VTTI

Verkeerstechnische en TunnelTechnische Installaties
Dienstengebouw Zuid bij het Europaplein Dienstengebouw Zuid bij het Europaplein

Hart van de tunnel

In de Dienstengebouwen bonkt straks het hart van de tunnel. Van hieruit worden de technische installaties in de tunnel gevoed. In de gebouwen komt allerlei apparatuur voor het functioneren van de tunnelinstallaties. Denk aan besturingskasten, transformatoren en tal van kabels en leidingen. Ze bieden ook ruimte aan noodstroomaggregaten. Via de Dienstengebouwen hebben monteurs verder toegang tot de dienstgang in het middentunnelkanaal, waar alle kabels en leidingen netjes in goten zijn aangelegd. Voor elk tunnelsysteem zijn hier ook weer verdeelkasten aanwezig.

TIENTONNERS IN DIENSTENGEBOUW

Geplaatst op 28 september 2015

De ruwbouw van beide Dienstengebouwen, bij Geusselt en Europaplein, is al een tijdje klaar. Binnen de muren wordt verder gewerkt aan de inrichting van de verschillende ruimtes. In het Dienstengebouw Zuid bevindt zich de zogenaamde NSA-ruimte. Daar zijn vorige week twee NoodStroomAggegraten geplaatst. De aggregaten vormen samen een back-up energiebron, die ervoor zorgt dat bij stroomuitval de tunnelinstallaties altijd blijven werken.

De systemen of installaties in de tunnel moeten het in principe altijd kunnen doen. De hele energievoorziening wordt zo uitgevoerd, dat het bijna onmogelijk is dat deze uitvalt. Mocht dat onverwachts toch gebeuren, dan treden de noodstroomaggegraten in werking. De aggregaten kunnen voor langere tijd energie leveren als bij stroomuitval de netspanning wegvalt.Passen en meten
Het plaatsen van de twee noodstroomaggegraten in het Dienstengebouw Zuid bij het Europaplein was best een tijdrovende klus. De aggregaten wegen per stuk 10 ton en zet je dus niet zomaar even neer. Een grote hijskraan moest eraan te pas komen. Vanwege het hoogteverschil tussen de NSA-ruimte in het Dienstengebouw en het hoger gelegen plateau, moesten de verschillende onderdelen één voor één naar binnen worden getild.
Zien hoe deze technische operatie verliep? Collega Bjorn Vink maakte dit time-lapse filmpje:
Time-lapse filmpje: Bjorn Vink
Fotografie: Reen van Beek