TUNNELWEEKEND

Zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2016

TUNNELWEEKEND VOOR MINDERVALIDEN: VRAGEN EN ANTWOORDEN

Geplaatst op 10 oktober 2016

Kan ik met mijn scootmobiel of elektrische rolstoel het Tunnelweekend bezoeken?

Voor het besturen van een elektrische rolstoel gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel. Beide vallen onder gehandicapten voertuigen. De bestuurders mogen zelf kiezen of ze rijden over een stoep, voetpad, fietspad of rijbaan. Wel moeten ze dan hun snelheid aanpassen en zich houden aan de desbetreffende verkeersregels van bijv. of voetgangers of fietsers. Met andere woorden: mindervaliden die gebruik maken van een  scootmobiel of elektrische rolstoel zijn van harte welkom tijdens het Tunnelweekend!

Mag ik met mijn scootmobiel of elektrische rolstoel meedoen aan de wandeling door de bovenste tunnelbuizen?

Ja. Het merendeel van het werkterrein bij het Eurpaplein is inmiddels geasfalteerd. Wel moet u er rekening mee houden dat op sommige plekken rijplaten liggen. U moet dan over een ‘drempel’ van pakweg 2/3 cm kunnen rijden. Het betreden van het werkterrein en de tunnel met uw scootmobiel is voor eigen risico.

Aangepaste route
De wandelaars kunnen via het zogenaamde middentunnelkanaal doorsteken van de ene naar de andere tunnelbuis. Dit zal voor uw scootmobiel/elektrische rolstoel te smal zijn. De doorsteek via het middentunnelkanaal is tijdens het Tunnelweekend afgezet met houten panelen en is daardoor smaller. De extra afzetting is nodig om te voorkomen dat mensen gaan dwalen door het middentunnelkanaal en om beschadigingen van deuren en wanden te voorkomen. 

U kunt wel de eerste tunnelbuis inrijden, vervolgens dezelfde weg terugrijden en dan de tweede tunnelbuis heen en terug rijden. Zo kunt u toch alles bekijken. 

Verder rekenen wij erop dat u uw tempo aanpast aan dat van voetgangers en wensen u veel plezier tijdens uw bezoek aan het Tunnelweekend. 

Mag ik met mijn scootmobiel of elektrische rolstoel meedoen aan de fietsroute in de onderste tunnelbuizen?

Ja, u kunt een fietsticket bestellen via www.a2maastricht.nl/tunnelweekend. Wel zijn er een paar voorwaarden aan verbonden:        
 • De accu moet volledig opgeladen zijn.
 • Hou dus ook rekening met de afstand die u van en naar huis moet.
 • Bij de fietsroute in de tunnel moet u 5 kilometer kunnen afleggen binnen 1 uur. 
Het betreden van het werkterrein en de tunnel met uw scootmobiel/elektrische rolstoel is voor eigen risico.

Het merendeel van het werkterrein bij het Europaplein is inmiddels geasfalteerd. Wel moet u er rekening mee houden dat op sommige plekken rijplaten liggen. U moet dan over een ‘drempel’ van pakweg 2/3 cm kunnen rijden.

Verder moet u rekening houden met lichte hellingen bij de tunnelin- en uitgangen bij Europaplein en Geusselt.

Tijdens het Tunnelweekend staat veiligheid voorop, daarom hebben we ook onderstaande veiligheidsregels opgesteld. Bij het bestellen van uw fietsticket wordt u hier ook op geattendeerd. En gaat u hiermee akkoord. 

Moet ik rekening houden met bepaalde (veiligheids)regels tijdens het Tunnelweekend?

We willen niet dat er ongelukken gebeuren tijdens het fietsen door de tunnel en we moeten voldoen aan vergunningseisen. Daarom geldt een aantal voorwaarden voor deelname:
 1. Alleen met een e-ticket kunt u 1 rondje door de tunnel fietsen of rijden per scootmobiel/elektrische rolstoel. U start binnen het gekozen tijdsvenster. Er vindt controle plaats op het e-ticket. 
 2. U fietst samen met een grote groep andere deelnemers door de tunnel. We houden een ‘recreatief tempo’ aan. Het is géén wedstrijd. Racen is verboden. 
 3. Afstappen of stoppen in de tunnel mag niet. U fietst vanaf de start bij Europaplein in één keer door tot bij Geusselt, draait hier en rijdt weer terug. Langs de route staan begeleiders. 
 4. Meedoen mag alleen op een fiets, e-bike, step, scootmobiel en elektrische rolstoel. 
 5. Kinderen t/m 12 jaar mogen alleen deelnemen onder begeleiding van een volwassene. Let op: de route is +/- 5 km en kent een aantal lichte hellinkjes bij de tunnelin- en uitgangen (omhoog én omlaag). Kan uw kind nog niet goed zelfstandig fietsen? Neem uw kind dan mee op uw eigen fiets in een zitje. 
 6. Net als op de gewone weg geldt: breng uzelf en anderen niet in gevaar. Let op uw eigen veiligheid en die van anderen. 
 7. U bent verplicht om de aanwijzingen van de organisatie op te volgen. Wie zich niet houdt aan de regels, loopt kans om te worden uitgesloten van de fietstocht.
 8. Deelname is op eigen risico. 

Kan ik tijdens het Tunnelweekend in mijn rolstoel de wandelroute volgen?

Ja. Het merendeel van het werkterrein bij het Europaplein is inmiddels geasfalteerd. Wel moet u er rekening mee houden dat op sommige plekken rijplaten liggen. U moet dan over een ‘drempel’ van pakweg 2/3 cm kunnen rijden.

Het betreden van het werkterrein en de tunnel met uw rolstoel is voor eigen risico. De wandelaars kunnen via het zogenaamde middentunnelkanaal doorsteken van de ene naar de andere tunnelbuis. Dit zal voor uw  rolstoel te smal zijn. U kunt wel de eerste tunnelbuis inrijden, vervolgens dezelfde weg terugrijden en dan de tweede tunnelbuis heen en terug rijden. Zo kunt u toch alles bekijken.

Wij wensen u veel plezier tijdens uw bezoek aan het Tunnelweekend!