen zijn bij de gebeurtenis, zijn vergeven. De werkzaamheden zijn live te zien op zaterdag 27 oktober vanaf 8.00 uur via www.a2maastricht.nl. Ook kunt u ons volgen op Twitter via @A2_Maastricht.

Onderdeel van...
Het nieuwe viaduct A2/A79 is onderdeel van het toekomstige knooppunt Kruisdonk. Dit wordt straks zo aangelegd, dat alle verkeersbewegingen mogelijk zijn. Verkeer kan dan makkelijk van de A2 naar de A79 en vice versa.

Als het nieuwe viaduct is verplaatst, wordt het geasfalteerd en aangesloten op de weg. Medio februari 2013 maakt het verkeer Maastricht-Eindhoven als eerste gebruik van deze nieuwe weg. Terwijl in de definitieve situatie juist het verkeer vanuit Eindhoven richting Maastricht hier overheen rijdt.
Fotografie: Reen van Beek