ONDERGRONDS

LIJNEN TREKKEN IN DE TUNNELBUIZEN

Geplaatst op 16 juni 2016

Sinds deze week brengen de wegenbouwers van A2 Maastricht de markeringen op het wegdek in de verkeersbuizen aan. Eén dag per tunnelbuis hebben ze nodig om o.a. kant- en deelstrepen aan te brengen, markeringen bij in- en uitvoegstroken en snelheidsaanduidingen. Maar ook pijlen die de weg wijzen naar de vluchtdeuren, zodat weggebruikers bij pech of een ongeluk snel hun weg vinden naar het veilige middentunnelkanaal. De markeringen zijn vooral een hulpmiddel, bedoeld om verkeer te geleiden, regelen, informeren én waarschuwen. Voor de hulpdiensten zijn er aparte markeringen in de tunnelbuizen aangebracht: zogenaamde politietargets, elk voorzien van een uniek nummer. Deze targets zijn nodig voor eventueel sporenonderzoek mocht er een ernstig ongeval plaatsvinden. De politie kan dan snel de precieze locatie van het ongeval in kaart brengen en daardoor kan de betreffende tunnelbuis weer zo snel mogelijk worden vrijgeven voor verkeer.
De pijlen zorgen ervoor dat weggebruikers de vluchtdeuren snel terugvinden De pijlen zorgen ervoor dat weggebruikers de vluchtdeuren snel terugvinden

Kunststof belijning

De belijning op het wegdek in de tunnelbuizen en wegen rondom A2 Maastricht is geen wegenverf, maar een kunststof hars, thermoplast genaamd. Een nieuwe vinding is dit niet, want thermoplast wordt al sinds jaar en dag toegepast op het Nederlandse wegennet. Wegenbouwers werken er graag mee, want thermoplast hecht goed aan asfalt en is binnen een mum van tijd droog en berijdbaar. Thermoplast heeft een extra voordeel: de reflecterende eigenschappen zorgen ervoor dat markeringen onder alle omstandigheden goed zichtbaar zijn. Naar verwachting is de levensduur van de kunststof markering zo’n zeven jaar.
Fotografie: Bert Janssen