MIJLPALEN

22 kunstwerken voor A2 Maastricht

Berry Ramaekers aan het woord

Documentaire '21 kunstwerken voor A2 Maastricht'

Uiteindelijk is er één extra kunstwerk voor A2 Maastricht gebouwd: de Sibematunnel bij Europaplein. Maar de bouw van deze fietstunnel was nog niet begonnen eind 2014, toen de documentaire '21 kunstwerken voor A2 Maastricht werd opgenomen.
Van links naar rechts: Mark van Zeist, Joop Versteeg en Robert Rosendal Van links naar rechts: Mark van Zeist, Joop Versteeg en Robert Rosendal

Inrijden Vliegend Viaduct in A2 Actueel

Viaduct Noorderpoort-Noord in A2 Actueel

22 december 2013

Viaduct Noorderpoort-Zuid in A2 Actueel

23 november 2014

TEAM KUNSTWERKEN NEEMT AFSCHEID

Eenentwintig van de in totaal tweeëntwintig kunstwerken hebben ze gebouwd, de mannen van team Kunstwerken. Alleen het grootste kunstwerk - de A2-tunnel - is door een ander team gebouwd: team tunnel. In 2011 begonnen ze met de bouw van de ecoducten bij Meerssen. Nu – vijf jaar later – is de ruwbouw van het laatste kunstwerk, Noorderpoort-Zuid, zo goed als afgerond. Opnieuw een mijlpaal voor A2 Maastricht om trots op te zijn. Maar wel eentje met een klein zwart randje, want we nemen tegelijkertijd definitief afscheid van team Kunstwerken.  

Van begin tot einde

Hij is de kwartiermaker én hekkensluiter van team Kunstwerken: Berry Ramaekers. In september 2009 sloot Berry zich aan bij het team van Avenue2. “Ik wilde er persé bij zijn”, vertelt Berry. “A2 Maastricht is een toonaangevend en complex project. Bovendien zat er een team van mensen waar ik graag mee samen wilde werken.” Berry werd projectleider bij team Kunstwerken. Een kleine club, met in de hoogtijdagen niet meer dan 14 man, waaronder werkvoorbereiders en uitvoerders. Buiten waren er méér mensen aan de slag en al naar gelang de drukte werden onderaannemers ingezet. “Uit de regio”, laat Berry weten. “A2 Maastricht heeft in de afgelopen jaren veel betekend voor de werkgelegenheid in Zuid-Limburg”. 
Voor Berry Ramakers was deelname aan A2 Maastricht een geweldige ervaring Voor Berry Ramakers was deelname aan A2 Maastricht een geweldige ervaring

Lerend team

“Bij de samenstelling van ons team kregen we de opdracht mee om er een ‘lerend team’ van te maken. Een team waarin jonge werkvoorbereiders  en uitvoerders konden gedijen en ruimte kregen om ervaring op te doen.” Berry is trots op team Kunstwerken. Niet alleen vanwege de bouwprestaties, maar vooral omdat ze zo’n hechte club vormden. “Bij team Kunstwerken lag de focus op samenwerking en teambuilding. Elk teamlid had zijn eigen sterke punten en werd daarop ingezet. We lieten iedereen in zijn eigen waarde. Dat is enorm belangrijk. Onze teamleden voelden zich gewaardeerd”, vertelt Berry trots. “In een team moet iedereen zijn eigen belang opzij zetten voor het gezamenlijke belang. Om dat te bereiken moet je in elkaar investeren.”
De leden van team Kunstwerken konden het goed met elkaar vinden. Hierboven van links naar rechts: Edwin Leenders, Wout Ederveen en Berry Ramaekers De leden van team Kunstwerken konden het goed met elkaar vinden. Hierboven van links naar rechts: Edwin Leenders, Wout Ederveen en Berry Ramaekers

Van klein naar groot

Kunstwerken zijn een ruim begrip in de wereld van de infrastructuur. Ecoduikers, geluidsschermen, bruggen, tunnels, viaducten, geluidsschermen, ze vallen allemaal onder de noemer ‘kunstwerken’. De meeste aandacht kreeg team Kunstwerken bij het inrijden van het ‘vliegende viaduct’, het viaduct A2/A79 bij Kruisdonk  dat in oktober 2012 naar zijn uiteindelijke bestemming werd gereden.

Maar het vliegende viaduct was volgens Berry niet de grootste uitdaging: “dat waren de kunstwerken boven de Viaductweg. Het was een langdurig en intensief proces om tot een oplossing voor het ruimtegebrek tijdens de bouw te komen. Na het inrijden van het vliegende viaduct kwam die oplossing er, met de ombouw van de stalen ondersteuning van het viaduct. Bij het kruispunt Meerssenerweg werd de ondersteuning verhoogd opgebouwd, zodat verkeer eronder door kon rijden. Na de stort van het betonnen dek haalden we de ondersteuning weg en lieten we het dek langzaam zakken tot op de landhoofden en pijlers.

Een blauw-grijs hart

Naarmate de ruwbouw van het ene na het andere kunstwerk werd afgerond, vertrokken steeds meer teamleden. Intussen zijn de meesten elders aan het werk. Ook Berry heeft afscheid genomen. “het jeukt weer”, liet Berry bij zijn vertrek weten. “Ik heb zin in nieuwe uitdagingen. Liefst waarin ik de kennis die ik hier heb opgedaan ook goed kan toepassen”. Het is nog niet duidelijk waar hij aan de slag gaat. Dat kan een nieuw project zijn, maar hij wil ook graag meewerken aan nieuwe tenders – oftewel aanbestedingen - voor Ballast Nedam, zijn moedermaatschappij. “Ik heb een blauw-grijs hart”, aldus Berry. “Ballast Nedam heeft me de afgelopen jaren alle vrijheid en vertrouwen gegeven. Dat is toch geweldig, nietwaar?”
Fotografie: Reen van Beek en team Kunstwerken