MIJLPALEN

22 kunstwerken voor A2 Maastricht

A2 Actueel en Noorderpoort-Zuid

Op zondag 12 oktober 2014 en zondag 25 januari 2015 bracht A2 Actueel een bezoek aan kunstwrk Noorderpoort-Zuid. Wilt u de afleveringen nog eens terugzien? Klik dan op de afbeeldingen hieronder.

Linksaffer

Sinds de bouw van kunstwerk Noorderpoort-Noord van start ging, kan verkeer op de Viaductweg niet meer linksafslaan richting Nazareth. Dat blijft voorlopig ook zo: pas als verkeer over de viaducten rijdt, kan de herinrichting van de Viadcutweg (tussen Spoorviaduct bij de Mosa en Terblijterweg) van start gaan,

A2 Actueel en Noorderpoort-Noord

Op zondag 24 november én 22 december 2013 brachten we in de tweede helft van de A2 Actueel aflevering een bezoekje aan kunstwerk Noorderpoort-Noord. Bekijk de afleveringen hieronder terug.

VIADUCTEN NOORDERPOORT-NOORD EN NOORDERPOORT-ZUID

Ter hoogte van het kruispunt Meerssenerweg/Viaductweg zijn tussen 2013 en 2015 twee kunstwerken gerealiseerd: Noorderpoort-Noord en Noorderpoort-Zuid. Via de kunstwerken kan verkeer sinds zaterdag 17 juni 2017 rechtstreeks doorrijden vanaf de A2/A79 richting Centrum en omgekeerd. Zo verbetert de doorstroming op zowel de Viaductweg als bij kruispunt Meerssenerweg.

Passen en meten

Tijdens de bouw van de kunstwerken moest verkeer door kunnen gaan. Dat was een hele uitdaging voor team Kunstwerken. Nadat het viaduct A2/A79 - ook wel het 'vliegende viaduct' - was ingereden, vonden ze de oplossing: de ondersteuning van het vliegende viaduct werd omgebouwd en op maat gemaakt voor de kunstwerken bij de Viaductweg. De ondersteuning werd verhoogd opgebouwd. Zo kon verkeer eronder door blijven rijden, terwijl daarboven de bouw in volle gang was. Zodra het betonnen brugdek was gestort en uitgehard, kon de ondersteuning verwijderd worden. Vervolgens liet team Kunstwerken het brugdek langzaam zakken, tot op de pijlers en landhoofden.

2013-2104: Noorderpoort-Noord

Kunstwerk Noorderpoort-Noord - bestemd voor verkeer vanaf de A2 richting Centrum - is als eerste gebouwd. Eind 2013 verlegde bouwer Avenue2 kruispunt Meerssenerweg in zuidelijke richting om ruimte vrij te maken voor de bouw, waarna allereerst de ondersteuningsconstructie werd opgebouwd. Van januari 2014 tot in de zomer van 2014 ging het verder met de ruwbouw van de op- en afrit en het brugdek. Daarna volgden tot in december 2014 afbouwklussen, zoals het aankleden van de landhoofden met schanskorven, maar ook het aanbrengen van de eerste asfaltlagen op het brugdek. Het kunstwerk is op zaterdag 17 juni 2017 in gebruik genomen.
De rijbanen van en naar de kunstwerken bij de Viaductweg kunnen pas worden aangelegd als de tijdelijke N2 is opgeruimd De rijbanen van en naar de kunstwerken bij de Viaductweg kunnen pas worden aangelegd als de tijdelijke N2 is opgeruimd

2014-2015: Noorderpoort-Zuid

Sinds zaterdag 17 juni 2017 rijdt verkeer via kunstwerk Noorderpoort-Zuid rechtstreeks van Centrum Maastricht door naar de A2/A79. De bouw ging eind 2014 van start, nadat de ruwbouw van het noordelijke kunstwerk was afgerond.  Om ruimte vrij te maken voor de werkzaamheden moest kruispunt Meerssenerweg eerst opnieuw worden verlegd, deze keer in noordelijke richting. De bouw van Noorderpoort-Zuid verliep grotendeels hetzelfde als de bouw van het noordelijke kunstwerk. Wel moest bouwer Avenue2 het brugdek met enkele meters verlengen om ervoor te zorgen dat een zogenaamde 'gasrotonde' (een knooppunt van gasleidingen) vrij bleef liggen voor toekomstig onderhoud. Een andere uitdaging was het fietspad, dat eigenlijk op het terrein van de Mosa moest worden opgebouwd. Dat werd opgelost, door het fietspad 'op te hangen' aan de oprit van het kunstwerk. Via het nieuwe fietspad passeert langzaam verkeer het Mosa-terrein in de toekomst bovenlangs.

In cijfers

Noorderpoort-Noord
  • Oppervlakte brugdek: 503 m2
  • Lengte: 69,8 meter
  • Breedte: 7,2 meter
  • Realisatie: november 2013 - december 2014
Noorderpoort-Zuid
  • Oppervlakte brugdek: 524 m2
  • Lengte: 72,8 meter
  • Breedte: 7,2 meter
  • Realisatie: september 2014 - november 2015
Fotografie: Aron Nijs