GEUSSELT

Tunnel Severenstraat

Belangrijke verbinding

De Severentunnel zorgt dat het doorgaande verkeer over de A2 en het lokale verkeer tussen de Maastrichtse wijken Nazareth en Amby ongelijkvloers kunnen plaatsvinden.
Asfalteren fietspad in Severentunnel Asfalteren fietspad in Severentunnel

Oude wandschilderingen

Een jaar of 5 à 6 geleden heeft de gemeente Maastricht besloten beschilderingen op de wanden van de Severentunnel aan te brengen, omdat er een wildgroei van graffiti was ontstaan. De gemeente Maastricht heeft destijds in samenwerking met het buurtenplatform Nazareth, basisscholen De Lètterdoes en ‘t Spoor én kunstenaars van Noordoostkunst de beschilderingen ontworpen.

BESCHILDERINGEN SEVERENTUNNEL

Geplaatst op 17 maart 2015

Sinds eind september is team Kunstwerken volop aan de slag met het verlengen van de onderdoorgang Severenstraat, zodat er in de toekomst meer rijstroken van de A2 overheen passen. Dat is nodig omdat we het lokale verkeer al vroegtijdig voor de tunnelmonden scheiden van het doorgaande verkeer.

De werkzaamheden bij de Severentunnel lopen voorspoedig. Zo zijn eind januari de dekken van het tunneltje gestort, in februari de stalen damwandplanken uitgetrild en hebben we begin maart de aansluiting met de Stadionweg gemaakt. Nu het asfalt door de mannen van GWW (Grond-, weg- en waterbouw) is aangebracht, is het de beurt aan de wegmarkeringen, de stootplaten, de verlichting en het straatmeubilair.
Van twee naar één
Het nieuwe deel van de Severentunnel moet nu één geheel worden met het bestaande deel. Zo brengen we in de gehele onderdoorgang meer en nieuwe verlichting aan en is besloten de wanden opnieuw te beschilderen. In goed overleg tussen Avenue2, Projectbureau A2 Maastricht en buurtenplatform Nazareth is gekozen voor een ontwerp dat de onderdoorgang voor het oog korter maakt. De kleuren zijn zó gekozen dat deze bijdragen aan een hoger veiligheidsgevoel.

Op dinsdag 17 maart 2015 is het onderstaande ontwerp door de welstandscommissie van de Gemeente Maastricht goedgekeurd.
Een mosasaurus voor de Severentunnel Een mosasaurus voor de Severentunnel
Komende weken
De beschilderingen van het bestaande deel van de onderdoorgang verwijderen we met een hogedrukreiniger. Vervolgens brengen we de basiskleuren aan voordat we eind maart beginnen met de nieuwe beschilderingen. Afhankelijk van het weer – het mag namelijk niet vriezen – zijn na ongeveer 3 weken de beschilderingen klaar en kan de Severentunnel weer opengaan voor alle verkeer. Dit betekent dat eind april zowel langzaam verkeer als autoverkeer weer door de tunnel kan. Tegelijkertijd blijft brug de Wielerbaan nog open voor langzaam verkeer. Zo hebben voetgangers en (brom)fietsers tussen Geusselt en Nazareth straks niet één, maar twee mogelijkheden om de A2 over te steken.
Fotografie: Peter Wijnands en Jean-Pierre Menten