NIEUWE KENNISWEBSITE

www.a2maastrichtmodel.nl

Kennismaken met de nieuwe website tijdens #4dagenGroeneLoper

Tijdens #4dagenGroeneLoper van 29 maart tot en met 1 april konden mensen kennismaken met www.a2maastrichtmodel.nl. In Trefcentrum Wittevrouwenveld stond een zuil waarop geïnteresseerden de kenniswebsite konden bekijken.

NIEUWE KENNISWEBSITE WWW.A2MAASTRICHTMODEL.NL

Geplaatst op 18 april 2018

Het project A2 Maastricht is vastgelegd in een boek en afsluitende documentaire. Én in de nieuwe kenniswebsite www.a2maastrichtmodel.nl. Hiermee blijft het voor iedereen - van scholier tot vakspecialist en van omwonende tot geïnteresseerde - mogelijk om terug te blikken op dit omvangrijke bouwproject dat nationaal én internationaal als voorbeeld wordt gezien. De innovatieve aanpak, het ingenieuze ontwerp, de meervoudige resultaten en natuurlijk de magie van de techniek. Het komt allemaal aan bod. Zodat het verhaal van A2 Maastricht beklijft en inspireert voor de toekomst. Neemt u ook een kijkje?

Voor ieder wat wils

De nieuwe kenniswebsite is opgedeeld in een aantal thema’s. Zoals ‘de tijdlijn’ en de hoofdstukken ‘innovatieve aanpak’, ‘ontwerp en resultaat’ en ‘bouw en techniek’. Boordevol verschillende artikelen, verdiepingspagina’s, foto’s en oude filmpjes, en aangevuld met verhalen van bouwers, burgers en bestuurders uit het geschiedenisboek. Kortom: voor ieder wat wils. Voor de snelle lezer is er per thema een pagina ‘in het kort’, die in vogelvlucht weergeeft wat er onder dat hoofdstuk te lezen en te zien valt. Handig om vlot te scannen en gemakkelijk verder te lezen.

Tijdlijn

Al scrollend het project (her)beleven. Dat kan via de tijdlijn; een chronologisch opgebouwd fotoverslag door de jaren heen. U ziet historische beelden van de stadstraverse en belangrijke momenten in de voorbereidingsfase. Daarnaast vele – soms iconische – foto’s van de werkzaamheden tijdens de spektakeljaren van de bouw. Hinderklussen, mijlpalen, grote en kleine publieksmomenten komen voorbij. Net als de ingebruikname van de tunnel, de afbouw van het totale verkeerssysteem en de activiteiten voor de aanleg van de Groene Loper.

Innovatieve aanpak

Wat maakt A2 Maastricht anders dan anders? Onder het thema ‘innovatieve aanpak’ leest u meer over de bijzonderheden. Over de keuze voor een integraal gebiedsontwerp, de wijze van aanbesteden, de manier waarop de wettelijke procedures zijn doorlopen en de grensverleggende samenwerking tussen betrokken partijen. Maar ook over de unieke ondergrondse oplossing van Avenue2, de toepassing van de observational method en het instellen van een zogenaamd Ready to Operate-team. Stuk voor stuk maken ze van A2 Maastricht een onderscheidend project.

Ontwerp en resultaat

Met één plan meerdere problemen aanpakken. Dat was de essentie van de Groene Loper voor A2 Maastricht. Het project heeft zoveel meer opgeleverd dan alleen een betere verkeersdoorstroming en bereikbaarheid. 80% van het verkeer rijdt nu ondergronds; dat zijn elke dag bijna 45.000 voertuigen. Bovengronds is een nieuw stad ontstaan, met meer verkeersveiligheid, minder geluidsoverlast en een betere luchtkwaliteit. Een mooi, groen, leefbaar gebied dat wijken en bewoners verbindt. En dat de komende jaren verder wordt ingevuld met woningen en winkels.

Bouw en techniek

Een huzarenstukje van 2,3 kilometer. En verkeerstechnisch óók. Dwars door Maastricht-Oost een tunnel aanleggen zonder dat het verkeer volledig vastloopt. Hoe doe je dat? Onder het hoofdstuk ‘bouw en techniek’ leest u er alles over: over het bereikbaar houden van stad en regio  tijdens de bouw, over ‘de tunnelbouwtrein’ en de inzet van slimme logistieke oplossingen zoals ‘traverses’. Máár… A2 Maastricht is meer dan een tunnel. Ook de 21 andere kunstwerken, het wegenwerk voor het totale verkeerssysteem over een lengte van zes kilometer en archeologie komen hier aan bod.  

En nog veel meer...

Verder kunt u binnenkort de afsluitende documentaire bekijken op de nieuwe kenniswebsite. Net als de twee eerder verschenen documentaires en een selectie van luchtfoto’s door de jaren heen. Ook de teams die buiten het werk deden hebben een plek gekregen. Datzelfde geldt voor de communicatieaanpak, door velen als één van de successen van het project bestempeld. Sommige pagina’s worden de komende tijd nog aangevuld. We hopen dat u er veel plezier aan beleeft. En dat A2 Maastricht blijft boeien en inspireren!