DE GROENE LOPER

Bovengrondse herinrichting

Proefbomen in A2 Actueel

Fotoboek

Natuurlijk hebben we de eerste echte bomenplant op foto laten vastleggen. Kijkt u mee?

Van landelijke naar stedelijke Groene Loper

De Groene Loper bestaat uit een landelijk én stedelijk deel. Het landelijke deel bevindt zich tussen het Geusselpark en de Meerssenerweg. Via de Wielerbaan sluit de Groene Loper hier rechtstreeks aan op Buitengoed Geul en Maas (Landgoederenzone). Het stedelijke deel bevindt zich straks in het hart van Maastricht-Oost: van Nassaulaan tot en met President Rooseveltlaan.

Kraamkamer in Zwolle

Onze lindebomen groeien op in de voormalige stadskwekerij van Zwolle. Boomkwekerij
Tonsel
kreeg in 2012 opdracht van Ballast Nedam Infra Specialiteiten om de ruim 900 winterlindes aan te planten. Ruim op tijd, want het is wel de bedoeling dat de winterlindes in 2017 een stamomtrek van om en nabij de 35 centimeter bereiken. De stadskwekerij krijgt met regelmaat een bezoekje van ons, zodat we met eigen ogen kunnen zien of onze lindes goed gedijen.
Onze winterlindes gedijen goed in Zwolle! Onze winterlindes gedijen goed in Zwolle!

Landelijke Groene Loper in A2 Actueel

A2 Actueel: uitgekiende bomenkeuze

Tunnelmonden met een smoel

De tunnelmonden van Europaplein en Geusselt krijgen straks elk een eigen aanzicht. Beide tunnelmonden worden glooiende, groene gebieden, bedekt met bloemenweides. Het grote verschil tussen beide tunnelmonden zit ‘m in de bomen: bij Europaplein planten we zomer- en wintereiken aan, bij Geusselt tulpenbomen. Zo realiseren we markante stadsentrees, elk met een heel eigen karakter.
Goudgele gravilyn zorgt voor een sfeervolle uitstraling Goudgele gravilyn zorgt voor een sfeervolle uitstraling

BOMEN VOOR DE GROENE LOPER

Geupdate op 8 maart 2017

Rond de 1800 bomen voor de Groene Loper voor A2 Maastricht, vanaf Europaplein aan de zuidkant van de stad tot aan de Meerssenerweg, in het groene buitengebied ten noorden van Maastricht. Dat is de uitkomst van het definitieve bomenplan dat de ontwerpers samen met bomendeskundigen zorgvuldig hebben uitgewerkt. Meer dan de helft van de bomen bestaat uit winterlindes, de tilia cordata ‘Greenspire’. Maar ook tulpenbomen, winter- en zomereiken, sierkersen en méér krijgen een plek op onze Groene Loper.

Bomenplant in fases

2015: bomen op proef
De allereerste bomen zijn al in 2015 aangeplant. Zilverlindes zijn het, die in 2017 nog een paar meter moeten opschuiven. Want momenteel staan de zes lindes in proeftuintjes bij de Heerderwegbrug. Drie lindes staan bovenop het tunneldak, drie lindes daarnaast. Zo kunnen we rustig bekijken welke verzorging de bomen nodig hebben.
Onze proefbomen doen het goed in hun eigen perkjes bij de Heerderwegbrug Onze proefbomen doen het goed in hun eigen perkjes bij de Heerderwegbrug
2016: de eerste échte bomen
Tussen Meerssenerweg en Severenstraat
De eerste bomen voor het landelijke deel van de Groene Loper hebben we eind februari aangeplant. Tussen Meerssenerweg en Severenstraat omzoomt een lint van 174 (winter)lindebomen het eerste deel van onze Groene Loper. Een heuse lange lindelaan voor fietsers en voetgangers die een recreatief karakter heeft, met meer dan voldoende ruimte voor ontspanning en ontmoeting. Op het brugdek van de Wielerbaan staan geen bomen, daar vullen hagen de plantvakken aan weerszijden van de brug.
174 winterlindes staan er tussen de Meerssenerweg en Severenstraat 174 winterlindes staan er tussen de Meerssenerweg en Severenstraat
Tulpenbomen voor Geusselt
Ook ten noorden van de Terblijterweg – ter hoogte van de toekomstige uitrit voor doorgaand verkeer richting Eindhoven – hebben we bomen geplant. Dat zijn geen winterlindes, maar tulpenbomen. Negentien stuks in totaal. De keuze voor tulpenbomen – de variant Liriodendron tulipifera -rondom de tunnelmonden van Geusselt is een weloverwogen keuze. Niet alleen omdat de tulpenbomen de toekomstige Geusseltheuvel straks een heel eigen uitstraling geven, maar ook omdat de dichte, gesloten kroon helpt voorkomen dat automobilisten worden verblind bij het binnenrijden van de A2-tunnel. 
Rondom de tunnelmonden van Geusselt planten we tulpenbomen aan Rondom de tunnelmonden van Geusselt planten we tulpenbomen aan
2017: bomenplant op grote schaal
2017 wordt hét jaar van de Groene Loper binnen de stad tussen Europaplein en Geusselt voor A2 Maastricht. We beginnen in het voorjaar met het eerste deel van de aanplant. Maar dan zijn we er nog (lang) niet. Want het grootste deel van de nieuwe bomen komt in het laatste kwartaal van 2017 in Maastricht aan. Begin 2018 zit de aanplant erop en is de Groene Loper gereed voor oplevering.

Uitgekiende bomenkeuze

Meer dan negenhonderd winterlindes krijgen een straks een plek langs de Groene Loper tussen Europaplein en Geusselt. Bij de keuze van de bomen is erop gelet dat ze kunnen groeien in de 1,5 meter grond bovenop de tunnel en dat ze wortelen in de breedte.

Elke boom krijgt voldoende ruimte om goed te gedijen, van wortelstelsel tot en met bladerkroon. Maar bij de ontwikkeling van het bomenplan hebben ontwerpers en deskundigen samen ook goed gekeken naar de omgeving. Staan er rondom de toekomstige Groene Loper al mooie bomen van een andere soort? Dan moeten onze nieuwe bomen daarop aansluiten zodat er één geheel ontstaat. Langs heel de Groene Loper – tussen Nassaulaan en President Rooseveltlaan – planten we uiteindelijke elf verschillende boomsoorten aan, 1365 stuks in totaal. Dat aantal is exclusief de bomen die we aanplanten op en rond de tunnelmonden van Geusselt en Europaplein: daar komen er nog eens zo’n vierhonderd bij. Bekijk het overzicht van de parklaanbomen hieronder:

Totale natuurcompensatie

In totaal is voor de uitvoering van A2 Maastricht 15 hectare natuur op de schop gegaan en 26 hectare nieuwe natuur teruggekomen. Bijvoorbeeld in het Milleniumbos op de Cannerberg, het Buitengoed Geul en Maas tussen Meerssen en Maastricht en rondom de nieuwe wegen bij Kruisdonk. Bij Kruisdonk hebben we op de taluds van de Nieuwe Limmelderweg houtwallen aangebracht. De houtwallen bestaan uit haagplanten en lage struiken, die beschutting bieden en ervoor zorgen dat dieren zich veilig kunnen verplaatsen. Rasters aan de onderzijde voorkomen dat dieren op de snelweg terecht komen én leiden dieren naar de verschillende onderdoorgangen die we in de afgelopen jaren hebben aangelegd.

…en goudgele gravilyn

De bestrating van de Groene Loper moet natuurlijk wel bijdragen aan de parkachtige sfeer op de Groene Loper. Daarom hebben we samen met de gemeente Maastricht gekozen voor een halfverharding, gravilyn genaamd. Gravilyn bestaat uit Dolomietsplit dat met lijnolie aan elkaar wordt geplakt. Daardoor is de verharding steviger dan los zand, maar minder hard dan asfalt. Bovendien zorgt de goudgele kleur ervoor dat het gravilyn een mooie, sfeervolle uitstraling heeft.
Fotografie: Bert Janssen, Frans Senden en Huub Giesbertz