KOM MEER TE WETEN OVER DE ENGEL

Het beeld werd op 29 maart 2018 onthuld op rotonde Scharnerweg door koning Willem-Alexander en talent Raoul. Het beeld werd op 29 maart 2018 onthuld op rotonde Scharnerweg door koning Willem-Alexander en talent Raoul.
Tijdens #4dagenGroeneLoper vertelde kunstenaar Wil van der Laan bij Bistrot On Top over het verhaal achter het ontwerp en het maakproces van ‘de nieuwe Engel van Maastricht’. Tijdens #4dagenGroeneLoper vertelde kunstenaar Wil van der Laan bij Bistrot On Top over het verhaal achter het ontwerp en het maakproces van ‘de nieuwe Engel van Maastricht’.

KOM MEER TE WETEN OVER DE ENGEL

Geplaatst op 18 mei 2018

Op donderdag 29 maart werd ze dan eindelijk aan het publiek getoond: de nieuwe Engel van Maastricht. Geestelijk vader van het beeld op de rotonde van de Scharnerweg en de Groene Loper is Wil van der Laan. Sinds de onthulling heeft de kunstenaar al heel wat reacties gekregen. We zetten de meest gestelde vragen voor u op een rijtje.

Waarom kijkt de Engel richting Scharn en niet naar de stad?

“Ze verwelkomt de bezoekers die de stad in gaan. De vleugels maken een royaal, weids gebaar. Daarom heeft ze ook geen armen nodig. En tegelijkertijd beschermen haar vleugels de inwoners”, vertelt Wil. “Iedereen houdt van een engel, zij is het icoon van de stad en daarom de ideale figuur om de verbinding te leggen tussen oost en west.”

Wat is de symboliek van het beeld?

De Engel als gastvrouw voor iedereen die de stad inkomt. Welke symboliek schuilt er nog meer in het beeld? “Ken je het liedje ‘Ode aan Maastricht’ van Benny Neijman? Daarin wordt gezongen over stad aan de kolkende Maas. Mijn Engel verrijst uit die Maas omhoog, met water aan haar voeten en een opverende houding.” De Engel heeft duidelijk vrouwelijke vormen. “Ja, klopt. Door de eeuwen heen zijn kunstenaars altijd geïnspireerd door vrouwen. Dus ik ook. Ze is bevallig, elegant en charmant. Net als Maastricht. Haar welgevormdheid staat symbool voor de Bourgondische leefstijl van de zuiderling. En iemand noemde haar ‘een tikje ondeugend’. Nou, dat vind ik eigenlijk wel leuk!” lacht Wil.

Waarom staat er een ster op de sokkel?

Een vraag die waarschijnlijk geen enkele Maastrichtenaar zal stellen. Wil: “Klopt, maar de landschapsarchitect die betrokken was bij het maken van de sokkel, wilde dit wel weten. Ik heb hem vervolgens wel zo’n twintig foto’s gemaild van sterren in Maastricht. Hij schreef terug: ‘stop maar, het is duidelijk’.”

Waar is de Engel van gemaakt?

“Van brons. In het eerdergenoemde nummer van Benny Neijman gaat het over ‘door de Fransen beïnvloed’ dus ik heb ervoor gekozen om haar zwart te patineren. Maar met gouden accenten. Dat is namelijk voor mij in de geest van de zuiderling: altijd feestelijk. Die witte uitslag die je nu een beetje ziet, is het resultaat van het scheikundig proces van het materiaal. Misschien komt er nog belichting. Stel je voor dat vanaf de Gemeenteflat een spot op haar gericht kan worden. Dat zou toch geweldig zijn!”

Wat heeft u allemaal meegemaakt sinds de onthulling?

“Nou, het begon al de avond ervoor. De Engel moest op de sokkel geplaatst worden, maar het stormde en ze weegt 600 kilo. Dat was wel even spannend. Omwonenden waren heel nieuwsgierig. Vlak na de onthulling hoorde ik hen erover praten. Toen heb ik maar verklapt dat ik de maker was. Ze wilden er meteen meer over weten en zelfs met me op de foto. Iemand die vlakbij het beeld woont, vertelde laatst dat hij elke ochtend bij het openmaken van de gordijnen even naar haar kijkt. ‘Dan is mijn dag weer goed’, zei hij.”

“Ik heb ook nog nooit zoveel positieve reacties gehad op mijn Facebookpagina. De stad heeft de nieuwe Engel echt omarmt. Het is heerlijk om mensen te horen zeggen ‘Ik woon in de buurt van de nieuwe Engel’.” Wil gaf vroeger tekenles. “Ik heb door de jaren heen aan zo’n 8000 kinderen lesgegeven en na de onthulling hoorde ik geregeld in de stad ‘We zijn trots op u!’. Ik voelde me even een bekende Nederlander.” Trotse oud-leerlingen en een trotse kunstenaar: “De Engel is voor mij een mijlpaal in mijn loopbaan.”

Waarom staat de Engel niet precies op het midden van de rotonde?

Voor dit antwoord gaan we naar de landschapsarchitect van West8. Wandelend over de Groene Loper, staat ze inderdaad niet in het midden. De lijn van het groen wordt op deze manier niet onderbroken en de Engel is als een verrassing op je pad. Rij je over de Scharnerweg, dan staat ze wel precies op de as. Later bleek dit technisch gezien goed uit te komen, want de Engel staat nu op het middentunnelkanaal. Dat is de beste ‘fundering’ voor het behoorlijke gewicht van 23,5 ton die het beeld en de sokkel samen wegen.

Er is ook rekening gehouden met de beplanting rondom het beeld. De kolkende Maas aan haar voeten komt terug in de heesters. Erdoorheen meandert straks wilde Rozemarijn. Die gaat zorgen voor een blauwe gloed. De Engel is een kleine 3 meter hoog en staat op een sokkel van ongeveer 4 meter hoog, zodat ze boven het verkeer uitstijgt. Zo valt ze minder weg in de bebouwing en de lucht op de achtergrond zorgt voor het nodige contrast. Een Engel hoort immers in de wolken!

Foto's: Fred Berghmans, Jonathan Vos, Aron Nijs