VTTI

Verkeerstechnische en TunnelTechnische Installaties

Coaxkabel

Coaxkabel met bevestigingssteun en het “lek” in de afscherming.

ONDERTUSSEN IN DE TUNNEL...

Geplaatst op 27 november 2015

Sinds begin dit jaar zijn de mannen van team VTTI bezig met het aanleggen van kabels in de tunnel en in de dienstengebouwen. Het kabeltrekken is een enorme klus. Want om de dubbellaags tunnel vanaf eind 2016 in gebruik te kunnen nemen, moet in totaal ruim 750 kilometer kabel worden aangelegd. Dat is royaal de afstand van Maastricht tot Parijs en terug.

Afgelopen week heeft team VTTI de coaxkabels aangebracht in de tunnel. Een coaxkabel is een kabel voor het geleiden van hoogfrequente signalen en wordt vaak gebruikt voor computernetwerken of om de televisie aan te sluiten.

Stralende coax
In de A2-tunnel gebruiken we geen huis-tuin-en-keuken-coax, maar een 40 millimeter dikke ‘stralende coaxkabel’. Stralende coaxkabel kunt u zien als een heel lange zendmast die signalen uitzendt op locaties waar ontvangst van radio en GSM zonder deze kabel niet mogelijk is.

Hoe werkt stralende coax?
Kort uitgelegd is een stralende kabel een normale coaxkabel, maar dan met gaten in de afscherming. Normaal zorgt de afscherming ervoor dat er geen straling uit de kern kan ontsnappen. Maar bij stralende kabel zijn er 'gaten' in de mantel gemaakt waardoor er juist wel straling kan ontsnappen.

De stralende coaxkabel wordt gebruikt in tunnels maar ook in andere gebouwen zoals kantoorpanden, scholen, hotels en vliegvelden waar WiFi, GSM of portofoonverkeer nodig is. 
Fotografie: Reen van Beek en Egbert Aalders