OMGEVING

Dagelijks waren de drie mannen in de A2-buurten te vinden voor het geven van uitleg. Dagelijks waren de drie mannen in de A2-buurten te vinden voor het geven van uitleg.
Mijlpalen, zoals de laatste schep grond uit de bouwkuip, werden samen gevierd. Mijlpalen, zoals de laatste schep grond uit de bouwkuip, werden samen gevierd.
Tal van bezoekers - individuen én groepen - zijn rondgeleid door de A2-stewards. Tal van bezoekers - individuen én groepen - zijn rondgeleid door de A2-stewards.
Huub was zelfs een tijdje overblijfvader. Huub was zelfs een tijdje overblijfvader.

Meer weten?

Bij een project is er altijd een tijd van komen en gaan. Van de A2-stewards nemen we nu afscheid. Maar we blijven iedereen op de hoogte houden via deze website, onze voortgangsberichten en A2 Actueel in weekblad 1Maastricht en op L1TV. Heeft u vragen, meldingen of klachten? Dan kunt u nog steeds terecht bij de Servicelijn Maastricht Oost. En elke dinsdagmiddag kunt u binnenlopen bij het Informatiecentrum A2 Maastricht.

AFSCHEID VAN A2-DUIZENDPOTEN

Geplaatst op 20 oktober 2015

Op 22 mei 2012 waren ze voor het eerst te zien in het uitvoeringsgebied van A2 Maastricht: drie A2-stewards. Bovengronds was het tunnelwerk net begonnen, en de omgeving stond nog een flink aantal hinderklussen te wachten. Niet voor niets werd het drietal geïntroduceerd als de oren, ogen en handen van ons project in de wijken langs het tunneltracé en rondom Kruisdonk. Eenmaal aan de slag, ontwikkelden ze zich tot ware duizendpoten. Nu, bijna 3,5 jaar later, nemen we afscheid.

Jean-Pierre Menten, Peter Mommers en Huub Giesbertz werden na een selectieprocedure aangesteld via de A2-School. De A2-school helpt werkzoekenden en leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een tijdelijke baan. Zodat zij de kans krijgen om mee te werken, nieuwe ervaringen op te doen en een vak te leren. Dat ‘vak’ is voor de A2-stewards uniek en heel divers gebleken.

Gezicht in de wijk
Bij de start trokken de drie mannen meteen de wijken in. Vanaf dat moment waren ze elke dag, herkenbaar met groene helm en oranje hesje, in de A2-buurten te vinden. Huub concentreerde zich vooral op het zuidelijke uitvoeringsgebied: Europaplein en de N2-Corridor. Jean-Pierre en Peter namen samen omgeving Geusselt en Kruisdonk onder hun hoede. “In het begin was het nog aftasten”, vertelt Peter. “Mensen wisten niet zo goed wat ze van ons konden verwachten. Aanvankelijk kregen we ook best veel ‘shit’ over ons heen. Sommige bewoners gingen tekeer tegen ons over de hinder en veranderingen in de wijk. Dan moet je rustig blijven en die persoon de ruimte geven om zijn of haar verhaal te doen. Daarna gingen we in gesprek met elkaar.”

Vertrouwen rond de bouwput
Langzamerhand ontstond er gewenning aan de machines en werkzaamheden in de buurt. En aan de drie A2-stewards. Jean-Pierre: “We kregen het vertrouwen van de mensen rondom de bouwput. Steeds vaker werden we aangesproken en - als echte buren - uitgenodigd voor een kop koffie. Dan gaat het niet altijd alleen over de uitvoering. Je bouwt in sommige gevallen ook een persoonlijke band op met elkaar. Een mooie herinnering heb ik aan twee inmiddels oud-bewoners van blok 8, waarvan meneer in zijn huiskamer voor ons speelde op zijn accordeon.” Een speciale band ontstond ook met een aantal vaste volgers, de A2-bouwputwatchers. Bijna dagelijks en soms meerdere keren per dag, was er een ontmoeting bij één van de uitkijkpunten of tijdelijke bruggen.

Schakel tussen communicatie en omgeving
Tijdens de ruwbouw van de tunnel vormden Peter, Jean Pierre en Huub de drie vaste A2-gezichten in de wijk. Behalve het geven van uitleg aan buurtbewoners en geïnteresseerden, brachten de mannen ook veel informatie van buiten mee naar binnen. “De reacties en vragen uit de buurt gaven wij door aan team Communicatie A2 Maastricht”, legt Jean Pierre uit. “Zo wisten zij wat er leefde. Die kennis werd weer gebruikt, bijvoorbeeld voor de wekelijkse berichtgeving. Er is altijd een nauwe samenwerking geweest tussen ons en het communicatieteam. Door onze aanwezigheid in de A2-buurten, kreeg communicatie een gezicht in de wijk.” En dat bleef niet onopgemerkt. “Zelfs in onze vrije tijd - tijdens de boodschappen - werden we aangesproken over het project”, merkt Peter op.

Uitgebreid takenpakket
Al gauw werden de dagelijkse wijkrondes gecombineerd met allerlei andere taken. Van het verspreiden van bewonersbrieven en het uitdelen van flyers tot het oplossen van kleine problemen. Van het maken van foto’s van de werkzaamheden tot het regelen van verkeer. Alle drie de A2-stewards zijn opgeleid als verkeersregelaar. Bij veranderende verkeerssituaties - zoals bij de Scharnerweg - stonden ze klaar om verdwaalde weggebruikers op te vangen. Huub was zelfs een tijdje overblijfvader bij basisschool De Letterdoes, omdat de kinderen door A2-werk in de pauze niet naar huis konden. Tal van losse klussen werden aangepakt. En dan waren er nog de vele ontvangsten in het Infocentrum, rondleidingen langs de bouwkuip en later door de tunnel. “We hebben hier ongelofelijk veel kilometers te voet afgelegd”, aldus Jean Pierre.

Bedankt!

Dit jaar en volgend jaar gaan veel werkzaamheden ondergronds door. Bovengronds neemt de overlast af. Dat maakt dat de specifieke rol van A2-steward niet langer nodig is. Van Huub namen we eerder al afscheid. Hij is aan de slag in een vergelijkbare functie bij de Buitenring Parkstad Limburg. Peter en Jean-Pierre verlaten eind oktober het project. De mannen kijken terug op een bijzondere periode. Jean-Pierre: “In deze functie - je vindt ‘m nergens anders terug - is geen dag hetzelfde. Elke dag is een verrassing. Wat je gaat doen en wie je gaat ontmoeten. Die diversiteit vind ik het leukst. Peter is het met hem eens: “Zo’n job krijgen we nooit meer. Ik heb hier een geweldige tijd gehad, die ik nooit had willen missen. Heel graag waren we gebleven tot de ingebruikname van de tunnel, maar dat zit er helaas niet in. Bedankt iedereen voor de mooie tijd, het was onvergetelijk!”
 
Ondertussen zijn bij het Projectbureau A2 Maastricht en Avenue2 de mogelijkheden voor een tijdelijk dienstverband uitgeput. Peter en Jean-Pierre zijn druk bezig met solliciteren. Voor tips uit de omgeving houden zij zich aanbevolen, want het is niet gemakkelijk nieuw werk te vinden. Mailen kan naar info@a2maastricht.nl.
Fotografie: Bert Janssen