VTTI

Verkeerstechnische en Tunneltechnische Installaties

ONDERTUSSEN IN DE TUNNEL...

Geplaatst op 2 februari 2016

Vorige week heeft het installatieteam (VTTI) de twee grote schermen in de commandoruimte van het noordelijk Dienstengebouw bij Geusselt aangesloten op de camera’s in de tunnel. Via de camera’s worden het verkeersbeeld en de weggebruikers in de tunnel continu -24/7- in de gaten gehouden door de wegverkeersleiders in de RWS-verkeerscentrale in Helmond. De camera’s overzien de hele tunnel en de buitengebieden. Om de 60 à 80 meter hangt er eentje. In totaal ongeveer 180 stuks in en nabij de tunnel.

De hersenen van de tunnel
De tunnel heeft twee Dienstengebouwen. Eentje in het zuiden -bij Europaplein- en eentje in het noorden bij Geusselt. Deze twee dienstengebouwen worden ook wel de hersenen van de tunnel genoemd omdat hierin de besturingssystemen zitten die ervoor zorgen dat de tunnel dagelijks kan functioneren.

Kleine verkeerscentrale
In het noordelijke Dienstenbouw wordt een speciale commandoruimte ingericht van waaruit de tunnel kan worden ‘bestuurd’ in geval van nood. Normaal gebeurt dit dus vanuit de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in Helmond. Maar bij storingen en onderhoud kan hier iemand plaatsnemen om de tunnel ter plekke te bedienen.

De werkplekken in de commandoruimte zijn identiek aan de werkplekken in de verkeerscentrale in Helmond. Via twee grote schermen kan elke plek in de tunnel in de gaten worden gehouden. De schermen staan in verbinding met de camera’s in de tunnelbuizen. Op het scherm heeft elke verkeersbuis een vaste indeling. Gebeurt er iets onverwachts in de tunnel? Dan komt deze locatie automatisch centraal en groot in beeld.