‘KROON’ OP GROENE LOPER

Zwierige en elegante Engel symboliseert helen van Maastricht-Oost

‘KROON’ OP GROENE LOPER - ZWIERIGE EN ELEGANTE ENGEL SYMBOLISEERT HELEN VAN MAASTRICHT-OOST

Geplaatst op 29 maart 2018

‘De nieuwe Engel van Maastricht’ is een bijzondere eer te beurt gevallen. Het markante en bevallige beeld op de rotonde Scharnerweg is op 29 maart 2018 onthuld door Koning Willem-Alexander. Het symboliseert de eenwording van de rondom de A2-zone gelegen wijken. Een eenwording die mogelijk is gemaakt doordat alle snelverkeer sinds eind 2016 ondergronds rijdt en bovengronds de Groene Loper aangelegd kan worden.

De engel staat in het centrum van de Groene Loper, een nieuw en gezond verblijfsgebied voor bewoners, wandelaars en fietsers. Het gebied is al ingrijpend veranderd en ondergaat de komende jaren nog een volledige metamorfose, waarbij ruim 1000 woningen een nieuwe impuls geven aan dit stadsdeel. Met zijn komst symboliseerde de koning de enorme veranderingen die mogelijk zijn gemaakt door de totaalaanpak van het project A2 Maastricht van mobiliteit èn leefbaarheid.

‘De nieuwe Engel van Maastricht’ is gemaakt door kunstenaar Wil van der Laan. Sokkel en beeld samen zijn ongeveer 7 meter hoog. Het beeld zelf is 2,9 meter hoog, waarbij de engel een maat heeft van 2,3 meter en verrijst uit een 60 centimeter hoge ‘kolkende Maas’. Het beeld is uit brons gegoten en zwart/bruin gepatineerd .

“De engel verwelkomt de mensen in het gebied ‘de Groene Loper’ evenals de mensen die richting binnenstad gaan. Zij brengt door haar vormgeving de herrijzenis tot uitdrukking  van de openbare ruimte zoals deze ooit is geweest. Bovendien koestert vrijwel elke inwoner de Maastrichtse Engel in welke gedaante dan ook, omdat zij veel gebeurtenissen in de stad markeert. De engel staat op een hoge sokkel om zo boven de verkeers- en verblijfswereld uit te stijgen en meer contrast te maken met de lucht. Door de combinatie van beplanting en het kunstwerk vormt de rotonde straks een eenheid over het gehele plein”, aldus kunstenaar en landschapsarchitecten.

Het totale kunstwerk heeft de goedkeuring van de adviescommissie beeldende kunst en vormgeving en welstand- en monumentencommissie van de gemeente Maastricht. Het beeld is  mogelijk gemaakt door de bouwer Avenue2 met bijzondere dank aan dhr. Gerard Sanderink, directievoorzitter van Strukton.

Fotograaf: Aron Nijs