Een tijdcapsule op (tunnel)maat

Een tijdcapsule kopen doe je natuurlijk niet als je een tunnel bouwt, vonden de mannen van firma Swanenberg. Want Swanenberg levert de stempels – de grote, ronde buizen - aan
voor de A2-tunnelbouwkuip. En wat is nu mooier dan tijdcapsules die gemaakt zijn van stukjes tunnelbouwkuip? Zo gezegd, zo gedaan. Binnen korte tijd stonden 2 groene, met logo’s opgesierde tijdcapsules klaar voor Nutsschool en Lètterdoes: 1 meter hoog en elk 180 kilo zwaar.

TIJDCAPSULE BEGRAVEN IN DE BOUWKUIP

Update 8 juli 2014

Stel dat archeologen in de verre toekomst de Maastrichtse ondergrond zouden onderzoeken. Wat zouden ze dan opgraven? Met die vraag in het achterhoofd maakten twee Maastrichtse basisscholen elk een tijdscapsule om te begraven in de grond rond de A2-tunnel.

De leerlingen gingen zelf op zoek naar de meest gepaste spullen om de tijdcapsule te vullen. Dat resulteerde uiteindelijk in een uiteenlopende mix van voorwerpen die typerend zijn voor deze tijd: kranten, foto’s, een USB-stick met filmpjes en zelfs enkele Loombandjes (zelfgemaakte armbanden die momenteel zeer populair zijn bij het jonge volkje). 

De Nutscapsule
Woensdag 2 juli werd de capsule van de Nutsschool als eerste geplaatst. Om 9.30 uur trokken de leerlingen richting tunnelbouwkuip. Eenmaal aangekomen, mochten vier gelukkigen zelf de bouwkuip in, zodat ze de van dichtbij het plechtige ingraafmoment konden meemaken. De overige leerlingen konden het gebeuren van op veilige afstand volgen, naast de bouwkuip.

Het plaatsen van de tijdscapsule verliep uiterst vlot: onder het goedkeurend oog van de aanwezigen hees een kraan de capsule vanaf de bouwweg op z’n plek. Daarna ging er nog een laag grond overheen, en toen zat de klus er op.
Tijdcapsule voor de Nutsschool Tijdcapsule voor de Nutsschool
Tijdcapsule voor de Lètterdoes Tijdcapsule voor de Lètterdoes
De Lètterdoescapsule
Dinsdag 8 juli waren de leerlingen van de Lètterdoes aan de beurt. Hoofduitvoerder Jim McConnell was erbij om de kinderen te begeleiden, maar óók om ze aan het werk te zetten. Want de eerste scheppen grond waren bestemd voor kinderen en leerkrachten. Een kleine graafmachine stond klaar om de klus af te ronden. Mosalira TV was erbij.

A2 Actueel was er vorige week woensdag bij, tijdens het plaatsen van de capsule voor de Nutsschool. Maar ook de Lètterdoes kreeg een bezoekje. Bekijk de uitzending hieronder.
Fotografie: Bert Janssen