GROENE LOPER

Vervangen stuk GraviLyn

STUK GRAVILYN VERVANGEN OP GROENE LOPER

Geplaatst op 6 september 2018

Afgelopen voorjaar brachten onze wegenbouwers het laatste deel GraviLyn aan op de Groene Loper. Door de natte weersomstandigheden en kou van afgelopen winter zijn bepaalde delen van het GraviLyn niet goed uitgehard. De delen GraviLyn die na afgelopen winter kwalitatief niet voldeden, zijn daarom vervangen. Helaas blijkt er nog een stuk te zijn dat nog niet voldoet aan onze eisen. Dat stuk gaan we komende week alsnog vervangen.

Gele middenzone

GraviLyn is de goudgele halfverharding op het middenpad. Voetgangers en fietsers maken gezamenlijk gebruik van deze gele middenzone. Daar krijgen zij ruim baan en letterlijk voorrang. Het is voetgangersgebied, waar fietsen is toegestaan.
 
GraviLyn is een halfverharding die speciaal is ontwikkeld voor wandel- en fietspaden en uitsluitend bestaat uit natuurlijke materialen. Het is een mengel van Dolomietsplit - ook wel Gravier d'Or genaamd - en lijnolie. Na het mengen met de lijnolie duurt het een tijdje voordat het fijne grind helemaal is uitgehard. Na uitharding is GraviLyn bestand tegen alle soorten weer: in de zomer stoft het niet en in de winter blijft GraviLyn een stevige
ondergrond. Bovendien zorgt de goudgele kleur voor een sfeervolle, rustige uitstraling. Lees hier meer over de keuze voor GraviLyn.

Tegenvaller met het uitharden

Het was bekend dat het een tijdje duurt voordat het natuurlijke materiaal is uitgehard. Zoals eerder bericht, waren de winterse, vooral natte, weersomstandigheden, en later nog een vorstperiode afgelopen winter, ongunstig voor het GraviLyn dat in die periode is aangebracht. Daarom dat nu besloten is dat stuk GraviLyn te vervangen.

Wat merkt u?

Vanaf maandag 10 tot en met woensdag 12 september wordt het GraviLyn tussen de rotonde Scharnerweg en Regentesselaan/Prinsenlaan en een deel van de fundering weggehaald en weer opnieuw aangebracht.
 
Er wordt gewerkt met machines waaronder een trilwals voor de fundering. Dit kan geluidsoverlast en trillingshinder veroorzaken. Na het aanbrengen moet het Gravilyn uitharden en dan kan er niemand gebruik van maken. Het deel  wordt dan ook, net als in het voorjaar, een aantal weken afgezet voor het publiek. We verwachten dat de uithardingstijd van het nieuwe GraviLyn ongeveer drie weken is. Maar we zijn ook deze keer weer afhankelijk van de weersomstandigheden. Voetgangers en fietsers kunnen tijdens de uithardingsperiode gebruik maken van de rijbaan en troittoirs langs beide zijden van de Groene Loper.

Heeft u vragen?

Het openbaar gebied is afgelopen zomer overgedragen aan gemeente Maastricht. Met vragen, klachten en meldingen kunt u voortaan terecht bij de gemeente terecht , telefoon: 14 043 en via Whatsapp: +31 6 31 99 39 44. U kunt ook het contactformulier invullen via de website: www.gemeentemaastricht.nl.