IBS

In bedrijfstelling

ONDERTUSSEN IN DE TUNNEL...

Geplaatst op 26 januari 2016

Nu de ruim vijftig verschillende technische systemen in de tunnel geïnstalleerd zijn, komt er een nieuw team in beeld in de tunnel; team IBS (team in Bedrijfstelling).

 

De in bedrijfstellers zorgen er samen voor dat de tunnel technisch klaar is en dat de systemen veilig onder spanning gebracht kunnen worden. Hierna start het testteam met het feitelijke testen. Het in bedrijfstellen en testen gebeurt volgens uitgebreide protocollen. Zo weten we zeker dat er niks wordt overgeslagen en elk systeem doet wat het moet doen. Elk systeem is al getest voor het verlaten van de fabriek. Nu volgt de test per systeem, op locatie (in de tunnel).

 

Een systeem kan pas getest worden als het eerst in bedrijf is gesteld. Als de losse systemen goed werken, worden ze stapsgewijs aan elkaar gekoppeld. Daarna worden alle systemen samen getest. Na het testen van de techniek volgt in de loop van het jaar de finale test tussen ‘techniek’ en ‘mens’. Die finale en belangrijkste test doet Avenue2 samen met de hulpdiensten en de wegverkeersleiders van Rijkswaterstaat die de tunnel straks 24/7 in de gaten houden. Tijdens deze laatste test, beslissen alle partijen samen of een veilig, dagelijks gebruik is gegarandeerd en dus of de tunnel in gebruik genomen kan worden.