EXPOA2

KUNSTEXPO OVER A2 MAASTRICHT

Zaterdag 6 september vond de opening van de EXPOA2 plaats in gebouw M van de Tapijnkazerne in het stadspark. Monique van Kerkhof gaf een performance over de transformatie van grijs naar groen. Pim Tabak zong haar tunnelballade op muziek met bouwgeluiden. De opening werd verricht door Peter Sigmond, voormalig directeur collecties Rijksmuseum Amsterdam. 

Emoties en ambitie
Peter Sigmond: “Een in het oog springend openbaar bouwwerk – vaak niet ten onrechte kunstwerk genoemd – maakt bij het grote publiek veel emoties los. Ook kunstenaars laten zich door een dergelijke ambitieuze onderneming inspireren. Ze bedienen zich daarbij van middelen en technieken die hen vertrouwd zijn: schilderkunst, fotografie, film, computer, beeldhouwkunst, poëzie etc., en kijken allen op een eigen manier naar die ene uitbarsting van bouwtechnisch kunnen. 
Zo kan één grote onderneming voedingsbodem zijn voor een stralenkrans van artistieke uitingen die op hun beurt weer het grote publiek inspireren om anders naar de wereld te kijken.”

Metamorfose van een veranderend landschap
Uit het voorwoord van de bijhorende catalogus: “Er ontstaat een nieuw stukje Maastricht. Grind, grond en mergel maken plaats voor 2,3 kilometer tunnel. Een unieke tunnel in de wereld, een metamorfose van de stad. 
De bouw van de tunnel heeft een grote impact op Maastricht en haar bewoners. Zo zijn er bouwputwatchers en tunneltoeristen: mensen die de complexe chirurgische operatie op wekelijkse basis aanschouwen. En er zijn mensen die inspiratie putten uit de tunnelbouw. In de catalagus stellen zestien geselecteerde kunstenaars van EXPOA2 zich aan u voor. Zij vertellen hoe en waarom zij de impact van de tunnelbouw hebben verbeeld, verklankt en verwoord. 
De oproep tot deelname van EXPOA2 door initiatiefnemers Esther Janssen van Noordoost Kunst en Lous Zuiderbaan, was algemeen. Toch bleken de meeste kunstenaars afkomstig uit de directe regio rondom de tunnel. Zo zijn er in dit boekje: jutters op jacht naar afgedankt bouwmateriaal, beeldvissers met camera’s aan telescoophengels en observanten van het landschap. De een kijkt naar de bouw via taal en poëzie, de ander verklankt de industriële soundscape naar muziek. 
De tentoonstelling EXPOA2 gaat niet over de toekomst of het verleden, maar over de metamorfose die Maastricht nu ondergaat. Een bouwproces dat in al zijn complexiteit zichtbaar is gemaakt en gecommuniceerd wordt door Avenue2. Niet voor niks heten bruggen, viaducten en tunnels in vakjargon ‘kunstwerken’. 
Tot 2016 bevindt de stad zich in een tussenstadium. Deze tentoonstelling is een getuigenis van het veranderende landschap. De Autoroute du soleil richting Luik zal daarna anders zijn, maar ook zijn alsof het nooit anders is geweest.”

Esther Janssen van Noordoost Kunst is samen met Lous Zuiderbaan de organisatie van 'EXPOA2'. Het kunstenaarscollectief lanceerde in oktober 2013 een oproep waarop vele aanmeldingen volgden. Hieruit werden door drie kunstdocenten 16 deelnemers geselecteerd. De geselecteerden vormen een bont gezelschap van amateurs en professionals met elk hun eigen kijk op het project A2 Maastricht. 

EXPOA2 bestaat uit tekeningen, schilderijen, gedichten, fotowerken, een geluidscompositie, bouwpakketten, een lied, een performance en videobeelden.

Geïnteresseerden kunnen nog tot 21 september terecht in Gebouw M op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne in het Stadspark in Maastricht. De expo is elke dag tussen 11 en 19 uur geopend. De catalogus is ter plekke te verkrijgen. Een financiële bijdrage is vrijwillig. 
Fotografie: Bert Janssen