BOVENGRONDS

Recreatieve route

De Wielerbaan is vooral bestemd als recreatieve route, die de parklaan in Maastricht-Oost verbindt met Buitengoed Geul en Maas (Landgoederenzone), die vooral overdag wordt gebruikt. Er komt daarom géén verlichting bovenop het brugdek. Maar donker wordt het niet: de snelweg verlichting zorgt ervoor dat voetgangers en (brom)fietsers ook ’s avonds en ’s nachts veilig kunnen oversteken.

Kwaliteit voorop

Per locatie bekijken we welke bomen hier het beste gedijen. Hebben ze voldoende ruimte om te wortelen en uit te groeien tot volwaardige bomen? Of staan er al mooie, gezonde bomen die kunnen blijven? Afhankelijk daarvan bepalen we hoeveel en welke bomen worden aangeplant. De winterlinde – Tilia Cordata 'greenspire' – wordt de belangrijkste boomsoort, maar niet de enige. Alles bij elkaar komen er zo’n tien verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan esdoorns en gewone essen, maar ook aan tulpen- en eikenbomen. In onze A2 Actueel aflevering van 15 november 2015 vertelde vormgevingscoördinator Egbert Broerse meer over de bomen voor de Groene Loper.

PUNTJES OP DE I BIJ DE WIELERBAAN

Geplaatst op 15 februari 2016

De werkzaamheden rondom de Wielerbaan hebben een hele poos stilgelegen. Maar daar komt nu verandering in, want de komende tijd wordt er weer stevig aangepakt  op en rondom de fiets- en voetgangersbrug. Zo plaatsen we afvalbakken en vullen we de plantvakken aan weerszijden met hagen. In de loop van het voorjaar nemen we vervolgens de aansluiting met de Severenstraat onder handen. Hier realiseren we een zogenaamde verkeerstafel - een grote verkeersdrempel – die zorgt voor een duidelijke en veilige verkeerssituatie. De Wielerbaan blijft afgesloten totdat de Severenstraat is aangepast*. We houden u op de hoogte! 

* Maakt u toch al eerder gebruik van de Wielerbaan? Dan is dit op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen risico. 

Bomenplant

Het meest noordelijke deel van de Groene Loper - tussen Wielerbaan en Meerssenerweg - kleden we de komende weken aan. Dat doen we door de aanplant van maar liefst honderdvierenzeventig lindebomen. Eind februari/begin maart laten we deze aanleveren vanuit hun kraamkamer in Zwolle. De 174 lindebomen worden de allereerste definitieve bomen die we aanplanten voor de Groene Loper, de langgerekte parklaan tussen Europaplein en Buitengoed Geul en Maas (Landgoederenzone). En daar blijft het niet bij: ook ten noorden van de Terblijterweg planten we de komende weken bomen aan. Maar dan wel een heel andere soort: de Liriodendron Tulipifera, oftewel de tulpenboom. Daar moeten we het voorlopig bij laten. In 2017 kunnen we verder gaan met de aanplant van bomen voor A2 Maastricht.
'Onze' lindebomen groeien op in de voormalige stadskwekerij in Zwolle 'Onze' lindebomen groeien op in de voormalige stadskwekerij in Zwolle

Bomen op proef?

In april 2015 hebben we zes zilverlindes geplant ter hoogte van de Heerderwegbrug. De aanplant is een proef die de beste plant- en verzorgmethode van de bomen helpt bepalen. Daarom staan drie lindes bovenop het tunneldak, de andere drie zilverlindes naast het
tunneldak. Na aanplant hebben we rondom de bomen gras ingezaaid en het plantgebied netjes van de rest van het werkterrein afgeschermd met paal en draad. Kleine tuinen dus, die intussen mooi groen zijn.

Nieuwe natuur voor A2 Maastricht

Zo’n 16 hectare natuur is op de schop gegaan voor A2 Maastricht. Daar komt maar liefst 26 hectare natuur voor terug. De nieuwe natuur komt vooral aan de randen van de stad: in Buitengoed Geul en Maas (Landgoederenzone) en op de Cannerberg, aan de westkant van de Maastricht.

Binnen de stadsgrenzen creëren we door de aanplant van tal van bomen een mooi openbaar gebied, dat uitnodigt tot spelen en sporten, maar ook tot wandelen en fietsen. De tunnelmonden blijven niet grijs. Ze worden ‘verpakt’ in groene heuveltjes en beplant met bomen in bloemrijke grasvelden. Bij Europaplein worden dat zomer- en wintereiken, bij Geusselt tulpenbomen. We werken eraan!
Fotografie: Aron Nijs, Didier Swelsen