GROENE LOPER

22 maart: Nationale Boomfeestdag

Nationale Boomfeestdag

550 kinderen planten bomen op het dak van de A2-tunnel.

60 jaar Boomfeestdag

Staatsbosbeheer organiseerde de eerste Boomfeestdag in 1957, als reactie op de oproep van toenmalig VN-secretaris Dag Hammerskjöld om bomen te planten met én voor de nieuwe generatie. Deze oproep, en de Boomfeestdag die daaruit voortvloeide, was de allereerste maatregel voor een beter klimaat in Europa. Ieder kind heeft recht om op te groeien in een gezonde en duurzame wereld. Vanuit die overtuiging draagt Stichting Nationale Boomfeestdag met het planten van bomen bij aan een gezond klimaat en een groene leefomgeving. Het heeft inmiddels geleid tot het aanplanten van ruim 10 miljoen bomen ofwel 4500 voetbalvelden, een mooie manier om kinderen op een positieve wijze aan de natuur te verbinden.
Kick-off Nationale Boomfeestdag 18 december 2016. Kick-off Nationale Boomfeestdag 18 december 2016.

SCHEPPEN, SCHEPPEN EN NOG EENS SCHEPPEN

"Kom mee naar buiten allemaal"

Geplaatst op 22 maart 2017

Stichting Nationale Boomfeestdag viert op 22 maart haar 60e verjaardag op een bijzondere locatie: het dak van onze A2-tunnel in Maastricht. 550 Kinderen uit Maastricht, Duitsland en België planten bomen als start van de aanleg van de Groene Loper.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake en de nieuwe voorzitter van de NBFD, Albert Verlinde, heetten de kids welkom. Vervolgens ging een grote groep jeugd naar de Frankenstraat voor het planten van 75 platanen. Tegelijkertijd werden op de Pres. Rooseveltlaan 16 schoolbomen geplant. De groepjes kinderen waren uitgerust met schoppen en doosjes waar wormen in zaten. Als het werk van de kinderen erop zit, gaan de wormen verder …. Zij zorgen voor een goede bodemsamenstelling, zo leerden de kids vandaag.

550 kinderen planten de eerste bomen op het dak van de A2-tunnel tijdens Nationale Boomfeestdag. 550 kinderen planten de eerste bomen op het dak van de A2-tunnel tijdens Nationale Boomfeestdag.

Gastvrije Lourdeskerk

Ook pastoor Mattie Jeukens had de deuren van zijn Lourdeskerk weer open gezet. In de kerk was een debat. Stelling: alleen kinderen mogen bomen planten. Een reactie: “Niet waar. Ook grote mensen moeten bomen planten.” Een deskundige jury olv ambassadrice Sandra Reemer zou een school belonen met een grote appelboom. Dat zou anders verlopen. In overleg met burgemeester Annemarie Penn-te Strake en wethouder Gerdo van Grootheest werd besloten dat alle scholen zo enthousiast waren dat ze allemáál een appelboom kregen. De gemeente en de Boomfeestdag zouden de extra kosten delen.

Na het bomendebat konden de kids en zo’n 100 genodigden kijken naar de ‘Klagende Klantentapper’. Theaterschool Kumulus Maastricht stond garant voor deze swingende boomfeest-musical.

En toen hadden alle gasten honger. De kids aten hun lunchpakketjes heerlijk in het zonnetje buiten en de volwassen gasten kregen een lunch in de Lourdeskerk.

Leerlingen van Kumulus gaven het beste van zichzelf tijdens Boomfeest-musical 'De klagende klankentapper'. Leerlingen van Kumulus gaven het beste van zichzelf tijdens Boomfeest-musical 'De klagende klankentapper'.

GroenMarkt

Speciaal voor de Boomfeestdag was het Trefcentrum Wittevrouwenveld gevuld met kraampjes van de GroenMarkt. Er was een buiten en een binnengedeelte. Allerlei organisaties die iets te maken hebben met natuur en/of milieu uit de omgeving en de (hoofd)sponsors van de Boomfeestdag waren vertegenwoordigd. Bij elke kraam was voor jong en oud veel te zien en te doen.
GroenMarkt in Trefcentrum Wittevrouwenveld. GroenMarkt in Trefcentrum Wittevrouwenveld.

De middag begon met het planten van de tijdelijke bomencirkel aan de Frankenstraat. Onder de officials mengde zich nu ook Wim Kok. Hij was minister van Financiën toen 25 jaar geleden het verdrag van Maastricht werd ondertekend.

En nog zat het graafwerk er niet op. De finale zou plaatsvinden aan de zuidkant van de A2-tunnel. Toch een wandeling van zo’n 2 km. Maar wat een mooi bonte stoet!

Aangekomen bij het Europaplein verwelkomde gouverneur Theo Bovens alle ambassadeurs en consuls-honorair. Voor de 28 lid-staten van de EU werden ook 28 ‘Treaty Trees’ geplant in het kader van 25 jaar Verdrag van Maastricht-Europe Calling. Grote groepen kinderen en hun begeleiders ontfermden zich met hun schoppen over de andere 49 bomen. Het was een drukte van belang op het werkterrein van het Europaplein waar op gewone dagen Avenue2 volop bezig is met de afbouw van het knooppunt.

'Treaty Trees' planten bij Europaplein 'Treaty Trees' planten bij Europaplein

Met de aanplant van de eerste bomen zo kort na de ingebruikname van de tunnel laten Maastricht en Rijkswaterstaat zien dat de aanleg van nieuwe 

infrastructuur en investeringen in de leefbaarheid van de stad hand in hand gaan. Na vandaag is Maastricht-Oost weer een stuk groener geworden. Maar we zijn er nog lang niet de meeste bomen worden dit najaar geplant.

 

Dank aan de vele vrijwilligers van het CNME, het IVN, Staatsbosbeheer en vele, vele anderen. Het was een prachtige zonnige dag.