VOORBEREIDINGEN BRANDWEER

Stap 6

Kijk zelf mee

Hoe het de brandweerlui verging tijdens de oefening, kunt u hieronder zien in de twee specials van A2 Actueel.

Verslag in De Limburger

Ook Journaliste Vikkie Bartholomeus en fotograaf Johannes Timmermans van De Limburger gingen mee naar Zwitserland. Hun ervaringen kunt u hieronder lezen.

BRANDWEER OEFENT IN ZWITSERLAND

Ter voorbereiding op de ingebruikname van de A2-tunnel gingen in het weekend van 23 en 24 januari zo'n 50 brandweerlui op bezoek bij de International Fire Academy (IFA) in Zwitserland. Dat is een opleidingscentrum waar zowel brandweer uit de regio als internationale brandweerlieden worden opgeleid.

Oefentunnel

De trainingen vinden plaats in een 'oefentunnel' en zijn specifiek gericht op brandbestrijding in tunnels. Want zo’n brand vergt een speciale strategie.

De redenen voor het bezoek aan het IFA is tweeledig. Enerzijds hebben de Zwitsers zeer veel ervaring met tunnelbrandbestrijding; in Zwitserland zijn er meer dan 1.000 tunnels. Anderzijds kunnen de brandweerlieden in de oefentunnel met echte rook en echt vuur trainen. 

Worst case scenario

Tijdens het weekend stonden de praktijkoefeningen centraal; eerst de situatie verkennen, dan zo snel mogelijk beginnen met blussen en parallel het zoeken en redden van slachtoffers. Omdat de hulpdiensten voorbereid moeten zijn op het ergste, werd gekozen voor een worst-case-scenario: achter een ongeluk ontstaat een file en achter die stilstaande auto’s gebeurt nog een ongeluk waardoor brand ontstaat. Een extreem voorbeeld dus, dat in de praktijk in Nederland nog niet is voorgekomen. Vanaf de oorlog tot nu zijn er twee branden geweest in tunnels in Nederland waarbij mensen om het leven zijn gekomen.   

Uitwisseling

De zuid-Limburgse brandweer kan veel leren van hun Zwitserse collega’s. Tegelijkertijd zijn vertegenwoordigers van de IFA ook in Maastricht geweest. Zij zijn best een beetje jaloers op de in hun ogen ‘luxueuze tunnel’ die in Maastricht komt. Iedere 100 meter een vluchtdeur en een grote hulppostkast met brandweerslang. En over de hele lengte een middentunnelkanaal dat een veilige vluchtroute biedt. Het zijn faciliteiten die in Zwitserland niet standaard zijn. Zeker niet in de wat oudere tunnels.    

Het bezoek van 23 en 24 januari was overigens niet het enige bezoek van Brandweer Zuid-Limburg. In totaal gaan ongeveer 200 brandweerlieden oefenen in Zwitserland. De training maakt uit van een opleidingsprogramma dat bestaat uit negen stappen.