TUNNELWATCHERS OP 'INSPECTIE'

TUNNELWATCHERS MET FAMILIE OP ‘INSPECTIE’

Geplaatst op 18 juli 2016

De broers Martin en Harrie Prickaerts en hun schoonbroer Jef Kerckhoffs zijn al vanaf de aanbestedingsfase vaste volgers van A2 Maastricht. Als ‘tunnelwatchers’ houden ze elke ontwikkeling bij het project nauwgezet in de gaten. Martin heeft inmiddels zelfs zes grote klappers met informatie verzameld. Ten tijde van de grote bouwput kwam het drietal zo’n twee keer per week samen kijken naar de voortgang van het project. Nu het werk ondergronds verder gaat, volgen ze alles op de voet via de communicatiekanalen van A2 Maastricht.
Het gezelschap luisterde aandachtig naar de uiteenzetting van omgevingsmanager Bart Grote.
Getuige van bijzondere momenten
Doorheen de jaren zaten ze op de voorste rij tijdens enkele bijzondere momenten: “De mensen van A2 Maastricht kennen ons intussen erg goed. In 2013 waren we er al bij, toen het vliegend viaduct bij Kruisdonk op zijn plek werd gereden. Dat was pas een klus! In 2014 werden we uitgenodigd toen de laatste schep grond uit de bouwkuip werd gehesen. En eind mei nog vroegen medewerkers van A2 Maastricht me om te spreken tijdens een bijeenkomst in de Lourdeskerk.”, aldus Martin. “Dat deed ik met alle plezier, hoewel ik niet meer voor publiek had gesproken sinds mijn schooltijd.”
Schoonmoeder
Het was tijdens die toespraak, dat Martin vertelde over zijn schoonmoeder die toch zo graag een keer door de A2-tunnel zou willen rijden. “Mijn schoonmoeder is nu 92 jaar oud en kon nooit meekomen. Ik heb haar beloofd dat ik een ritje met haar zou maken als de tunnel open is. Ik zei dan ook telkens: nog even volhouden mam, het duurt niet meer lang!”. Een bijzondere anekdote, die bij het project niet onopgemerkt voorbij ging. Om ervoor te zorgen dat Martin en zijn schoonmoeder in alle rust de A2-tunnel zouden kunnen verkennen, nodigden we de tunnelwatchers uit om nog voor de ingebruikname een rit te maken door de tunnel. Een aanbod waar het gezelschap graag op inging. 

Op maandag 12 juli verzamelden de broers Prickaerts, Martins vrouw Yvonne, schoonbroer Jef en schoonmoeder Corrie bij het Informatiecentrum A2 Maastricht. Daar kregen ze eerst een toelichting over de stand van zaken, gevolgd door een vertoning van onze animatiefilm ‘Hoe werkt de A2-tunnel straks’. Vervolgens deed iedereen een hesje en een helm aan, en verdeelde het gezelschap zich over twee auto’s. De verwachtingen waren hoog gespannen: “Het is inmiddels al sinds de laatste Dag van de Bouw geleden dat ik nog in de tunnel ben geweest. En ik ben heel nieuwsgierig hoe het er nu uitziet.”, vertelde Harrie.
De tunnelwatchers werden onder meer bijgepraat over werking van de hulppostkasten in de tunnel.
Veel meer dan beton
Via de toekomstige oprit vanaf de Terblijterweg naar de A2 gingen de auto’s het bouwterrein op. Een eerste stop vond plaats bij het CoPI-gebied (Commando Plaats Incident), waar de hulpdiensten straks verzamelen in geval van een incident. Daarna ging het via de N2-buis-rechts (bovenste buis, lokaal verkeer) richting Europaplein. De tunnelwatchers waren in hun nopjes. “Onlangs kreeg een kennis van me een rondleiding door de tunnel. Zij sprak dat er vooral beton te zien is. Maar nu ik er zelf doorrij, valt op dat het zoveel meer is: asfalt, belijning, ventilatoren, hulppostkasten, verlichting, het middentunnelkanaal,... Noem maar op.”

Eenmaal aangekomen bij Europaplein reden de auto’s een stukje de fly-over op die straks aansluit op de Kennedysingel. Van daaruit kreeg het vijftal een helder overzicht van de tunnelmonden, de wegaansluitingen en het Dienstengebouw. Van daaruit ging het tenslotte via de N2-links-buis weer naar Geusselt, en toen zat de unieke rondleiding erop. Corrie blikt tevreden terug op de tunnelrit: “Het was een onvergetelijke ervaring. Ik ben erg blij dat ik de tunnel samen met de familie heb kunnen bewonderen, want ik keek er al lang naar uit. Ik heb er voor de rondleiding zelfs nog over verteld tegen de verplegers toen ik in het ziekenhuis zat voor een controle. Toen heb ik hen ook meteen beloofd dat ik bij mijn volgende bezoek, over enkele maanden, uitgebreid verslag ga uitbrengen van deze mooie namiddag. Het was echt de moeite.”.
Vanaf de fly-over bij Europaplein kreeg het vijftal een helder overzicht van de tunnelmonden en het Dienstengebouw.
Fotografie: Bert Janssen