OMGEVING

Bekijk het fotoboek

Met dank aan...

De bijeenkomst in de Lourdeskerk zou niet mogelijk zijn geweest zonder sponsoring door Jumbo Houben, Patisserie Noblesse, drankenhandel Van Aubel en woningstichting Servatius. Maar ook anonieme giften – oftewel 'sponsoring van boven' -  hebben een steentje bijgedragen. De organisatie bedankt iedereen van harte voor alle hulp!

Tunnelherinneringen tentoongesteld

Ook deze keer is een tentoonstelling gekoppeld aan de bijeenkomst in de Lourdeskerk, nu met het thema ‘tunnelherinneringen’. Bijdrages variëren van foto’s tot en met schilderijen, grotendeels gemaakt door kunstenaars uit de omgeving en/of omwonenden. Maar ook anderen zijn erbij: zo maakt team medische milieukunde van de GGD Zuid Limburg trots gebruik van de gelegenheid om de Gonnie Jongmans award te delen met de omgeving. En ook wij dragen ons steentje bij, met een presentatie van de eigen – A2 Maastricht – herinneringen. De Kunstketelkids tot slot hebben hun eigen insteek gekozen en prachtige portretten gemaakt van Madonna della Strada, oftewel Onze Lieve Vrouwe van de Weg. 

Een kijkje nemen?

De tentoonstelling blijft nog even staan: pas na het Manus van Alles festival– zondag 26 juni – wordt de Lourdeskerk weer opgeruimd. 

Voor individuele bezoekers:
maandag en dinsdag:
van 8.30 tot 9.30 uur
zaterdagavond:
van 18.30 tot 20.00 uur
zondagochtend:
van 10.00 tot 12.00 uur

Groepen op afspraak. Wilt u samen met anderen een kijkje komen nemen? Neem dan contact op met de pastorie via 043 – 363 43 48. 

En de winnaar is...

Leerlingen van basisschool de Lètterdoes kregen van pastoor Mattie de kans om ook hun zegje te doen. Wat hebben de jaren van tunnelbouw voor hen betekent? Hoe hebben zij dit ervaren? Dat mochten ze verwoorden in een opstel. De winnaar mocht het opstel voordragen tijdens de bijeenkomst. De winnaar werd een winnares: Dylinda, die zonder aarzelen haar eigen opstel voordroeg. Een echte topper!
Winnares Dylinda Winnares Dylinda
Er was ook ruimte voor muziek. Niet alleen van het Theresiakoor, maar ook van de 10c Trinkets. Zij brachten onder andere het 'Lied van de Stad' ten gehoor. Er was ook ruimte voor muziek. Niet alleen van het Theresiakoor, maar ook van de 10c Trinkets. Zij brachten onder andere het 'Lied van de Stad' ten gehoor.
In de tuin was er een 'tas' koffie met vlaai voor iedereen In de tuin was er een 'tas' koffie met vlaai voor iedereen

Herinrichting kerktuin

Drie jaar lang werd een groot deel van de kerktuin in beslag genomen door de bouwweg langs de tunnelbouwkuip. Sinds kort heeft pastoor Mattie zijn tuin weer helemaal terug. In Via Maastricht van zondag 5 juni vertelt hij er meer over:

VERBINDEN IN DE LOURDESKERK

Geplaatst op 2 juni 2016

Vier jaar na de eerste ‘Barbara viering’ in de Lourdeskerk vond pastoor Mattie Jeukens het hoog tijd om een nieuwe bijeenkomst voor buurt, bouwers en bestuurders te organiseren. Wel met een andere insteek: tijdens de bijeenkomst in 2012 stond de Heilige Barbara centraal, anno 2016 is  Madonna della Strada – oftewel Onze Lieve Vrouwe van de Weg – aan zet.

Van Barbara naar Madonna

De Heilige Barbara heeft de tunnel- en wegenbouwers vier jaar lang goed beschermd. En dat blijft ze ook doen, want een jaar geleden kreeg ze een eigen plek in het Dienstengebouw Noord. Toch is het tijd om hulp in te roepen van een nieuwe heilige, vond pastoor Mattie Jeukens van de Lourdeskerk in Wittevrouwenveld. “De tunnel gaat over niet al te lange tijd open en ik wil ook hulp van boven voor het beschermen van de toekomstige tunnelgebruikers”, aldus Mattie. En natuurlijk hoort daar een heuse feestelijke bijeenkomst bij, zodat er ook nieuwe - menselijke - verbindingen tot stand komen.
Barbara heeft een vaste stek in Dienstengebouw Noord Barbara heeft een vaste stek in Dienstengebouw Noord
Maar nu is Madonna della Strada aan zet Maar nu is Madonna della Strada aan zet

Van toespraken naar ‘tas’ koffie

Zo’n 200 mensen kwamen dinsdag 24 mei bijeen in de Lourdeskerk. Buurtbewoners, bewoners, tunnelbouwers, techneuten én oud-mijnwerkers vormden een bonte mix van gasten. Tijdens het eerste uur stonden optredens en (korte) toespraken centraal, waarna de bijeenkomst verder ging in de kerktuin. Natuurlijk onder het genot van een ‘tas koffie’ en stuk vlaai. Maar ook met een biertje en/of glaasje wijn. “Dat hoort erbij”, vindt Mattie, die zelf druk rondrende om alle gasten te bedienen en het iedereen naar de zin te maken.

Van (luchtige) bezinning naar vooruitblikken

Mattie Jeukens trapte de bijeenkomst in de Lourdeskerk zelf af. Dat deed hij natuurlijk op zijn eigen manier, met het aansteken van twaalf betonnen waxinelichten die hij had ‘geritseld’ tijdens de viering van de laatste stort. Dat zorgde meteen voor een momentje van bezinning. “Want we moeten niet te snel door die tunnel gaan, anders verliezen we elkaar uit het oog”, aldus de pastoor. 

Euze Slivvenier is 'ne Mestreechteneer!

Loco-burgemeester André Willems stelde de bovengrondse verbindingen centraal, de wijken aan weerszijden van de huidige N2. “Es wächst zusammen was zusammen gehört”, citeerde hij oud-bondskanselier Willy Brandt. Wethouder John Aarts stond – samen met oud-burgemeester Gerd Leers – nog aan de wieg van A2 Maastricht. Daar kwam hij op terug in een zelfgeschreven (Mestreechs!) gedicht.  De conclusie van zijn gedicht werd unaniem onderschreven, óók door de bouwers uit het noorden ‘dromen over A2 Maastricht is een stukje gemakkelijker, want: “euze Slivvenier is 'ne Mestreechteneer!”
Loco-burgemeester André Willems Loco-burgemeester André Willems
Voorzitter van de A2-Stuurgroep John Aarts Voorzitter van de A2-Stuurgroep John Aarts

Goede buren

Louis Prompers, namens de opdrachtgever A2 Maastricht en Bauke Lobbezoo, namens opdrachtnemer Avenue2, waren het eens:omwonenden en buurt verdienen een complimentje voor alle verdraagzaamheid tijdens de bouw van de A2-tunnel. “Het is mensenwerk om de visie van het eindplaatje over te brengen”, vertelde Bauke. “We hebben daarom vanaf het begin benadrukt dat elke medewerker een goede buur moet zijn!” Avenue2 heeft in de afgelopen jaren heel wat crisissen het hoofd moeten bieden. “Dat hadden we niet gered zonder onze goede buren én de Heilige Barbara”, aldus Bauke. Louis Prompers keek alvast vooruit naar de finish: "het wordt nog spannend komende tijd. Het testen moeten we eerst nog afgronden, de openstellingsvergunning komt er nog aan en daarna nemen we de tunnel stapsgewijs in gebruik. En de weergoden moeten ons ook nog goed gestemd zijn." Trots overheerst bij Louis. "De bouwers hebben een puike prestatie neergezet!"
Louis Prompers Louis Prompers
Bauke Lobbezoo Bauke Lobbezoo

Nog even volhouden!

De organisatie had zijn uiterste best gedaan om ook een bouwputwatcher te strikken voor een korte speech. “Maar dat viel tegen”, liet mede-organisator Tiny Lexis weten: “bouwputwatchers zijn watchers, géén praters”. Martin Prickaerts liet zich toch zover krijgen. Jarenlang heeft hij de bouwwerkzaamheden gevolgd, samen met zijn broer en schoonbroer. Zes grote klappers met informatie heeft hij verzameld. “Met tabbladen erin, anders vind ik niets meer terug”, liet hij trots weten. “Mijn schoonmoeder is nu 92 jaar oud en kon nooit meekomen. Ik heb haar beloofd dat ik een ritje met haar maak als de tunnel open is. Ik zeg dan ook telkens: nog even volhouden mam, het duurt niet meer lang!”
Tunnelwatcher Martin Prickaerts volgt de bouw op de voet Tunnelwatcher Martin Prickaerts volgt de bouw op de voet

Een snelweg met een dak

Hans Godding van de Veiligheidsregio Zuid-limburg is een van de coördinatoren van een opleidingsprogramma waardoor maar liefst 600 hulpverleners straks weten wat ze moeten doen bij een ongeval in de tunnel. “Ik dacht eerst dat een tunnel gewoon een snelweg met een dak was”, vertelde Hans. Dat beeld heeft hij intussen wel bijgesteld: “hitte kan niet weg, geluid weerkaatst en je kunt niets meer zien. We bereiden ons daarom goed voor op alle mogelijke én onmogelijke situaties." Op één
handigheidje - overgehouden aan een grote oefening in een Zwitserse tunnel - is hij bijzonder trots: "een taststok. Een blindenstok voor brandweerlieden. Over twee maanden hoort deze bij de standaarduitrusting."
Na de zomervakantie gaat het oefentempo omhoog. Dan volgt een tiental grootschalige oefeningen, samen met álle hulpdiensten. "We zijn straks op alles voorbereid."
Hans Godding van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg hield de laatste speech... Hans Godding van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg hield de laatste speech...
...maar het laatste woord is aan pastoor Mattie Jeukens! ...maar het laatste woord is aan pastoor Mattie Jeukens!

Mille grazie

Het laatste woord is aan Mattie Jeukens, die één dag na de bijeenkomst laat weten dat hij vooraf onderhuids toch "wel heel erg gestrest was." Dat is voorbij na de geslaagde bijeenkomst: "mille grazie, heel, heel veel dank, op z'n Mestreechs: daanke!" laat hij het organisatiecomité weten.
Fotografie: Bert Janssen