TUNNEL

De Severentunnel kent al twee kleurrijke mosasaurussen. De Severentunnel kent al twee kleurrijke mosasaurussen.

Wist u dat?

Het ontwerp van de Mosasaurus in de tunnel is gebaseerd op de reconstructie van de Mosasaurus hoffmanni in het Natuurhistorisch Museum Maastricht, en besprekingen met paleontologen hier. De bijzonderheden en de leefwijze van de Mosasaurus hebben zij toegelicht.

Verkeerspsychologie?

Veiligheid begint met een veilig wegontwerp. Bij A2 Maastricht heeft een verkeerspsycholoog het totale ontwerp beoordeeld vanuit de ogen van de weggebruiker. Veel aandacht gaat dan uit visuele begeleiding. In A2 Actueel ziet en hoort u meer…

ONDERTUSSEN IN DE TUNNEL...

Geplaatst op 28 mei 2015

Op de wanden van de verlengde Severentunnel prijken twee Mosasaurussen: Bèr en Bertha worden ze genoemd. Maar het tunneltje tussen Nazareth en Amby is niet de enige plek waar deze eeuwenoude zeebewoner het beton siert. Ook bij de noordelijke stadsentree van de dubbellaagse tunnel is dat het geval. Bij Geusselt dus.

In Nederland komen langs de A2 trekvogelmotieven voor. U heeft de vogelvormen vast wel eens gezien, op de route tussen Amsterdam, Utrecht en Den Bosch. Een tijdje geleden zijn ze door team Afbouw aangebracht bij de uiteinden van de Maastrichtse tunnel. Maar de tunnelmond bij Geusselt heeft nog een extraatje. Op de zijwand is sinds kort, jawel, een afbeelding van een Mosasaurus te zien. Dit keer niet in kleur en met golvende lijnen, maar van gematteerd grijs aluminium.

Maastrichts tintje
Het was de wens van het stadsbestuur om het grootste kunstwerk binnen het project A2 Maastricht een eigen beeldmerk te geven. Iets dat past bij de regio en haar historie. Al vrij snel viel de keuze op de Mosasaurus. Want juist in de Maastrichtse mergellagen zijn vaker fossiele resten van dit reusachtige zeedier gevonden. Niet tijdens het graafwerk voor de tunnel, maar wel bijvoorbeeld in de ENCI-groeve. Sinds kort hebben Ber, Carlo en Kristine er zelfs een broertje bij: Lars. En in het Natuurhistorisch Museum Maastricht is een tijd lang de tentoonstelling CSI Mosasaurus te zien geweest. Het onderwaterdier dat vroeger op jacht ging in de zee die over Zuid-Limburg lag, spreekt dus volop tot de verbeelding. Dat is de reden dat hij een speciaal tunnelplekje krijgt.

Geraamte aan de wand
De mannen van team Afbouw zijn net klaar met de montage van het skelet, dat bestaat uit verschillende aluminium onderdelen van een paar millimeter dik. De elementen zijn vastgelijmd aan het beton en hier en daar vastgezet met een anker. Het aanbrengen zelf was nog best een nauwkeurig klusje. De wand loopt namelijk rond, waardoor de aluminium platen vooraf lichtjes moesten worden gebogen. En om de stukken precies op de juiste plek te kunnen plaatsen, zijn bepaalde punten - zoals een tand, de vingerkootjes en het puntje van de staart - vooraf op de wand afgetekend.

Zorgvuldig gekozen
Ook over de locatie van de Mosasaurus is nagedacht. De afbeelding mag weggebruikers immers niet teveel afleiden. En dus is - samen met een verkeerspsycholoog - gekozen voor de zijwand bij de uitgang van de onderste buis richting Eindhoven. Moot 100 om precies te zijn, de hoogste tunnelwand. Automobilisten onderweg naar het zuiden zien de Mosasaurus straks alleen op een afstand van meer dan 13 meter. In de rijrichting Eindhoven is hij alleen zichtbaar voor medepassagiers en niet voor bestuurders.

Wilt u ‘onze’ Mosasaurus en de ‘Maastrichtse’ trekvogels graag zien? Kom dan naar de Dag van de Bouw op zaterdag 13 juni!