DIENSTENGEBOUWEN

Het Dienstengebouw Noord verdwijnt in de toekomst onder een groene heuvel. Het Dienstengebouw Noord verdwijnt in de toekomst onder een groene heuvel.

1+1=2

De tunnel krijgt twee Dienstengebouwen. Eentje in het zuiden - bij Europaplein - en eentje in het noorden bij Geusselt. In de gebouwen komen installaties en besturingssystemen die ervoor zorgen dat de tunnel dagelijks kan functioneren. In principe zijn de gebouwen onbemand. Centrale besturing gebeurt straks vanuit de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat. Deze bewaakt alle wegen en tunnels van heel Nederland. Maar het noordelijke Dienstengebouw krijgt wel een zogenaamde commandoruimte. Bij storingen en onderhoud kan hier iemand plaatsnemen, om de tunnel ter plekke te bedienen.  

DIENSTENGEBOUW NOORD

Geplaatst op 2 april 2014

Met de ruwbouw van het noordelijke Dienstengebouw is begin 2014 gestart. En wel op het A2-tunneldak bij de moten 97 en 98. Dat is in de huidige bouwkuip Geusselt-Zuid, net naast de Terblijterweg.

Verborgen onder de grond
Het Dienstengebouw Noord - dat ruimte moet bieden aan technische installaties die ervoor zorgen dat de tunnel dagelijks kan functioneren - heeft een grondoppervlak van 40 bij 23 meter en telt twee verdiepingen. Het hoogste punt ten opzichte van de tunnel is zo’n 14 meter. In het gebouw passen zo’n 14 huizen. Toch is van die ruimte in de eindsituatie nauwelijks meer iets te zien. Het Dienstengebouw verdwijnt onder een nieuw aan te leggen groene heuvel. Alleen de voorgevel en patio zijn dan nog zichtbaar.

Voor technische systemen
De betonnen buitenwanden en kolommen (onderdeel van de draagconstructie) van de onderste etage - de kelder - staan al. Dat is op de foto bovenaan deze pagina goed te zien. Hierop maken we nu een ondersteuning, die nodig is om de tussenvloer aan te kunnen brengen. Voor die tussenvloer maken we gebruik van een breedplaatvloer. Dat is een betonplaat waar al wapening in verwerkt is. Zo hoeven we minder vlechtwerk te verrichten, om de betonlaag te kunnen storten. Daarna kunnen we verder werken aan de bovenverdieping: de begane grond én patio.

Functionele inrichting
De kelder heeft plek voor 10 technische ruimtes, voor de begane grond zijn dat er 9. De verschillende binnenwandjes maken we naderhand van kalkzandsteen. Op die manier zijn ze geen onderdeel van de dragende constructie van het gebouw. Dat heeft als voordeel dat ruimtescheidingen - mocht dat ooit nodig zijn - gemakkelijk kunnen worden veranderd, waardoor de indeling van de ruimtes kan worden aangepast. Elke etage - zowel de kelder als begane grond - krijgt een dubbele vloer. In de kruipruimte ertussen, kunnen de verschillende kabels en leidingen worden weggewerkt.

Fotografie: Reen van Beek