A2-BUREN: A2TUNNELART IN DOMINICANERKERK

A2tunnelArt Dominicanerkerk Maastricht

Opening verkooptentoonstelling op 8 januari 2017 Opening verkooptentoonstelling op 8 januari 2017

A2-BUREN: A2TUNNELART IN DE DOMINICANERKERK

Geplaatst op 13 januari 2017

Kunstenares Lous Zuiderbaan tekent en schildert al sinds haar kinderjaren. Ze was altijd al gefascineerd door nieuwe wegen. Niet alleen omdat ze soms zo prachtig in het landschap passen, maar ook door de ‘kunst’ van de techniek die bij de aanleg ervan komt kijken. In Maastricht woont zij op steenworp afstand van de A2 en besloot het hele proces van de tunnelbouw in tekeningen en schilderijen vast te leggen. De enorme damwanden, stempels en boven de huizen uittorenende mammoetkranen, inspireerden Lous tot haar project A2tunnelArt.

Treffende afspiegeling bouwwerkzaamheden
Van zondag 8 januari tot en met 4 februari vindt in Boekhandel Dominicanen in Maastricht een expositie/verkooptentoonstelling plaats van schilderijen van de bouw van de A2 tunnel. Nu het verkeer door de tunnel rijdt, zijn de schilderijen in de expositie van Lous een treffende afspiegeling van de bouwwerkzaamheden die hier hebben plaatsgevonden. 

Tunnel in mijn achtertuin
De verkooptentoonstelling vormt de afronding van het project 'A2tunnelArt' waaraan Lous vijf jaar lang heeft gewerkt en waarvan zij ook een weblog bijhield (www.a2tunnelart.blogspot.nl). Dit blog is een goede verslaglegging van die vijf jaar. Zij schrijft: "Het  teruglezend komt er weer veel terug van mijn betrokkenheid bij de bouw
van die tunnel hier in mijn 'achtertuin' en de artistieke overwegingen die ik tegenkwam. Er is ook een ontwikkeling te zien in mijn manier van schilderen, van de precieze vastlegging van weerspiegelingen in de plassen water in de bouwkuip bij de Nassaulaan tot het meer impressionistische van het Straatje en de kleurrijke laatste Europaplein bij nacht.

Ook het gebruikte materiaal veranderde. Van grijs karton dat olieverf opzuigt, waardoor er een krijtachtig effect ontstaat, tot doek waarop intensievere kleuren blijven staan. Van klein formaat van 50 x 70 tot grote doeken van 90 x 120 waarop de schaal van de damwanden en stempels nog beter tot uitdrukking gebracht kan worden." 

Expostie A2tunnelArt
Datum: vanaf zondag 8 januari t/m zaterdag 4 februari 2017
Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht