DAG VAN DE BOUW 2015

Hoe werkt de tunnel straks?

Vandaag is de nieuwe film in première gegaan. De ‘filmzaal’ in de tunnel trok volle zalen. Vanaf eind 2016 zullen de dagelijkse routes bij Maastricht anders zijn. Dat zal best even wennen zijn. Via de film bereiden we u alvast zo goed mogelijk voor op het gebruik en functioneren van de tunnel: Wat zijn straks de belangrijkste rijroutes? Op welke borden moet u letten? Wanneer vindt er onderhoud plaats en wat merkt u daarvan als weggebruiker? Wat als u stil komt te staan in de tunnel als gevolg van autopech of een ongeval? En wat te doen bij een ernstig ongeluk, zoals een brand, in de tunnel? 

Er waren al meteen veel reacties: “Heel informatief en duidelijk”, constateerde een grootvader met zijn kleinkind.  Een fotograaf merkte op: “Straks zal het wennen zijn en zullen we best wel eens verkeerd rijden. Maar zo worden we al op weg geholpen.” Een andere kijker: “Sjiek dat je precies ziet hoe het er straks uitziet.” Zijn buurvrouw sluit zich bij hem aan: “Wat een mooie film.” Een andere A2-Buur zit nog helemaal in de film: “Ik wist niet dat je de sleutel in het contact moet laten bij een noodsituatie.” 

De film staat sinds gisteren in de namiddag op www.a2maastricht.nl en op ons eigen YouTube-kanaal. Binnen 24 uur is de film inmiddels meer dan 1.600 keer bekeken. 

Bezoekersaantallen

Bij de start regende het nog pijpenstelen, maar toen om 12.00 uur het zonnetje doorbrak kwam de bezoekersstroom goed op gang. Uiteindelijk hebben we dit jaar 9.700 gasten ontvangen en daar zijn we heel trots op.

Het was inmiddels de vierde keer dat we deelnamen aan het initiatief van Bouwend Nederland. In 2011 zijn we gestart met 5.500 bezoeker. In 2012 waren het er 8.500. Vorige jaar bereikten we de piek van 12.000
Misschien was dit jaar ook wel de laatste Dag van de Bouw voor A2 Maastricht. Streven is de tunnel eind 2016 in gebruik te nemen. Daarom wordt mogelijk volgend jaar gekozen voor locale activiteiten waarvoor en eigen datum geprikt kan worden.  

Op de foto bij L1

Het promoteam van L1 fotografeerde meer dan 150 bezoekers bij hun stand. Staat u ertussen? Alle foto's vindt u hier

FIJN DAT U ER BIJ WAS! 9.700 BEZOEKERS DAG VAN DE BOUW BIJ A2 MAASTRICHT

Geplaatst op 13 juni 2015

Vandaag vond in heel Nederland de Dag van de Bouw plaats. Bij A2 Maastricht liepen de bezoekers ondergronds, waar straks de auto’s door de Koning Willem-Alexandertunnel zullen rijden. Ook maakten ze kennis met de voorbereidingen voor de bovengrondse herinrichting. Vandaag voelde iedereen zich een beetje ‘bouwvakker’ en ‘architect’. 

Bij de start regende het nog pijpenstelen, maar toen om 12.00 uur het zonnetje doorbrak, kwam de bezoekersstroom goed op gang. Uiteindelijk zijn 9.700 mensen te gast geweest bij het project. 

Waar loop ik nu?
In Maastricht wordt een tunnel gebouwd met twee keer twee buizen boven elkaar. 
Dit jaar liep de wandelroute van ongeveer 4,5 km door de bovenste tunnelbuizen. Dat zijn de buizen waar u straks doorrijdt als u in het noorden of zuiden van de stad moet zijn. Via de onderste tunnelbuizen rijdt u richting Luik of Eindhoven. Het was dan ook een van de meest gestelde vragen: “Waar loop ik nu?”
In ieder geval liepen de bezoekers over het eerste asfalt, waarbij o.a. de betonnen barriers en vluchtdeuren te zien waren. Buiten stonden verschillende machines, die nu bijvoorbeeld worden ingezet voor het werk aan de wegaansluitingen van de tunnel.
Verder was er dit jaar veel aandacht voor het ontwerpen, monteren en testen van alle installaties die straks nodig zijn om de tunnel dagelijks en veilig te kunnen gebruiken. 

Voor elk wat wils
Voor jong en oud was er van allles te zien, te doen en te beleven. Wie wilde kon met een hoogwerker ‘de lucht in’. De kids konden onder toeziend oog van de brandweer zelf ‘een brandje’ blussen. WaterMaatschappijLimburg deed mee met een ‘waterwand’ en verstrekte bekertjes water. Bezoekers die de wandeling te inspannend vonden, konden gebruik maken van golfkarretjes. En voor iedereen was er iets te drinken en een versnapering in de grote cateringtent.
Daarnaast was er dit jaar een fietsroute van 10 kilometer uitgestippeld langs allerlei A2-kunstwerken ten noorden van de stad. Inclusief de tunnel worden 22 kunstwerken voor A2 Maastricht gebouwd.

'Mijn Groene Loper' van start

Terwijl er nog hard wordt gewerkt aan de afbouw en inrichting van de tunnel, ging vandaag ook al veel aandacht uit naar de voorbereidingen voor de bovengrondse herinrichting. De nieuwe website www.mijngroenloper.nl is in de lucht. 

Bouwen aan mijn groene loper
Dansers verrasten de bezoekers door met ‘bouwstenen’ door de tunnel te trekken en zo de bovengrondse herinrichting te symboliseren. De dansgroep staat olv Monique van Kerkhof

Bomen voor mijn groene loper
Met een futuristisch optreden lieten de dansers vandaag bomen ‘groeien’ in de tunnel. Dit met een knipoog naar de bomen in de parklaan anno 2017. Na alle grijs van beton en zwart van asfalt. En nadat straks 80% van de huidige auto’s ondergronds zijn, gaan we bovengronds richting groen. 

In de campagne Mijn Groene Loper kunnen de bewoners van Maastricht hun zegje doen in de ontwikkeling van het nieuwe gebied dat straks ontstaat bovenop en langs de A2-tunnel. Alle informatie daarover is beschikbaar op een nieuwe website www.mijngroeneloper.nl.

Makelaars van de Tussentijd lieten vandaag zien hoe zij aan de slag gaan met ideeën voor het tijdelijk gebruik van werkterreinen. Team Vastgoed gaf onder andere informatie over de ontwikkeling van het nieuwe centrum Maastricht Oost.  
En een tekenaar wist ideeën en toekomstwensen fraai in beeld te vangen. 
Uw gastgevers
Een ploeg van meer dan 100 mensen van Avenue2, onderaannemers en projectbureau A2 Maastricht hebben de bezoekers ontvangen. Van kantoormedewerkers tot uitvoerders, van EHBO’ers tot verkeersregelaars; vanuit alle afdelingen van het project hielpen medewerkers mee om de dag in goed banen te leiden. De grootschalige activiteit is verder mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van een 20-tal onderaannemers. 
Op de zondag vindt nog een familiedag plaats voor eigen medewerkers hun familie, vrienden en kennissen. Voor deze dag is niet publiek toegankelijk.