AAN DE SLAG MET DE GROENE LOPER

Afscheid van de Heerderwegbrug en Maartensbrug

Realisatie Groene Loper

Sinds maandag 10 april zijn we volop begonnen met de aanleg van de bovengrondse Groene Loper. Voor de bovengrondse herinrichting zetten we twee ploegen in. Een ploeg start bij Geusselt en werkt van daaruit richting Scharnerweg. De tweede ploeg  begin bij kruispunt Scharnerweg en trekt verder richting John F. Kennedysingel. Volgens planning zal de inrichting van het openbaar gebied omstreeks de eerste helft van 2018 gereed zijn.

Gelijkvloers oversteken?

De Maartensbrug wordt binnenkort uitgehesen en vervangen  door een gelijkvloerse oversteek. De aanleg daarvan neemt even tijd in beslag. Tot dan is het even omlopen en/of –fietsen naar de Scharnerweg of Voltastraat.

AFSCHEID VAN DE LAATSTE TIJDELIJKE BRUGGEN

Update 13 april 2017

Van de oorspronkelijke zes tijdelijke bruggen zijn er nog maar twee over: de Heerderwegbrug en Maartensbrug. Beide bruggen zijn tijdens de bouw van de tunnel aangelegd om ervoor te zorgen dat voetgangers en fietsers (fiets aan de hand) veilig en wel van oost naar west - en andersom - konden oversteken. Nu de Koning Willem-Alexandertunnel in gebruik is genomen en de tijdelijke bovengrondse N2 is afgesloten voor noord-zuidverkeer (en andersom), kunnen we de tijdelijke bruggen verwijderen.

Maartensbrug: verwijderd

Zes en een half jaar. Zolang was de Maartensbrug – tussen Frankenstraat en parkeerterrein achter de ANWB-flat – in gebruik. Tijdelijk is dus een relatief begrip: een hele generatie scholieren is gewend via de Maartensbrug van oost naar west (en andersom) veilig over te steken. We plaatsten de brug op maandag 20 september 2010 vervroegd op uitdrukkelijk verzoek van het Sint Maartenscollege. De opening op dinsdag 5 oktober 2010 was een feestelijke aangelegenheid. Leerlingen van het Maartenscollege hadden met eigen tekeningen gezorgd voor een prachtige aankleding van de binnenzijde van het brugdek. Intussen is niets meer achtergebleven van de kunstwerken. Behalve de foto’s dan. Die kunt u hier nog eens terugkijken. Of kijk hieronder nog eens terug naar een filmpje van het plaatsen van de Maartensbrug, uit de ‘oude doos’ van A2 Maastricht.

Heerderwegbrug: uithijsen donderdag 20 en vrijdag 21 april

De tijdelijke brug tussen Heerderdwarsstraat en Adelbert van Scharnlaan – de Heerderwegbrug - is niet de oudste, maar wel de langste tijdelijke voetgangersbrug. Met maar liefst 81 meter lang overbrugt de Heerderwegbrug het werkterrein én de tijdelijke N2 ter hoogte van de John F. Kennedysingel. De brug stond oorspronkelijk tussen Regentesselaan en Prinsenlaan, maar moest in 2013 verhuizen om ruimte vrij te maken voor de N2-tunnelbouwkuip. Het oorspronkelijke brugdek werd verlengd met maar liefst 30 meter tot de huidige 81 meter. Bijna drieënhalf jaar heeft de Heerderwegbrug op de huidige locatie trouwe dienst gedaan. Donderdag 20 én vrijdag 21 april nemen we afscheid van de tijdelijke brug. Een alternatief is er al: voetgangers en (brom)fietsers steken sinds zondag 9 april gelijkvloers over tussen Nassaulaan en Heerderweg.
In mei 2013 verhuisde de tijdelijke brug van de Regentesselaan naar de Heerderweg In mei 2013 verhuisde de tijdelijke brug van de Regentesselaan naar de Heerderweg
Fotografie: Fred Berghmans, Reen van Beek