MIJLPALEN

22 kunstwerken voor A2 Maastricht

Wat zijn kunstwerken?

Als we bij A2 Maastricht praten over een kunstwerk, dan hebben we het niet over de schilderijen die je thuis aan de muur hangt, maar over civiele kunstwerken. Dat zijn bouwwerken die door de mens gemaakt worden en niet bestemd zijn voor bewoning. Zoals bruggen, ecoducten of tunnels.

Afscheid van team Kunstwerken

Nu de ruwbouw van de 22 kunstwerken klaar is, neemt team Kunstwerken ook afscheid van het project. Zij realiseerden alle kunstwerken, op de Koning Willem-Alexandertunnel na. Die werd gebouwd door een apart team Tunnel. Het afscheid was een bijzonder moment voor Berry Ramaekers, projectleider Kunstwerken: “Voor mij zit het er na 6 jaar op bij Avenue2. Maar ik kijk er wel met een trots gevoel op terug!“. Hij geeft nu het stokje door aan de mannen van team Grond- Weg en Waterbouw.

Lees het volledige interview met Berry Ramaekers hier.

RUWBOUW 22 KUNSTWERKEN AFGEROND

Geplaatst op 1 december 2015

De ruwbouw van viaduct Noorderpoort-Zuid tussen Geusselt en de Meerssenerweg is zo goed als klaar. Daarmee is de ruwbouwfase van de 22 kunstwerken voor A2 Maastricht afgerond.

De meeste aandacht gaat uit naar de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland, straks de Koning Willem-Alexandertunnel geheten. Minder bekend zijn de andere kunstwerken, waaronder bruggen, ecoducten en fly-overs. Ze vormen onderdeel van ‘de Groene Loper’, het plan van Avenue2 dat sinds 2010 in uitvoering is voor het project A2 Maastricht. En dat straks zorgt voor een betere bereikbaarheid en doorstroming van stad en regio en een gezonder leefmilieu in de stad. 

Nog niet allemaal in gebruik
De ruwbouwfase is afgerond, maar dat betekent niet dat alle kunstwerken al in gebruik zijn. Een aantal kan pas op het wegennet worden aangesloten als verkeer door de A2-tunnel rijdt. Denk bijvoorbeeld aan de Noorderpoort Noord en Zuid tussen Geusselt en de Meerssenerweg en de fly-over bij het Europaplein.

21+1
Oorspronkelijk telde het plan ‘de Groene Loper’ 21 kunstwerken. Op verzoek van de omgeving (Fietsersbond en buurtplatform Heer) en gemeente Maastricht startte Avenue2 in 2015 met de aanleg van een nieuwe fietstunnel bij Europaplein; de Sibematunnel. Deze tunnel maakt het mogelijk de oorspronkelijke (brom)fietsroute aan de zuidzijde van de Kennedysingel  - voor verkeer van Centrum naar Heer en Cadier & Keer - na ingebruikname van de A2-tunnel weer aan te sluiten. Daardoor wordt een fietsroute gerealiseerd die korter is dan in het oorspronkelijke plan.

Meer weten?
Wilt u te weten komen welke kunstwerken we precies gebouwd hebben? Kijk dan op onze themapagina.
Foto: Fiets- en voetgangersbrug de Wielerbaan
Fotografie: Reen van Beek en Robert Lambrix