TIJDELIJKE BRUGGEN

Let op: strakke planning!

Plannen is voortdurend passen en meten. Dat geldt ook voor het werk rondom de Voltabrug. En in de wintermaanden is de planning extra strak, want bij vriesweer kan het werk vertraging oplopen. Dat geldt met name voor het straatwerk. Via de Ster en onze Voortgangsberichten houden we u voortdurend op de hoogte!

Snel naar

Omleidingsroutes voor oost-westverkeer

Maar u kunt ook een flyer met omleidingsroutes ophalen bij één van de winkels in de omgeving van de Voltastraat Maar u kunt ook een flyer met omleidingsroutes ophalen bij één van de winkels in de omgeving van de Voltastraat

Moten. Wat zijn dat?

De bouwkuip voor de A2-tunnel is onderverdeeld in moten, die elk 24 meter lang zijn. In het zuiden, bij Europaplein ligt moot 1. De laatste tunnelmoot - moot 108 - ligt in het
noorden, bij kruispunt Geusselt.
In de stromende regen openden we op 6 november 2013 de Voltabrug. Het graafwerk voor de bouwkuip was toen nog in volle gang In de stromende regen openden we op 6 november 2013 de Voltabrug. Het graafwerk voor de bouwkuip was toen nog in volle gang

Gelijkvloerse oversteek Schepen Roosenstraat - Professor Quixstraat

Nog voordat de Voltabrug wordt afgesloten voor oost-westverkeer, openen we een nieuwe, gelijkvloerse oversteek tussen de Schepen Roosenstraat en Professor Quixstraat. Vanaf donderdagochtend 6 november kunnen voetgangers en (brom)fietsers weer als vanouds gelijkvloers oversteken tussen Wittevrouwenveld en Wyckerpoort-Noord. De Bauduinstraatbrug hijsen we een week later uit, in de avond en nacht van woensdag 12 op donderdag 13 november.

Werktijden?

Bouwer Avenue2 werkt tijdens de afsluiting van de Voltabrug zes dagen per week door. En af en toe ook op zondag: dan vinden er vooral werkzaamheden binnen de bouwkuip plaats, zoals het verplaatsen van de bekisting (de mal of vorm) voor het tunneldak. Werktijden zijn van 07.00 tot 19.00 uur, maar uitloop is mogelijk. Sommige werkzaamheden kunnen namelijk niet tussentijds onderbroken worden. Dit geldt met name voor het storten en afwerken van beton. Dit zijn tunnelwerkzaamheden die vallen onder een hindervergunning.

Klinkers voor oversteek

Het straatwerk voor de oversteek Voltastraat bestaat na openstelling helemaal uit klinkers. Dat is met name nodig voor de randen van de bouwkuip, waar kort daarvoor damwandplanken worden uitgetrild. In de voormalige sleuven van de bouwkuip heeft de grond namelijk na het trillen nog even tijd nodig om helemaal tot rust te komen. De klinkerbestrating maakt het mogelijk om
eventuele verzakkingen snel en makkelijk te herstellen.
De oversteek Voltastraat krijgt een klinkerbestrating, net als kruispunt Scharnerweg De oversteek Voltastraat krijgt een klinkerbestrating, net als kruispunt Scharnerweg

TUNNELWERK ONDER DE VOLTABRUG

Update 5 november 2014

2014 is een druk jaar voor de tunnelbouwers: van graafwerk naar betonstort en uittrillen, de ene klus volgt de andere in hoog tempo op. In het zuidelijke deel van de bouwkuip zit het tunnelwerk er bijna op, maar ook in het noordelijke deel gaat het werk hard vooruit. Medio november bereikt de noordelijke betontrein de Voltabrug. Vanaf woensdag 19 november maakt de Voltabrug – net als de Scharnerwegbrug – plaats voor tunnelwerk en moet alle verkeer tussen Wittevrouwenveld en Wyckerpoort-Noord rekening houden met afsluitingen en omleidingen.
Verkeer op de N2/A2 ondervindt geen hinder door de afsluiting van de Voltabrug. Woningen, winkels en bedrijven blijven bereikbaar via de omleidingsroutes.

DODO voor de Voltabrug: Dicht, Open, Dicht, Open

Het tunnelwerk onder de Voltabrug is anders dan anders, want halverwege de afsluiting breekt de kerstvakantie aan. En dan hebben ook de tunnelbouwers twee weken vrij. Na lang wikken en wegen hebben bouwer Avenue2 en projectbureau A2 Maastricht daarom gekozen voor een DODO: de Voltabrug gaat afwisselend dicht, open en weer dicht om eind januari 2015 definitief open te gaan. Zo ondervinden omwonenden, winkels en bedrijven geen hinder tijdens de kerstperiode. We zetten de datums voor u op een rijtje:

DICHT:  woensdagavond 19 november - vrijdagochtend 12 december 2014
OPEN:   vrijdagochtend 12 december 2014 - maandagavond 5 januari 2015
DICHT:  maandagavond 5 januari - vrijdagochtend 30 januari 2015
OPEN:   vanaf vrijdagochtend 30 januari 2015

DICHT: woensdag 19 november – vrijdag 12 december 2014

Van uit- naar inhijsen
Woensdagavond 19 november gaat de Voltabrug voor de eerste keer dicht. De brugdekken gaan er één dag later al uit, op donderdag 20 november. De dekken voeren we niet af: die blijven in opslag binnen het werkterrein rondom de Voltakeet, zodat we deze donderdag 11 december weer snel op hun plek terug kunnen leggen. Van vrijdagochtend 12 december tot maandagavond 5 januari is de Voltabrug weer open voor alle oost-westverkeer.
Tunnelwerk onder de Voltabrug
Het tunnelwerk onder de Voltabrug start meteen, met het vlechtwerk voor het dak van tunnelmoot 69, één van de twee moten die onder de Voltabrug liggen. Eind november storten we het tunneldak van moot 69, waarna we meteen verder gaan met de bouw van tunneldak 68. Na de stort start het eerste grondwerk, tussen tunnel- en bouwkuipwanden. Maar het grootste deel van het aanvulwerk voeren we later uit, tijdens de afsluiting in januari 2015.

Wilt u een dagje tunnelwerk onder de Voltabrug bekijken? Klik dan hieronder voor een timelapse filmpje dat collega Bjorn Vink voor ons maakte.

OPEN: vrijdag 12 december 2014 – maandag 5 januari 2015

Kerstvakantie
Het was wikken en wegen: blijft de Voltabrug afgesloten tijdens de kerstperiode of openen we de oversteek tussentijds? Het tunnelwerk onder en rondom de Voltabrug krijgen we namelijk niet af vóór kerst en Nieuwjaar. En omdat ook de tunnelbouwers twee weken kerstvakantie vieren, zou de Voltabrug afgesloten zijn terwijl er niet wordt doorgewerkt. Om onnodige hinder voor omwonenden, winkels en bedrijven te vermijden, hebben Avenue2 en projectbureau A2 Maastricht er samen voor gekozen om de Voltabrug van vrijdag 12 december 2014 tot maandag 5 januari 2015 open te stellen voor alle oost-westverkeer.

DICHT: maandag 5 januari – vrijdag 30 januari 2015

Maandag 5 januari is de kerstvakantie voorbij, ook voor de tunnelbouwers van A2 Maastricht. Woensdag 7 januari hijsen we de brugdekken opnieuw uit, nu voor de laatste keer. De mannen van het grondwerk gaan zo snel mogelijk aan de slag, om de ruimte tussen tunnel- en bouwkuipwanden en bovenop het tunneldak aan te vullen met grond. Twee weken na de afsluiting zijn we klaar voor het laatste stukje tunnelwerk: het uittrillen van damwandplanken rondom de Volta-oversteek.  Zodra de planken zijn uitgetrild gaat team GWW (Grond-, Weg- en Waterbouw) aan de slag. Bovenop het tunneldak komt allereerst een nieuwe wegfundering. De nieuwe bestrating bestaat – net als bij kruispunt Scharnerweg  – uit klinkers.

OPEN: vrijdag 30 januari 2015

In de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 januari zetten we de puntjes op de i. Van 20.00 tot 06.00 uur moet verkeer op de N2/A2 rekening houden met afsluitingen en omleidingen. Om uiterlijk 06.00 uur is de oversteek Voltastraat – Professor Cobbenhagenstraat weer open voor alle verkeer van Wittevrouwenveld naar Wyckerpoort-Noord en andersom. Maar let op: de verkeerssituatie verandert niet na openstelling: afslaan van en naar de N2/A2 is en blijft verboden!

auto

Omleidingsroutes voor alle oost-westverkeer


  • van woensdagavond 19 november tot vrijdagochtend 12 december 2014
  • en van maandagavond 5 januari tot vrijdagochtend 30 januari 2015
Moet verkeer rekening houden met de volgende omleidingsroutes:

Automobilisten
Automobilisten worden omgeleid via kruispunt Scharnerweg

Bromfietsers
Bromfietsers leiden we om via kruispunt Scharnerweg en/of de nieuwe gelijkvloerse oversteek Schepen Roosenstraat – Professor Quixstraat.

Voetgangers en fietsers
Voetgangers en fietsers steken gelijkvloers over bij kruispunt Scharnerweg en bij de nieuwe oversteek Schepen Roosenstraat – Professor Quixstraat. Ongelijkvloers oversteken kan via de tijdelijke brug bij de Frankenstraat.

Openbaar vervoer
Openbaar vervoer ondervindt geen hinder door de afsluiting van de oversteek Voltastraat – Professor Cobbenhagenstraat.

Download hier de flyer met omleidingsroutes voor alle verkeer. Kijk voor actuele reisinformatie en omleidingsroutes op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar.
Blijf op de hoogte!
Via de Ster en Voortgangsberichten houden we u voortdurend op de hoogte van de actuele planning. Met vragen, klachten en meldingen kunt u terecht bij onze A2-Stewards, die dagelijks in de wijk te vinden zijn. Of bel met de Servicelijn Maastricht Oost via 043 – 350 7150. Mailen kan ook: via www.a2maastricht.nl/servicelijn vindt u het invulformulier.
Fotografie: Peter Wijnands, Bert Janssen en Reen van Beek