RUWBOUW A2-TUNNEL AFGEROND

Van mijlpaal naar mijlpaal

2014 is het jaar van de mijlpalen voor de tunnelbouwers. In mei 2014, nadat de laatste schep grond uit de tunnelbouwkuip was gehaald, kreeg het betonwerk ruim baan. Zowel van uit het noorden als zuiden werkten twee betontreinen in hoog tempo naar elkaar toe. Begin juli konden de tunnelbouwers voor de eerste keer door de onderste tunnelbuis rijden. Een exclusief ritje met een knipoog, want er reed een heuse caravan van tunnelmond tot tunnelmond. Twee maanden later  – woensdag 1 oktober - volgde opnieuw een belangrijke mijlpaal: het sluiten van de onderste tunnelbuizen.

We zijn er nog (lang) niet!

2014 was een erg druk jaar voor A2 Maastricht. De betonnen ruwbouw van de dubbellaagse tunnel is klaar, maar we zijn er nog lang niet. Wij hebben nog twee jaar nodig om de tunnel af te bouwen en in te richten. De ruwbouw van het nieuwe huis is als het ware opgeleverd, maar het duurt nog lang voordat we kunnen verhuizen.

Beton uit de Beatrixhaven

Maar liefst 300.000 m3 beton zit er in de ruwbouw van de A2-tunnel. Al dat beton is afkomstig van firma Mebin, onderdeel van de HeidelbergCement Group. Oorspronkelijk was één betoncentrale bij het bedrijf uit de Beatrixhaven voldoende, maar dat veranderde in de zomer van 2013, toen de tweede betontrein begon. René Lacroix, commercieel technisch adviseur steekt het niet onder stoelen of banken: “het A2 Maastricht project is
voor ons een geschenk uit de hemel”. In Dagblad de Limburger (11 december 2014) vertellen Peter Dassen en René Lacroix er meer over. Of klik op de afbeelding hieronder om onze A2-Actueel aflevering van 31 augustus jl. nog een keertje terug te zien.

Bekijk een betonstort

Collega Bjorn Vink maakte een timelapse film van de stort van het voorlaatste tunneldak, moot 68. Zo krijgt u een goed beeld van een betonstort. Klik op de afbeelding hieronder om het filmpje te bekijken.

Steun en toeverlaat

Verspreid over het A2-tunnelgebied staan verschillende ketenparken: bij de Voltastraat, Kruisdonk én Geusselt. Daar zorgt keetdame Merie Boer ervoor dat het de tunnelbouwers nergens aan ontbreekt. De mannen dragen haar op handen en dat gevoel is helemaal wederzijds: “Ik werk sinds 2012 in de Geusselt Keet. Dit was mijn beste baan ever. In één zin: machtig mooi project! Ik ben nog nooit een dag met tegenzin komen werken, want het team is super leuk en lief. Avenue2 rules!”
Merie en de mannen van keet Geusselt horen bij elkaar Merie en de mannen van keet Geusselt horen bij elkaar

Daglicht uit in A2-tunnel

Maandag  8 december verplaatsten de tunnelbouwers de dakbekisting – de vorm of mal voor het betonnen tunneldak - voor de allerlaatste keer. Met de verplaatsing verdween het laatste daglicht uit de tunnelbouwkuip. Dankzij collega Bjorn Vink kunt u meekijken. Klik op de afbeelding hieronder.

Tijdcapsules voor basisscholen

Weet u het nog? In juli 2014 liet Avenue2 leerlingen van de Nutsschool in Scharn en basisschool de Lètterdoes in Wyckerpoort-Noord tijdcapsules begraven in de tunnelbouwkuip. Dat was niet alleen een speciale ervaring voor de leerlingen, maar ook voor hoofduitvoerder Jim McConnell. Hij liet de kinderen flink de handen uit de mouwen steken, maar was niet te beroerd om zelf hard mee te scheppen.  “Aandacht voor de omgeving, dat is belangrijk bij zo’n groot project”, vindt Jim. Hij trok dan ook alles uit de kast om de kinderen een mooie ervaring te bezorgen.

LAATSTE STORT RUWBOUW A2-TUNNEL

A2-tunnel gesloten!

Geplaatst op 12 december 2014

Bijna 1000 dagen hebben ze erover gedaan, de tunnelbouwers van Avenue2. Maar vandaag ronden ze de ruwbouw van de A2-tunnel dan toch écht af, met de betonstort van het laatste tunneldak. De twee keer twee buizen van de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland zijn nu gesloten. De sluitmoot – zoals dat in vaktermen heet – ligt bij moot 67, recht tegenover de Lourdeskerk.
De allerlaatste mijlpaal voor team Tunnel
De voorbereidingen begonnen al in 2011, met de aanleg van de bouwkuipen bij Europaplein en Geusselt en opbouw van het ketenpark bij de ANWB-flat. Het eerste beton voor de A2-tunnel werd op vrijdag 20 april 2012 gestort, in de bouwkuip bij Europaplein. Het tempo lag meteen hoog: elke week moesten de bouwers van Avenue2 vierentwintig meter tunnel opleveren, van vloer tot en met dak. Oorspronkelijk werd er gewerkt van zuid naar noord, maar begin 2014 startte een tweede betontrein op. Vanaf dat moment werkten de tunnelbouwers ook van noord naar zuid en verdubbelde het betonwerk. Per week leverden de tunnelbouwers 48 meter dubbellaagse tunnelbuizen op, vergelijkbaar met twee flatgebouwen. Vandaag ontmoeten de betontreinen elkaar halverwege de bouwkuip, bij moot 67. Daar storten ze het allerlaatste tunneldak, precies 966 dagen na de eerste betonstort. In de woorden van uitvoerder Marc Tenfelde: “een megaprestatie!” 
Bij de Lourdeskerk haalden we niet alleen de laatste schep grond uit de tunnelbouwkuip, maar storten we ook het allerlaatste tunneldak Bij de Lourdeskerk haalden we niet alleen de laatste schep grond uit de tunnelbouwkuip, maar storten we ook het allerlaatste tunneldak

Teambuilding en vakmanschap

Hoofduitvoerder Jim McConnell herinnert zich nog dat hij in 2011 is begonnen met het inrichten van het eerste ketenpark, bij de ANWB-flat. “Er moest heel wat gebeuren aan voorbereidende werkzaamheden voordat in april 2012 het eerste beton bij Europaplein kon worden gestort”. Als hoofduitvoerder houdt Jim het dagelijkse werk buiten nauwlettend in de gaten. Veiligheid, kwaliteit en planning zijn daarbij cruciale woorden. “Wij hanteren zero tolerance. Bij ons is het motto vanaf de start ‘werk veilig of werk niet’ en we werken nu al vier jaar zonder ernstige incidenten. Over zijn grootste uitdaging hoeft hij niet lang na te denken: “Het bouwen van één team: het zijn harde werkers en overtuigd van hun eigen vakmanschap. Veel verschillende mensen met net zoveel verschillende karakters en dat moest wel één gezamenlijk team worden. Uiteindelijk is het belang van Avenue2 het belang van ons allemaal”.
Projectmanager Léon van Noordenne Projectmanager Léon van Noordenne
Hoofduitvoerder Jim McConnell Hoofduitvoerder Jim McConnell
Projectmanager van het tunnelteam Léon van Noordenne haakt daar meteen op in: “Dat ene team  is gelukt. Dat we nu zover zijn, is te danken aan teamspirit en vakmanschap. Dat was de motivatie  om met twee tunnelbouwtreinen naar elkaar toe te werken. In 2014 is twee keer zo snel doorgewerkt. Betonstorten zijn we gewend. Maar dat we erin slagen om deze megaklus midden in de stad volgens een strak schema te laten verlopen is een enorme prestatie. Mensen uit de bouw zijn trots op hun vak. Net zoals mensen in Maastricht trots zijn op hun stad. Die twee hebben elkaar gevonden. Nu ook voor mij over enkele maanden het einde in zicht komt, besef ik steeds meer hoe bijzonder dit project is. A2 Maastricht, daar wil je bij zijn geweest.”
Compliment voor omwonenden
Ook de uitvoerders en onderaannemers zijn het daarmee eens. Werken bij A2 Maastricht is een bijzondere ervaring. “Werken op een postzegel, midden in de stad”, noemt uitvoerder Roel Schmidt het. ”De samenwerking die dit vereist is intens, ongekend. De hoofduitvoerders en het projectmanagement zijn erin geslaagd om een geweldig tunnelteam samen te stellen”. De verdraagzaamheid van omwonenden roept bewondering op van de tunnelbouwers: “100% tolerantie. Nog nooit heb ik werk meegemaakt dat zó goed geaccepteerd wordt. De omgeving verdient een groot compliment!” Met de stort van het laatste dak komt er voor de meesten een eind aan een lange periode van hard werken, soms op grote afstand van het thuisfront. “Het was een mooie tijd”, verzucht uitvoerder Peter van Dijk. Wilt u meer weten over de ervaringen van de tunnelbouwers zelf? Klik dan op de links hieronder en lees hun eigen verhaal. Of bekijk onze A2-Actueel aflevering van 16 november jl. waarin hoofduitvoerder Jim McConnell en hoofdwerkvoorbereider Dirk Jorna meer vertellen over de ruwbouw van de A2-tunnel.

Tunnelbouwers aan het woord

(On)zichtbaar doorwerken

Tot halverwege januari blijft nog een laatste rest van de bouwkuip zichtbaar, ter hoogte van de Lourdeskerk. Dan is ook de laatste grond tussen tunnel- en bouwkuipwanden aangevuld en verdwijnen de laatste stempels (de grote, ronde buizen). Ondergronds gaat het werk door, met afbouw en inrichting.  Maar ook bovengronds zit de klus er nog niet op. Bij Europaplein is de opbouw van nieuwe rijbanen van en naar de tunnelmonden begonnen en bij Oranjeplein-Oost worden de voortuinen – die bewoners tijdelijk moesten afstaan – opnieuw ingericht. Ook kabel- en leidingwerk is weer in volle gang, zodat ook deze oost-westverbindingen in ere worden hersteld. En vanaf volgend jaar start een heel nieuwe fase voor A2 Maastricht, met de bovengrondse herinrichting van Maastricht-Oost.
Twee bouwstromen
De planning om eind 2016 open te gaan is ambitieus en hield tot nu toe alleen rekening met kleinere vertragingen door seizoensinvloeden Door de inzet van een extra bouwstroom is de betonnen ruwbouw ongeveer een 6 maanden eerder klaar. 2015 en 2016 zijn nodig voor de afbouw van de tunnel, het ontwerpen, installeren en testen van de installaties en het trainen van personeel. De installaties zijn nodig om de tunnel goed te kunnen laten functioneren. Denk dan aan energievoorziening, 24-uurscamerabewaking, ventilatoren, verkeerssystemen die de doorstroming bewaken, blusvoorzieningen en communicatiesystemen.

De planning voor de laatste twee jaren blijft er een op het scherpst van de snede. We zijn nog lang niet klaar. De ruwbouw van het nieuwe huis is als het ware opgeleverd, maar het duurt nog lang voordat we kunnen verhuizen.

Ruwbouwweetjes:

  • Start voorbereidingen ruwbouw A2-tunnel: 2011
  • Voor de aanleg van de bouwkuip is 100.000 m2 damwand geplaatst
  • Ongeveer 1200 stempels (de grote, ronde buizen) werden gebruikt om de tunnelbouwkuip te verstevigen
  • Meer dan 1.400.000m3 grond is uit de tunnelbouwkuip ontgraven ·        
  • De eerste betonstort voor de ruwbouw van de A2-tunnel vond plaats op 20 april 2012, bij Europaplein        
  • In de hele A2-tunnel is circa 30.000 ton wapening verwerkt. Dat zijn ongeveer 1500 vrachtwagens vol 
  • Voor de bouw van de A2-tunnel werd zo’n 340.000m2 bekisting opgebouwd        
  • Tijdens de ruwbouw van de A2-tunnel is zo’n 300.000m3 beton gestort. Dat staat gelijk aan zo'n 25.000 vrachten    
  • Sinds begin 2014 werden wekelijks 2 tunnelmoten betonwerk opgeleverd, vergelijkbaar met twee flatgebouwen        
  • De laatste betonstort voor de ruwbouw van de A2-tunnel vindt plaats op 12 december 2014, tegenover de Lourdeskerk

2 X 2 tunnelbuizen

Het verkeer verdwijnt straks tussen de Geusselt en het Europaplein ongeveer 2,3 kilometer onder de grond. De hoeveelheid voertuigen bovengronds neemt daardoor met maar liefst 80% af. De tunnel krijgt vier aparte tunnelbuizen, elk met twee rijstroken. De onderste twee buizen zijn voor het doorgaand verkeer. De bovenste twee voor het regionale- en bestemmingsverkeer. Gescheiden tunnelbuizen hebben veel voordelen: de capaciteit is groter en er zijn meer mogelijkheden voor onderhoud en beheer. De tunnel wordt gebouwd met beproefde bouwtechnieken en voldoet aan een streng pakket veiligheidsmaatregelen.
Fotografie: Bert Janssen, Huub Giesbertz en Communicatie A2 Maastricht