OMGEVING

Barbara veur ieweg

Het verhaal van de Heilige Barbara loopt een rode draad door de geschiedenis van de A2-tunnel. Op 24 mei 2012 organiseerde pastoor Mattie Jeukens van de Lourdeskerk een bijeenkomst waarin hij de tunnelbouwers de bescherming van Barbara aanbood. Een gebaar dat bijzonder op prijs werd gesteld door de mannen en vrouwen van A2 Maastricht. Sindsdien is er sprake van een hechte band tussen de pastoor, A2 Maastricht én Barbara. We hebben het verhaal hier van begin tot einde voor u op een rijtje gezet.

TV Maastricht was erbij

De primeur was deze keer voor TV Maastricht, die erbij mochten zijn toen pastoor Jeukens de Heilige Barbara ging plaatsen. Wilt u de nieuwsuitzending ook zien? Klik dan hier. Het nieuwsitem over de Heilige Barbara begint vanaf 1:19 minuten.

Glück Auf uit Brunssum!

Frans Cals was de gelukkige koempel die mee mocht naar het Dienstengebouw. Frans was er ook bij de allereerste Barbara bijeenkomst bij, op 24 mei 2012 in de Lourdeskerk. Toen werd hij vergezeld door vijf oud-koempels, deze keer was Frans de enige. Dat had allemaal te maken met plaatsgebrek, want ’t was krapjes aan in het Dienstengebouw. Het initiatief om de Heilige Barbara samen met pastoor Mattie op haar definitieve plekje te zetten kwam van Frans. Hij volgt onze voortgangsberichten trouw en had half februari gelezen dat we Barbara samen met Mattie naar haar plek zouden brengen. Frans reageerde meteen en
stuurde pastoor Jeukens een e-mail met de vraag of hij erbij mocht zijn, in mijnwerkerskleding welteverstaan. Zo gezegd, zo gedaan. Vrijdagmiddag 10 april was Frans erbij, glunderend van oor tot oor. “Hartelijk dank aan alle mensen die hieraan hebben meegewerkt “, liet Frans na afloop weten. “Dit zal ik echt nooit meer meemaken. Glück Auf uit Brunssum!”
Frans Cals was erbij, in koempeltenue Frans Cals was erbij, in koempeltenue

BARBARA FOREVER

Geplaatst op 14 april 2015

De Heilige Barbara – de beschermheilige van mensen met gevaarlijke beroepen - heeft eindelijk haar eigen, definitieve plekje in de A2-tunnel gekregen. Onder het motto ‘Barbara forever’ nodigden we pastoor Mattie Jeukens van de Lourdeskerk uit om het beeldje van de Heilige Barbara naar het noordelijke Dienstengebouw te brengen. Voor de pastoor ging daarmee een wens in vervulling die hij al op 16 mei 2014 – bij de viering van de laatste schep tunnelgrond – aan ons had voorgelegd. “Ik wil zo graag dat Barbara een eigen plekje krijgt in de A2-tunnel”, zei pastoor Jeukens destijds tegen projectdirecteur Louis Prompers. Die wilde maar al te graag meewerken aan het verzoek van ‘onze’ pastoor. Maar een plekje was niet zo gemakkelijk gevonden. Want in de A2-tunnel mogen weggebruikers straks niet worden afgeleid. En al zeker niet door een verlicht nisje met daarin een beeldje van onze Barbara.
Geen afleidingen voor weggebruikers in de A2-tunnel, ook niet door een nisje Geen afleidingen voor weggebruikers in de A2-tunnel, ook niet door een nisje
Barbara houdt de wacht
Onze mannen vonden de ideale plek: in het noordelijke Dienstengebouw, halverwege de trap naar de dienstgang van het A2-middentunnelkanaal. Daar hangt het nisje van Barbara boven de onderste tunnelbuizen én op gelijke hoogte met de bovenste buizen. Zo kan Barbara voor altijd en eeuwig over beide tunnelbuizen waken. Afgelopen vrijdag gingen we met pastoor Mattie en het beeldje van de Heilige Barbara op pad. Vanwege de beperkte ruimte in het Dienstengebouw moesten we de genodigden tot een minimum beperken. Maar het verzoek van een heuse mijnwerker – Frans Cals – die ook bij de allereerste Barbaraviering erbij was, konden we niet afslaan. Net zo min als het verzoek van pastoor Mattie om een echte ‘Barbara’ uit de parochie uit te nodigen.
Samen met kunstenares Gertje Dormans (blauwe helm) kijkt de echte 'Barbara' (witte helm) hoe haar naamgenoot in het nisje wordt geplaatst Samen met kunstenares Gertje Dormans (blauwe helm) kijkt de echte 'Barbara' (witte helm) hoe haar naamgenoot in het nisje wordt geplaatst
Een lastige tante…
We waren al in 2013 gewaarschuwd door Manon Pachen van de Kunstketel. Manon had al de nodige ervaring opgedaan met de Heilige Barbara. Zo organiseerde zij een tentoonstelling in de Lourdeskerk met Barbara-kunstwerken door leden van de Kunstketel. Later liet zij van de schilderijen bidprentjes maken. “Die Barbara is een lastige tante, daar heb ik al heel wat mee te stellen gehad”, vertelde Manon ons. Afgelopen vrijdag maakte Barbara die reputatie waar, want eenmaal in het Dienstengebouw ging het ene na het andere mis. Zo kon pastoor Mattie eerst het nisje niet bereiken omdat iemand de ladder had weggenomen. Maar daar bleef het niet bij, want Barbara bleek niet te passen in haar nisje. Een gezamenlijke inspanning van pastoor Mattie, mijnwerker Frans Cals en kunstenares Gertje Dormans – de ontwerpster van het nisje – bracht de oplossing. Barbara staat nu stevig verankerd in haar nisje en beschermt niet alleen de medewerkers van A2 Maastricht, maar ook alle toekomstige weggebruikers!
Gelukkig was Gertje Dormans erbij om het nisje van Barbara ter plekke op maat te maken Gelukkig was Gertje Dormans erbij om het nisje van Barbara ter plekke op maat te maken
Fotografie: Bert Janssen, Communicatie A2