TUNNELWERK

Van 3 naar 2 naar 1

Naarmate de ruwbouw van de A2-tunnel vordert, wordt het hijswerk minder en minder. De traverses en torenkraan verdwijnen daarom één voor één. In de loop van het najaar verdwijnt ook de rode torenkraan bij Geusselt-Zuid en de laatste overgebleven traverse, bij de Bauduinstraatbrug. We houden u op de hoogte!

Afbraak in beeld

Terugblik

AFSCHEID VAN TORENKRAAN EN TRAVERSE

Update 20 augustus 2014

2014 is een druk jaar voor de tunnelbouwers. De twee betontreinen werken volgens een vaste werkmethode naar elkaar toe. Eentje van zuid naar noord en de andere van noord naar zuid. De ploegen komen steeds dichter bij elkaar. Rond de jaarwisseling zal het betonnen casco van de dubbellaagse tunnel af zijn. Met name in het noorden - bij Geusselt-Zuid - en bij het zuidelijk deel van de N2-bouwkuip is het betonwerk vergevorderd en wordt het hijswerk minder en minder. Eind juni verwijderden we al een traverse bij de Nassaulaan en de gele torenkraan bij Geusselt-Zuid. Deze week nemen we opnieuw afscheid van een paar krachtpatsers.

Torenkraan
Donderdag 21 en vrijdag 22 augustus breken we de blauwe torenkraan bij Geusselt-Zuid stapsgewijs af, zaterdag 23 augustus is de traverse bij Oranjeplein aan de beurt. Voor de afbraak van de blauwe torenkraan hebben we twee dagen tijd nodig, één dag minder dan we voor de gele torenkraan uittrokken. Dat heeft ermee te maken dat er geen lift vastzit aan de blauwe kraan. Bij de gele torenkraan was dat wel het geval.

Traverse
De traverse bij Oranjeplein breken we op zaterdag 23 augustus af. Omstreeks 04.00 uur komt een telekraan op het werkterrein bij Oranjeplein aan. Vanaf dan begint de opbouw van de telekraan die de hijskraan van het traverseplatform gaat hijsen. Naar verwachting is de telekraan omstreeks 07.00 uur hijsklaar. Maar de hijskraan op het traverseplatform is dan nog niet zover: eerst moeten we - onder andere - de contragewichten één voor één verwijderen zodat de hijskraan veilig van het platform kan worden getild. Afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden is het tussen 08.30 en 09.00 uur zover en verdwijnt de hijskraan van de allereerste A2-traverse

Daarna volgen ook de traverseliggers van de bouwkuipwanden. Naar verwachting duurt het werk tot ongeveer 18.00 uur. Het demonteren van de kraan gebeurt in de daaropvolgende week. Alle onderdelen voeren we dan ook af via een zogenaamde ‘werkuitvoeger’. Dat is een uitrit vanaf het bouwterrein waardoor werkverkeer direct naar de N2 kan rijden. Omwonenden ondervinden zo geen hinder door de speciale transporten die de traverse-onderdelen vervoeren.
Verwijderen van de traverse bij de Nassaulaan Verwijderen van de traverse bij de Nassaulaan
Fotografie: Reen van Beek