A2-BUREN

Achtergrond de Trichter

De Trichter is een penning die wordt toegekend aan personen of groepen die zich op uitnemende wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Maastricht. De naam van deze onderscheiding is afgeleid van ‘Tricht’, doorwaadbare plaats in de rivier. Op de penning wordt dit symbolisch tot uitdrukking gebracht. De kunstenaar, Désirée Tonnaer, heeft bovendien de stadsengel op de penning afgebeeld.

TRICHTER VOOR PASTOOR MATTIE JEUKENS

Geplaatst op 13 februari 2017

Wat zijn we trots op ‘m! Pastoor Mattie Jeukens heeft zaterdag 11 februari de Stedelijke Onderscheiding ‘de Trichter’ ontvangen uit handen van burgemeester Annemarie Penn-te Strake. De burgemeester reikte de Trichter uit na afloop van de mis in de Lourdeskerk van Wittevrouwenveld. Een belangrijke reden om de onderscheiding toe te kennen is de actieve rol die Mattie Jeukens in de afgelopen jaren heeft gespeeld om buurt en bouwers dichter bij elkaar te brengen. De Lourdeskerk staat inmiddels dan ook vol met tunnelherinneringen, zoals een kruiwagen gevuld met mergel, foto’s van gravers en bouwers en betonnen waxinelichten. Ook daarbuiten - in de kerktuin – is A2 Maastricht terug te zien in een zwerfkei en stalen damwandbloembak.
De zwerfkei in de voortuin van de Lourdeskerk is een aandenken aan het ontgraven van de tunnelbouwkuip De zwerfkei in de voortuin van de Lourdeskerk is een aandenken aan het ontgraven van de tunnelbouwkuip

Méér dan een tunnelpastoor

Mattie Jeukens is echter méér dan een tunnelpastoor. Het wel en wee van ‘zijn‘ parochianen houdt hem voortdurend bezig en Mattie is er de pastoor niet naar om zijn rol vanuit de achtergrond uit te oefenen. Zo stelt hij de Lourdeskerk voortdurend ter beschikking voor jongerenbijeenkomsten, tentoonstellingen en meer. In en rond Wittevrouwenveld is hij voortdurend op weg, per fiets of te voet en steeds herkenbaar aan zijn ‘Jezus-nikes’, de sandalen die hij in weer en wind draagt. Mattie is in zijn nopjes met de onderscheiding en reageert op een typische ‘Mattie-manier’: “ik heb ‘m opgedragen aan heel de parochie, hier doen we dat allemaal samen!”
Mattie Jeukens draagt zijn Jezus-nikes in weer en wind Mattie Jeukens draagt zijn Jezus-nikes in weer en wind