DE MORTIERKOGEL VAN DE A2

Mortierkogel gevonden bij de graafwerkzaamheden voor de tunnel ten zuiden van Geusselt Mortierkogel gevonden bij de graafwerkzaamheden voor de tunnel ten zuiden van Geusselt
De tweede mortierkogel gevonden ten noorden van Geusselt De tweede mortierkogel gevonden ten noorden van Geusselt
Het afvuren van een mortier Het afvuren van een mortier

DE MORTIERKOGEL VAN DE A2

Op 24 september 2012 werd tijdens graafwerkzaamheden in de tunnelbouwkuip een mortierkogel aangetroffen. Omdat het vermoeden bestond dat het gevaarte nog geladen was, werd de explosievenopruimingsdienst (EOD) erbij gehaald die de resten van het nog aanwezige kruit eruit spoelde. Enkele maanden later, in april 2013 is opnieuw een mortierkogel gevonden. Deze keer ten noorden van Geusselt, bij de werkzaamheden voor de fiets- en voetgangersbrug over de A2. Ook deze mortierkogel werd door de EOD onschadelijk gemaakt.

Stukje geschiedenis
Dergelijke mortierkogels of mortierbommen worden in en rond Maastricht regelmatig in de bodem aangetroffen en zijn meestal een overblijfsel van de belegeringen die de vesting Maastricht in de achttiende eeuw moest doorstaan.

In die tijd had men de beschikking over drie soorten geschut:         
1. Het kanon met lange loop had waarmee over grotere afstand massieve kogels of blikken dozen konden worden afgevuurd. Deze kogels konden vijandelijk geschut of vestingmuren vernielen en de blikken dozen werden gevuld met schroot en ingezet tegen vijandelijke troepen.
2. Houwitzers hadden een kortere loop en vuurden langs een krommere baan. Houwitzers konden ook ontplofbare projectielen afvuren.
3. Mortieren hadden een heel korte loop en schoten hun meestal explosieve projectielen met een grote boog af. Ze worden ook wel worpgeschut genoemd. De zware projectielen werden door twee kanonnier met behulp van haken in de loop geplaatst. Om die reden zijn de kogels van twee ogen voorzien.

Maastricht onder mortiervuur
Tijdens de belegering door de Fransen in 1748 werd Maastricht voor het eerst met mortierbommen bestookt. Volgens een ooggetuige in de stad waren er na twee weken van belegering ongeveer 6000 mortierkogels op de stad afgeschoten. Het vuur was in die tijd nog vooral gericht op militaire doelen zoals de Hoofdwacht en het Vrijthof.

Ook bij de belegeringen van 1793 en 1794 door de Fransen werden er duizenden mortierkogels op Maastricht afgevuurd. De Fransen namen het ook niet meer zo nauw met de militaire spelregels. Zij probeerden zoveel mogelijk schade, angst en wanorde aan te richten, omdat dit de capitulatie van Maastricht zou bespoedigen.

De belegering van 1793 werd begin maart afgebroken door de Fransen onder aanvoering van generaal Miranda. In enkele weken tijd waren er 7000 mortierbommen op Maastricht afgevuurd en waren er in de stad meer dan 800 gebouwen beschadigd.

De mortierkogel kan u komen bekijken in ons Informatiecentrum!