AANLEG GROENE LOPER

GraviLyn voor de Groene Loper tussen Europaplein en Geusselt

GRAVILYN VOOR DE GROENE LOPER TUSSEN EUROPAPLEIN EN GEUSSELT

Geplaatst op 2 november 2017

We werken door aan de inrichting van het openbaar gebied tussen knooppunt Europaplein en kruising Geusselt. Gaandeweg krijgt de Groene Loper steeds meer vorm. Deze week zijn onze wegenbouwers begonnen met het aanbrengen van de GraviLyn; de goudgele halfverharding van het middenpad. Het middenpad van de Groene Loper is straks bestemd voor voetgangers en fietsers.

Aanbrengen in etappes

We brengen de GraviLyn niet in één keer over de hele Groene Loper aan. Dat gebeurt in etappes. Op 1 november is de GraviLyn aangebracht tussen de Paardentunnel en de oversteek bij de Voltastraat. Een dag later volgde de GraviLyn tussen de Scharnerweg en de Adelbert van Scharnlaan. Naar verwachting brengen we eind november de volgende etappe GraviLyn aan.

Niet de allereerste GraviLyn voor de Groene Loper

In de zomer van 2015 brachten we de allereerste GraviLyn aan, op de Groene Loper tussen de Severenstraat - over de Wielerbaan - tot aan de Meerssenerweg. Daarmee ontstond toen het allereerste stukje pad van de Groene Loper.

Meer over GraviLyn

GraviLyn is een halfverharding die speciaal is ontwikkeld voor wandel- en fietspaden en uitsluitend bestaat uit natuurlijke materialen. Het is een mengel van Dolomietsplit - ook wel Gravier d'Or genaamd - en lijnolie. Na het mengen met de lijnolie duurt het een tijdje voordat het fijne grind helemaal is uitgehard. Na uitharding is GraviLyn bestand tegen alle soorten weer: in de zomer stoft het niet en in de winter blijft GraviLyn een stevige ondergrond. Bovendien zorgt de goudgele kleur voor een sfeervolle, rustige uitstraling. Lees hier meer over de keuze voor GraviLyn.

Groene Loper aan banden

Het GraviLyn voor de Groene Loper wordt op z’n plek gehouden door zogenaamde ’opsluitbanden’, oftewel trottoirbanden. Zo’n band is niets anders dan een verhoogde rand langs een pad of rijbaan. Meestal worden de banden gemaakt van losse, kant- en klare elementen. Maar niet de banden van onze Groene Loper: die gieten we in één keer met beton in het werk. Dat is een snelle en efficiënte methode om mooie, vloeiende lijnen langs het toekomstige fiets- en wandelpad te kunnen realiseren. Op veel plekken op de Groene Loper zijn deze opsluitbanden inmiddels aangebracht.

Foto: Aron Nijs