BULT IN WEGDEK GLAD GESTREKEN

Geplaatst op 14 mei 2013

Afgelopen nacht, al voorbereiding op de volgende verlegging van kruispunt Geusselt, is een boring onder het wegdek van de A2 – ten noorden van kruispunt Geusselt - uitgevoerd. Tijdens de boring bracht Avenue2 een mantelbuis voor kabels en leidingen onder het wegdek aan. Na afloop van de werkzaamheden is het wegdek echter omhoog gekomen, waardoor een soort ‘bult’ ontstond (zie bovenstaande foto). Door deze ‘bult’ moest een rijstrook richting Eindhoven/Heerlen afgesloten worden.
 
Onderzoek
Vanmiddag heeft Avenue2 onderzoek uitgevoerd naar het ontstaan van de bult. Voor het onderzoek is een boorkern geplaatst in het asfalt van het wegdek. Vervolgens werd geconstateerd dat bentoniet uit de boorkern wegstroomde. De spanning onder het wegdek is hierdoor verdwenen en de bult weer afgenomen. De komende uren wordt de situatie goed in de gaten gehouden. Op dit moment bestaat er geen reden om asfaltreparaties uit te voeren en is de weg door Rijkswaterstaat gecontroleerd en weer vrijgegeven.
 
Bentoniet is een mengsel van water en kleideeltjes dat gebruikt wordt als steunvloeistof. De steunvloeistof voorkomt dat het wegdek inzakt tijdens een boring.